2009. március 23., hétfő

Kreatívkodások ideje 2007.

Most, h eljött a kreatívkodások ideje, v inkább a kotyvasztgatásoké bolyongok a neten, jobbnál jobb ötletek után kutatva, és ha időm, no meg az időjárás engedi, akár el is készítem. A család és a barátok legnagyobb örömére!!! :)
Az az egy baj van velük, h sohasem tudok eleget készíteni, mindig elfogy! :)
a következő oldalon sajnos, nagyüzemi dolgokat találtam, de talán egy-két dolgot kicsiben is el tudok követni:
http://www.ujszo.sk/clanok_tlac.asp?cl=94139
A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA
Gyümölcsborok Hullott gyümölcsből készült almamust Vegyünk 200 kg apró almát. Szétmorzsolva és kipréselve kb. 60 liter levet ereszt, ehhez vegyünk 180 liter vizet, hagyjuk két napig állni erjedésben, azután kétszer préseljük ki.
Gyümölcsborok
Hullott gyümölcsből készült almamust
Vegyünk 200 kg apró almát. Szétmorzsolva és kipréselve kb. 60 liter levet ereszt, ehhez vegyünk 180 liter vizet, hagyjuk két napig állni erjedésben, azután kétszer préseljük ki. Az első préselés csak gyenge legyen, a visszamaradt masszát legjobb még egyszer megőrölni, azután erősen kipréselni. A mustot vödörbe öntjük. 50 liter vízben oldjunk fel cukrot. Ha a hulló alma későn érő, 15 kg cukor szükséges, míg korábban érő almához 10 kg cukor is elegendő. A cukoroldatot töltsük be a vödörbe, adjunk hozzá 100 gr borkősavat, 10-15 gr tannint, tegyük reá az erjesz-tődugót. Az erős erjedés lezajlása után a must ihatóvá válik.
Szederbor
Különösen a napon érett gyümölcs ad kiváló, erős italt. 3 kg érett szederhez 5 gr citromsavat, 2 gr klórammóniumot adunk és leforrázzuk 2 liter fövő vízzel. Lehűlés után hozzáadjuk a csírázó Bierker Portér-seprőt, jól letakarjuk és 48 óráig állni hagyjuk. Azután gyümölcsprésen keresztülpréseljük. Ahol nincs prés, asztalkendőt is lehet használni, fakarikákat húzva bele. A kipréselt lébe 1 kg kristálycukrot teszünk, melyet előzőleg vízben felolvasztunk. A cukrot apránként kell hozzáadni. A levet kosárpalackokba töltjük. A parafadugóra két, vízbe áztatott zselatinlapot teszünk, hogy a palack nyakszéléig, minden oldalról elzárják a levegőt. A szénsav az erjesztőcsövön keresztül távozik.
Áfonyabor
A friss bogyót kipréseljük, minden liter lére fél-háromnegyed liter vizet számítunk és 10 liter ilyen mód higított áfonyamustra 2-2,5 kg cukrot. Megfelelő nagyságú, szőlőzöld hordóba tesszük, nem töltjük meg egészen és erjesztődugóval zárjuk el. Az áfonyamust nehezen indul erjedésnek, ezért ajánlatos tiszta seprőt hozzáadni és azonkívül, hogy a seprőgombák szaporodhassanak és kellőképpen fejlődhessenek, nem árt némi szalmiákot is beletenni. A helyiség 20-23 °C hőmérsékletű legyen. Ha az áfonyabor teljesen kiforrott és megtisztult, más zöld hordóba húzzuk le, szájig töltjük és jól eldugaszoljuk.
Bodzabor
Különösen Franciaországban és Angliában készítik, Frontignac néven ismert. Olcsó, hosszú fekvés után kitűnő ízű bor. 17 kg érett, szárától megfosztott bodzabogyót 2 óra hosszat 8-9 liter filtrált esővízben főznek. A levet durva vásznon átszűrik, a maradékot kis zsákocskában kinyomják. A levet cukorral 1 óra hosszat főzik (1 liter lére 280-360 gr cukrot számítanak). Azután kiöntik kő- vagy faedénybe és kihűtik. Langyos állapotban 4 evőkanál seprővel erjedésbe hozzák. 12-15 óra multával hordóba töltik a bort és éppen úgy kezelik a pincében, mint az újbort. 3-4 hónap múlva már lehet húzni palackokba, de lehúzás előtt többször új hordóba átönteni, hogy több ideje legyen megülepedni.
Ribizlibor
Teljesen érett ribizliszemeket óvatosan összenyomunk, hogy a magok össze ne zúzódjanak. Az összetört masszára kevés vizet és cukrot teszünk, aztán fedett edényben két napig hűvös helyen hagyjuk. Akkor kinyomjuk a levét, hordókba öntjük. A hordókat nem szabad teljesen megtölteni, erjesztődugóval zárjuk el. Az első heves erjedés után, amely 20-25 foknál történik, lefejtjük a fiatal ribizlibort és tovább úgy kezeljük, mint a szőlőbort. Jó asztali bor 10 liter áttört masszára 20 liter vizet és 4-5 kg nádmézcukrot számítunk. Erős borhoz 10 liter összezúzott ribizkéhez 25 liter vizet és 12 kg cukrot adunk.
Egresbor
Az éretlen egresszemeket összezúzzuk, vigyázva, hogy a magot szét ne törjük, aztán ugyanolyan súlyú vízzel elkeverjük és egy fél napig állni hagyjuk. A levet azután kipréseljük és kádba öntjük. Minden liter léhez 100 gr cukorport és 8 gr borsavat teszünk. Az edényt 25 fokos helyiségben tartjuk befedve. 18 óra múlva beáll az erjedés. Most csapig töltjük meg a hordókat vele. A folyadék egy részét arra tartjuk fenn, hogy utánatöltsük és a felszínre gyűlő seprőhab a hordó csapján kifolyjon. Mihelyt a bor kiforrott, erősen beverjük a csapot, hűvös pincébe állítjuk a hordókat és decemberig hagyjuk erjedni. Háromszori lehúzás és derítés után élvezhető. A borkészítésnél nagyon fontos, hogy a hordókat kellőképpen kitisztítsuk. Az e téren elkövetett legkisebb mulasztás is megbosszulja magát, mert a bor feltétlenül megromlik. Aki tehát nem alaposan jártas a mesterségben, ne sajnálja a költséget, hanem adja át a hordókat tisztítás végett egy megbízható kádárnak. Ha a megtisztított hordókat nem veszik azonnal használatba, ne felejtsük el használat előtt kikénezni és a must betöltése előtt hideg vízzel többször, alaposan kiöblíteni. Ajánlatosabb azonban a hordókat közvetlenül tisztítás után használatba venni. Mielőtt a hordókat megtöltjük, válasszuk ki a megfelelő helyet, ahol aztán állandóan maradhatnak, mert a későbbi áthelyezés káros. Ha a hordó megfelelő helyen áll, a csap felső szájáig tölthetjük meg musttal, néhány nap múlva megkezdődik az erjedés, ilyenkor néhányszor utána kell nézni, hogy a habot a csapnyíláson át eltávolítsuk és friss, hideg vizet öntsünk utána a hordóba. Ha a hordó állandóan tele van, a hab magától kifolyik.
Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936
Rostos eperszörp





Hozzávalók: 3 kg eper (lehet jó érett, de ne legyen közte hibás szem), 9 dl forralt és lehűtött víz, 1 púpozott teáskanál citromsav, 1 púpozott mokkáskanál nátriumbenzoikum, 1,8 kg kristálycukor, 0,5 dl jó minőségű rum.

Az epret csumájától megfosztjuk, majd többször váltott langyos vízben megáztatjuk. Jól lecsöpögtetjük, és turmixgépben pépesre zúzzuk. Tálba öntjük, rászórjuk a citromsavat és a tartósítószert. Lehetőleg műanyag kanállal jól összekeverjük, és lefedve a hűtőszekrényben 12-14 órán keresztül állni hagyjuk. Másnap szitán átnyomjuk, hogy az eper apró magvai ne kerüljenek a szörpbe. Az eperléhez öntjük a cukrot, és összekeverjük. Néhány óra múlva, amikor a cukor már teljesen feloldódott, belekeverjük a rumot. Szörpös üvegekbe töltjük, szorosan, légmentesen lekötjük, és végleges helyére állítjuk.

Megjegyzés: Sima- vagy ásványvízzel, esetleg tejjel 1:7 arányban hígítjuk. Kefirrel vagy joghurttal összekeverve kiváló epres joghurtot készíthetünk belőle, de különféle fagylaltokhoz vagy öntetnek is alkalmas. Gyümölcskrémekbe vagy egyéb gyümölcsös süteményekbe kiváló ízesítő. A felbontott szörpöt hűtőszekrényben tároljuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése