2009. március 23., hétfő

Barátaim főzték - abált kacsamell édeskömény ágyon

Sajnálatos módon még nem jöttem rá, h a Kategória-t (nem itt a fő blogban) hogy lehet beállítani, de ha egyszer rájövök, akkor ezek a receptek ott is megtalálhatóak lesznek.
Zoltán barátom receptje:

Abált kacsamell édeskömény ágyon:

Kb 2 főre:

4 db filézett kacsamell
Csokor frisss vagy száritott füszer(Zsálya,kakkukfű,rozmaring,majoranna)
rózsabors,2 gerezd fokhagyma,só,
1db zöldcitrom(lime)
1evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál olivaolaj
reszelt gyömbér(mindenképpen friss,sokat nem szabad belerakni mert elnyomja a tobbi izt!!)

Édeskömény ágyhoz:

3 édeskömyénygumó(gumóskömény)
2 fej lilahagyma
friss kakkufű
2 evőkanál fekete balzsamecet

cukor
őrölt fehérbors


a kacsamellről eltávolitunk minden zsírt nyesedéket és minden olyan dolgot, amit nem akarunk megenni,DE a bőrét rajtahagyjuk!!! Ezután besózzuk. A fűszereket a az olajokat és a fokhagymát összekeverjük a reszelt gyömbérrel, majd alaposan megkenjük ezzel a mellfiléket!
Zárható üvegedénybe tesszük, rárétegezzük a lime szeleteket egy picit levet is csepegtethetünk rá! Majd lezárjuk az edényt vagy lefedjük folpackal és hűtőbe tesszük érni 12-24 órára.
Ha letelt az idő, akkor felforrósított napraforgó olajon hirtelen megpiritjuk mindkét oldalát (szép piros legyen) ezután lefedve sütőbe toljuk és készre sütjük! A citrom szeleteket,ill. a zölfűszereket mellette lehet hagyni sóütés közben!

Elkészíthetjük a körítést:
A hagymát meghámozzuk, felezzük, vékony szeletekre vágjuk, majd ezután ugyanígy szeletekre vágjuk a külső héjaktól megtisztitott édesköménygumót is!
Serpenyőben olajat hevítünk, majd rádobjuk a friss kakukkfűvet, rögtön a hagymát és a gumó szeleteket is,üvegesre pároljuk. Egy evőkanál cukrot megkaramellizálunk rajta, ráöntjük a balzsamecetet lefedve pároljuk tovább, majd levesszük a fedőt és hagyjuk hogy a lé elfőjje magát(ne főzzük nagyon puhára ropoghat egy kicsit,annál finomabb). Végül meghintjük,sóval fehérborssal!
Tányérra tesszük, rárakjuk a félbe vágott kacsasültet, köretnek még hercegnőburgonyát vagy steak burgonyát adunk mellé és tálalható!

Könnyű,száraz vörösbor illik hozzá!!

És egy csalamádé jelleg, Erzsitől:

Cukkínis csalamádé


2 nagy cukkinit kockákra vágni, 3 db piros paprikát, 3 db sárga paprikát, 3-4 db hagymást csíkokra szeletelni.100g só, egy üveg ecet(3/4liter), 500g cukor, egy késhegynyi curry, 1,5liter víz, 1 teáskanál mustármag, 3 db fokhagymagerezd.A levet hidegen a cukkinira és paprikára önteni, éjjel állni hagyni, másnap 2percig főzni, gyakran kevergetni, forrón üvegekbe tölteni, csavaros tetővel lefedni és fejtetőre állítani és dunsztba tenni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése