2009. március 23., hétfő

Sütőtök lekvár variációk :)

Elkészült a sütőtök krémleves! De kedvem lenne még kreatívkodni a sütőtökkel, ha már a szilva elmaradt. Mint kiderült, lehet belőle lekvárt is készíteni, íme néhány. Bár közben rábukkantam egy tuti jó oldalra is, www.kaldeneker.hu , hát itt egész nap tudnék bolyongani...
Szóval, a lekvárok:

Sütőtök lekvár naranccsal

Hozzávalók:1 kg sütőtök, 3 narancs, 2 tasak zselatinpor, 15 dkg cukor, 1 dkg vaj
Elkészítés:A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kis darabokra összevágjuk, és egy nagy lábasba tesszük. A narancsokat meghámozzuk, gerezdekre szedjük, lehúzzuk a hártyájukat. A narancshúst darabokra vágjuk és a sütőtökhöz adjuk. Felöntjük 1 deci vízzel, felforraljuk, és a forrástól számított 25 percig főzzük, a keletkező habot folyamatosan leszedjük. Amikor már minden puha, villával pépesítjük. A zselatint összekeverjük 3 evőkanál cukorral, a lekvárhoz adjuk, felforraljuk, és 3 percig kislángon főzzük. Állandó kevergetés közben hozzáadjuk a maradék cukrot és a vajat. 3 percig tovább forraljuk, majd levesszük a tűzről, átkeverjük, és befőttesüvegekbe töltjük.

Terebess-féle Sütőtöklekvár

Elkészítés: 1 kg sütőtököt megmosok, cikkekre vágom, majd kimagozom és sütőben megsütöm, de nem pirítom meg. Ha kihűlt, meghámozom és a húsát fele-fele arányban borízű almából készült kompóttal összekeverem, majd turmixolom. A tűzre visszatéve kevergetve felforralom, mézzel édesítem és azon forrón üvegekbe töltöm. Lekötve szárazgőzben hagyom kihűlni. Akik kóstolták, bizonyítják milyen finom


Töklekvár
A fiatal, de már ropogós tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és húsát legyalulva lemérjük. Minden kiló tökhöz egy citrom lereszelt héját, kifacsart, átszűrt levét, és kb. egy háromcentis vaníliarúd darabot adunk, és annyi vízzel öntjük le, hogy éppen csak ellepje. Jó puhára megfőzzük, majd minden kiló tökre 20-25 deka kristálycukrot szórunk. Most már kevergetve még 20 percig forraljuk, kisebb üvegekbe töltjük, és szalicillal elkevert, alkoholba mártott celofánnal lekötjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.



Fűszeres sütőtöklekvár

Arányok:
2 kg sütőtök /
2 szegfűszeg /
1 rúd fahéj /
1,5 kg cukor /
kis darab gyömbér /
 1 citrom
A tököt hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk apró darabokra. Tegyük bele egy lábosba, öntsünk hozzá kevés vizet és a citrom levét. Ha megpuhult, törjük pépessé (turmixgéppel a legjobb) Az elkészült péphez adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön főzzük folyamatosan kevergetve, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz. Mielőtt üvegekbe töltenénk a lekvárt, vegyük ki belőle a fűszereket.

Egyenlőre ennyi! Bár sztem, én a háromból és némi adalék gondolatból fogok egy újat kreálni. :)))

És íme az enyém:
Sütőtök lekvár Kinga módra :)))

1,5 kg sütőtököt darabokra vágok, kimagozom és kb. 3/4 óra alatt megsütöm, hagyom kihűlni, majd a húsát kikaparom. Majd lábosba teszem, összeturmixolom, adok még hozzá: 3 narancs gerezdekre szedve, lehártyázva; kb. 2cm-es gyömbér darabot, citrom/narancs héját belereszelek, illetve 1-1,5 citrom levét, 1dl. vizet, kb. 70dkg cukrot, jól elkeverem, majd fűszerezem: fahéj, szegfűszeg, ánizs, kakukkfű, zsálya, koriander. Összerottyantom, üvegekbe töltöm, egy kis szalicilt szórok a tetejére és száraz dunsztba teszem.
Isteni fincsi lett!!! Sztem még kell belőle készítenem, mert a lakásavatóra nem marad!!! :))) Jól gondoltam, már harmadszor teszek a kocsiba, küldés alatt van Sárvárra, de már megint kifogyott. Cserébe aszalt epret kapok, bár jobban örültem volna az aszalt paradicsomnak. De azt mondták,h ne kérjek lehetetlent. :) De, mint tudjuk a lehetetlen célba venni is érdemes. :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése