2009. március 23., hétfő

Egyéb őszi lekvárok

Ezeket a www.fakanal.hu oldalról szedtem le, ha több időm lesz, akkor szemezgetek belőle. No meg, muszáj is, mivel a filmekért a fizetségem gyümi lekvár. :) No és persze némelyiket még feltunningolom jó kis fűszerekkel. :)))

Körte-alma-szőlőlekvár

HOZZÁVALÓK:

50-50 dkg körte és alma
1 kg fekete szőlő
1 citrom
1,5 kg cukor

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat és körtéket meghámozzuk, magházukat kivájjuk. Az almamagokat teafőzőbe tesszük. A szőlőt összezúzzuk, levét összegyűjtjük. Az almákat, a körtéket, a szőlő levét, a cukrot meg a citrom levét és reszelt héját összekeverjük, majd hozzáadjuk az almamagokat. Kislángon gyakran kevergetve 1 órát főzzük. Kiszedjük a magokat, és a lekvárt üvegekbe töltjük.

Alma-narancs zselé

HOZZÁVALÓK:

2 kg alma
4 narancs
1 kg cukor
2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat kis darabokra vágjuk, lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Amikor kész, szitán átpasszírozzuk, 1 liter levet kell kapnunk. A narancsokat megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. Az almákhoz keverjük, hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, és kislángon 1 órát főzzük.


Narancsos szilvalekvár
2 db 5 dl-es üveghez


HOZZÁVALÓK:

80-80 dkg szilva és kristálycukor
2 narancs

ELKÉSZÍTÉS

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A narancsokat meghámozzuk, húsukat kis darabokra vágjuk. Mély lábasban a gyümölcsöket, a cukrot és a narancshéjat összekeverjük, felforraljuk, majd közepes tűzön kb. 40 percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. Végül üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Ha befőzőcukrot használunk, 5 perc forralás is elég.


Padlizsánlekvár örmény módra

HOZZÁVALÓK:

1-1 kg kis padlizsán és kristálycukor
2 cm-es gyömbér (darabka)
1 nagy citrom
2 szegfűszeg
2-2 evőkanál szezámmag és méz
2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

1. A padlizsánokat meghámozzuk, és kalapos végüket levágjuk. Villával megszurkáljuk, és lobogó vízben 10 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, és szitán minden levüket kinyomjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd a padlizsánhúst, és lefedve 12 órára hűtőbe tesszük. Átkeverjük, majd lecsöpögtetjük. A padlizsánhúst apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, és lereszeljük. A citrom levét kinyomjuk, magjait félretesszük.

2. A gyömbért, a citrommagokat és a szegfűszeget gézbe vagy muszlinba tesszük, kis batyut készítünk belőle, és zsineggel átkötjük. A szezámmagot teflonban aranyszínűre pirítjuk, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A cukros-padlizsános szirupot a vízzel, a fűszeres batyuval és a citromlé felével felforraljuk, 10 percig főzzük, majd beletesszük a padlizsánhúst. Állandóan kevergetve 20 percig forraljuk, míg jól besűrűsödik.

3. Beleöntjük a maradék citromlevet, és még 5 percig forraljuk. A fűszeres batyut kivesszük, az edényt a tűzről levesszük, kevergetve hozzáadjuk a mézet és a szezámmagot. Üvegekbe töltjük, és gézzel lefedjük. Amikor kihűlt, lezárjuk az üvegeket.

Jó tudni
Elkészítés után legalább 15 napig pihentessük, csak utána fogyasszuk! Ha kinyitottuk, hűtőben tartva még 2 hónapig eláll.

Különösen finom, ha palacsintába töltjük, vagy szezámmagos kenyérre kenve fogyasztjuk.

Paradicsomlekvár

HOZZÁVALÓK:

2,5 kg paradicsom
10 dkg vaj
csipetnyi sáfrány
4 evőkanál akácméz
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál szezámmag
bors

ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomokat 1 percre forró vízbe tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük, így a héjuk könnyen lehúzható. Kettévágjuk, szitán áttörjük, így a magokat meg a levet is eltávolítjuk. A vajat megolvasztjuk (vigyázzunk, ne barnítsuk meg!), hozzáadjuk a paradicsomot, a kockákra vágott hagymát, a sáfrányt, kevés sót, borsot. Felforraljuk, majd kislángon kb. 1 óra alatt lekvár sűrűségűre főzzük (ne fedjük le!). 40 perc után már csak kevés folyadéknak kell maradnia. Amikor kész, a tűzről levéve belekeverjük a mézet és a fahéjat, majd kihűtjük. A szezámmagokat teflonban megpirítjuk, és tálaláskor a lekvár tetejére szórjuk.

Szinte minden húsféléhez nagyon jól illik, különösen sonkával és sült csirkével finom.
Elkészítés után hűtőben, zárt üvegben 10 napig eláll.



Vaníliás szőlőlekvár

HOZZÁVALÓK:

1 kg nagyon érett fehér szőlő
50 dkg cukor
1 vaniliarúd

ELKÉSZÍTÉS

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a cukorral megszórjuk, és másnapig állni hagyjuk. Vízgőzben felforraljuk, beletesszük a vaníliarudat, és kislángon, állandóan kevergetve 1 órát főzzük, közben a magokat kiszedegetjük. Amikor kész, üvegekbe töltjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése