2009. március 23., hétfő

Baracklekvár

No, megvolt a második felvonás is lekvárfőzés terén. Elkészültek a barackcsodák is!
Kb. 7kgból készítettem hagyományost, de persze nem bírtam ki, h ne rakjak hozzá némi adalékanyagot. Így hát egy kis fahéj, gyömbér és ici-pici pálinka is belemászott a lábosba.
A másik kissé szokatlan, de talán annál finomabb lett. Íme az "alap"recept, amiktől szinte mindig eltérek:

Mákos-mazsolás baracklekvár

Hozzávalók:
- 150g mazsola
- 6 ek rum
- 1600g sárgabarack
- 1 citrom leve
- 3 ek darált mák
- 1 tasak (500g) Dr. Oetker befőzőcukor szuper 3:1

Előkészítés:
A mazsolát a rummal elkeverjük, és egy éjszakán át duzzadni hagyjuk. A barackokat megmossuk, lecsepegtetjük, majd kimagozzuk és kimérjük a megadott mennyiséget. Feldaraboljuk, a citrom levével pépesre törjük (esetleg turmixoljuk).
Elkészítés:
A gyümölcshöz hozzáadjuk a rum-mazsola keveréket, a darát mákot és a befőző cukrot. Majd az elegyet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Zubogva forrni hagyjuk legalább 3 percig, majd levesszük a tűzről. Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható üvegekbe töltjük és lezárjuk.

No már most, mazsola elfogyott, tettem helyette aszalt szilvát és sárgabarackot és persze nem egy éjszakán át, hanem míg az első lekvár megfőtt. És mivel kb. 5 kg barackom volt, és csak 1db citrom, citromfűvet is adtam hozzá, és persze gyömbért és fahéjat, no meg egy kis mézes pálinkát...Naggyon finom lett!!!

Az első főzetből lett 11 db üveg - hagyományos savanyúságos - a másodikból 9,5.

Anyu érdeklődött,h mit csinálok ennyi lekvárral?! Max eladom az ínyenc pilótáimnak. :) Lassan fel kell keresnem üvegbeszállítómat is, mert az esetleges szilvára nincs üres üvegem. :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése