Egyik barátom készít ilyet, kedvet kaptam rá, de hogy időm is lesz-e az, majd elválik. Említette, h benn van a szakácskönyvben, de én inkább a neten kerestem rá. :)
Így aztán, találtam még hozzá újabb finomságokat is. :)
Cukrozott zöld dió
1 kg zsenge zöld diószem két végét levágjuk, majd 8-10 napig áztatjuk lefedve annyi vízben – ezt naponta cseréljük –, amennyi ellepi. Ezután fél kiló cukorból és fél liter vízből főzött szirupba beletesszük a gyümölcsöt, néhány szegfűszeget, darabka fahéjat, fél rúd vaníliát, fél citrom levét hozzáadva fél óráig főzzük, majd a diószemeket forrón üvegbe tesszük, és a leszűrt forró levet ráöntve légmentesen lezárjuk.
Sárgabaracksajt
Egy kiló hámozott, magozott puhára főzött sárgabarackot szitán áttörünk, majd ezzel a péppel összefőzzük az egy kiló cukorból és 5 dl vízből készített szirupot. Dermedés- próba után étolajjal vékonyan kikent, lapos formába öntjük, ahol megdermesztjük. A formákból kivéve két hétig meleg helyen szikkasztjuk, naponta forgatva, fóliába csomagolva száraz, hűvös helyen tároljuk. Formába öntés előtt apróra vágott mandulával, dióval ízesíthetjük.
Szilva chutney
Az 1100 g megmosott, lecsöpögtetett, kimagozott, félbevágott szilvát 60 dkg összevagdalt dióval, 125 g feketeszemű mazsolával, 200 ml balzsamecettel, 200 ml vörösborral és fél csomag (250 g) zselírozó cukorral együtt főzőedénybe tesszük. Keverés közben felforraljuk, majd 5 percig hagyjuk forrni, időnként megkeverve. Őrölt fahéjjal ízesítjük, majd a kimosott üvegeket peremig töltjük, lezárás után 5 percig a tetejükre fordítva állni hagyjuk. A recept kb. 4 db 200 ml-es üveg megtöltéséhez elegendő.
Őszibarackdzsem málnával - Cukorbetegek is fogyaszthatják!
850 g kimagozott, apróra darabolt őszibarackot, és 400 g málnát egy főzőedénybe teszünk. 350 g cukorból, gyümölcscukorból vagy szorbitból 2 evőkanálnyit elvegyítünk egy tasak (25 g) zseléfixszel, és a gyümölcsmasszához adva, alapos keverés mellett magas hőfokon forraljuk. Amikor zubogva forr, hozzáadjuk a többi édesítőszert, majd tovább keverve újra felforraljuk, és 3 percig hagyjuk forrni, állandó keveréssel. Miután levettük a tűzhelyről, a habot eltávolítjuk, és az üvegekbe töltjük, majd ezeket lezárva, a tetejükre fordítva hagyjuk 5 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése