2009. március 23., hétfő

Szilvacsodák...

...bár még se híre, se hamva szilvának nálam. Attól félek, h idén kimarad az életemből. :( Nekem kell szilva!!! Olyan tuti recepteket találtam, amit még lehet tunningolni...
Ezeket találtam:

Kalóriaszegény: 1250g szilva (előkészítve), 1 tasak Dr. Oetker befőzőcukor extra 2:1,
Diétás: 1250g szilva, 1 tasak Dr. Oetker befőzőcukor Szuper 3:1
Diabetikus: 1000g szilva, 1 doboz diabetikus befőzőcukor.
Extra még hozzá: minden üvegbe 1 rúd fahéj kerüljön, mielőtt a lekvárt beleöntjük az üvegbe; a másik 400g kimagozott, apróra vágott almával helyettesíteni a szilvát.
Bár sztem az lenne a legdiabetikusabb, ha csak magában főzi az ember a szilvát, semmi adalékanyagot nem tesz hozzá. No, én ezt szerettem volna/ szeretném kipróbálni. Aztán lehet, h 1 napig állnék a fazék mellett... :)))

És íme az extrábbak:

Alma-szilva lekvár mentával

Hozzávalók:

600g alma,
600g szilva,
1 kk koriander,
néhány apróra vágott mentalevél,
1 tasak Dr. Oetker Zseléfix Extra 2:1,
100g méz,
400g cukor,
3 ek konyak

Előkészítés:
szinte mindenhol ugyanaz, röviden tömören: mosunk, hámozunk, magház távolítás, magozás, feldarabolás, fele anyag pépesítése.

Elkészítés:
a kimért cukorból 2 eknyit elkeverünk a zseléfix-szel. Az elegyet a zöldfűsezrekkel együtt a gyümölcshöz adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a mézet és a cukor többi részét is, és további állandó kevergetés mellett legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. A konyakot csak ezután keverjük bele. Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható (lehetőleg csavaros) üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Marcipános szilvalekvár:

1200g szilva,
1 kk Dr. Oetker citromsav,
200g marcipánmassza,
kevés mandulaaroma,
1 tasak Dr. Oetker Zseléfix Szuper 3:1,
350g cukor

Előkészítés: mint fentebb, ill. a marcipánmasszát apró darabokra vágjuk

Elkészítés:
A kimért cukorból 2 eknyit elkeverünk a zseléfix-szel. Az elegyet a marcipándarabokkal és az aromával együtt a gyümölcshöz adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukor többi részét is, és további állandó keverés mellett legalább 5 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Majd üvegbe töltjük.
Lehet, h én még ehhez dobnék egy kis fahéjat is... :)))
Hozzávalók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése