2009. március 23., hétfő

Befutók a lakásavatóra - vendégváró falatok

nagy valószínűséggel ez lesz! Azért ma csinálok egy próbát a leveles tésztából, mivel még ilyen nem került kezem ügyébe.
A próba eledel aszalt paradicsomos-fetás-mentás szösszenet lesz, meg amit még találok itthon. :)

Szóval, a köv lesz a menü szombaton: padlizsánkrém, sütőtök krémleves,

sonkás kifli sajtkrémmel
hozzávalók:

2x450g levelestészta

töltelék:

20 dkg darált sonka v főtt tarja,
2dkg vaj,
3 ek tejföl,
 bors,
reszelt torma

A leveles vajastésztát 3 mm vékonyra kinyújtjuk és ivópohárral kiszúrjuk. Közepébe sonkatölteléket teszünk. Kettébe összehajtjuk tetejét tojással megkenjük és sütjük. Ha a tészta langyosra hűlt, az összehajtás mentén tölcsérből sajtkrémet nyomunk 1 cm szélességben és a krémet reszelt sajtba mártjuk.

Sajtkrém:
2dl tejjel, 2 kk liszttel sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve forrón belekeverünk 2 tojássárgáját. 10 dkg vajat v ramat habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt pépet és 8-10 dkg reszelt sajtot. Jó habosra keverjük.

A másik, mivel a jó ég tudja, h hányan leszünk:

póréhagymás bizé:

Pórét, fokhagymát meg kell pirítani,  kakukkfű bele meg pici rozmaring, darálthús paradicsompüré,só,bors. Össze kell rottyantani aztán, a kis párnácskákat megtölteni vele majd mikor kész akkor, tetejét tojással bekenni, szezámmal megszórni és be a sütőbe. Vigyázni, h a párnácskák ne legyen nagyok.

Ezt már csak találtam ( természetesen Áginál) , majd meglátom, h hogyan jövök bele és úgy készítek még

Sajtos-póréhagymás-sonkás párnácska

 
3mm vastagra nyújtja a leveles tésztát, 5x5 cm-re felkockázza a tésztát, a sütőt 180 fokra előmelegíteni. A kockákra felcsíkozott sonkát, felkarikázott póréhagymát és kék penészes sajtot (gorgonzolát) morzsolni. Néhány csepp olívaolajjal meglocsolni, bár anélkül sem száraz. 15 perc múltán megduzzad, megpirul és kész is.
Hozzá űdítő íz: mentás joghurttal leöntött reszelt sárgarépa

Göngyölt virsli (4-6 fő)


0.5 cm-es vastagságra kinyújtjuk a tésztát, keskeny csíkokat (1,5-2cm) vágunk a tésztából, s ferdén beletekerjük a virsliket, h kis rések maradjanak közte. Tepsibe rendezzük, tetejét megkenjük a felvert tojással. (elméletileg, de mivel nekem ilyenre nem biztos, h lesz lehetőségem) csak akkor tesszük be a sütőbe, amikor a vendégek megérkeztek. Mire szép aranybarna a tészta, már meg is sült és tálalhatjuk. Simán mustárt, ketchup- öt, majonézes tormát kínálhatunk hozzá.

Tipp: a virslikbe hosszában vágjunk egy rést, tegyünk bele keskeny sajt szeletkéket, s úgy göngyöljük a tésztába.

szendvicskrémek: tömlős macisajt márványsajttal kikerve pici petrezselyemmel és reszelt fokhagymával

Bor/sörkorcsolya

 
1. 3 nappal előbb elkészítendő: 1 üveg sós lében eltett gombáról egy pici levet le kell önteni, és az üvegbe bele kell tömni 5 gerezd felaprított fokhagymát, babérlevelet, egész borsot, 1 szál kaprot. Hiányzó folyadékot töltsd fel olívaolajjal, ezt hűtőben érleld 3 napig. Vajas rozskenyérrel szuper.

2. Vékony szeletekre vágjuk a friss kenyeret. 10 dkg vajhoz kb. 3 gerezd zúzott fokhagymát adunk, felolvasztjuk, s amikor egyet rottyant, beledobáljuk a kenyeret és egy kicsit megpirítjuk.

Grissini

1dl tej,
1 ek cukor,
2dkg élesztő (7 g szárított élesztő),
40 dkg finom liszt,
1 kk só,
1 dl víz (+ 4 ek kikívánkozott belőle),
a lekenéshez 1 dl tej,
a tepsi kikenéshez 1 ek olívaolaj,
a tetejére 1 ek durvára tengeri só,
fél ek köménymag

Az összes hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe rakod - ha nincs, akkor sztem, hagyományos módszer - és a dagasztó-kelesztő programon kelt tésztát készíteni belőle. Kiszedni a gépből, lisztezett deszkán levegőtleníteni (ököllel dolgozni, az összes ellenségnek be lehet bokszolni), majd fél cm vastagra kinyújtani. Pizzavágóval kb. 2 cm széles, hosszú csíkokra vágni. A csíkok végeit ellentétes iránya sodorni, midaddig, míg csinos kis hurkácskák lesznek belőle. Vékonyan kiolajozott tepsire sorolni a rudakat, és még 20 percig keleszteni. ( 2 tepsire való). Tejjel lekenni, majd az egyik adagot köménnyel a másikt durva tengeri sóval megszórni. 180 foknál kb. 15 perc alatt világosra sütni.
(http://www.macikonyha.blogspot.com/)

+1 ötlet

anyu kitalálta, h van nyúl máj, esetleg pástétomnak? Rákerestem a neten, hátha, és íme:

Májpástétom

Hozzávalók:

60-80 dkg pulykamáj (akár egy kilóig is el lehet menni)
25 dkg zsír, preferáltan kacsazsír, de a disznózsír is megteszi
3-4 fej hagyma
1 fej fokhagyma
só, bors, majoranna, mustár, ketchup

A zsírt megolvasztom egy közepes edényben, megfonnyasztom benne a kockákra vágott (I love aprítógép) hagymát. Közben lemosom a májat, a nem kellő részeket eltávolítom, egy-egy májat 4-6 darabra vágok. A fokhagymát megpucolom. Ha a hagyma már nagyjából jó (én akkor sem akadok fent, ha nem teljesen), rádobom a májakat, és rányomom a fokhagymát. Megborsozom és majorannázom jó alaposan, és kb. 15 perc alatt megsütöm őket.

Lehúzom a tűzről, egy szűrőkanállal kiszedegetem a májakat, a zsírt pedig élénk tűzön lesütöm, hogy a víz eltávozzon belőle. A májak, ha már nem tűzforróak, 4-5 adagban az aprítógépben homogenizálódnak közben (rúdmixerrel is lehet, de az aprítógép hatékonyabb). Ha az összes májat leturmixoltam, sót, borsot, majorannát adok hozzá, valamint mustárt és ketchupot. Egyiket se sajnálom, a ketchupból azért kevesebb jut, inkább a mustár dominál. Kanalazok hozzá a zsírjából is, hogy jól kenhető legyen, alaposan összekeverem az egészet, és készen is van a májpástétom.

Ez egy jó nagy adag, 10-15 fős baráti társaság reggelije / vacsorája lehet. A recept alapját az exkineziológusomtól tanultam.
http://narancskonyha.freeblog.hu/archives/2006/12/31/Majpastetom/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése