2011. június 27., hétfő

Mákfagyi

Tavasszal jártunk a Pilisben túrázni. A nap végén a csajokkal betértünk egy cukrászdába is, volt aki sütit evett volt aki fagyit és volt, aki mákfagyit. Akkor mondtam, h majd csinálok én ilyet, hiszen van hozzá gépem. :) Másik barátunk nagyon imádja a mákot. Nyáron úgy tűnik, velük is tudunk találkozni, akkor majd - ha anyunak lesz elegendő ideje - mákos kalácsot, mákfagyit viszünk. Búcsú lévén, nyár, jó idő, ne csak bolti fagyi legyen, készítettem én is fagyit. Az epres már adott volt, ezt Emőkénél láttam és a mákfagyit Zamat és Illatnál.
Fotóra már nem futotta, elfogyott idő előtt. :) 
Hozzávalók: 
  • 3 tojássárgája
  • 8dkg barnacukor
  • 2dl kókusztej
  • 1 vanília
  • 25dkg mascarpone
  • 2dl tejszín
  • 5ek mák (fele darált, fele darálatlan)
  • megérzésnyi kandírozott citrus (citrom, narancs...)
A tojássárgáját felvertem gépi habverővel a cukorral és a tejjel. Egy lábosba öntöttem át, majd a vaniliával együtt összemelegítettem. Forralni nem szabad, mert akkor rántotta lesz és nem lesz jó íze. Mikor kész, félre raktam hűlni. Eztán belekevertem a mascarponét, tejszínt, a mákot és a citrusokat. Majd betettem - legalább - egy éjszakára a hűtőbe. Másnap kb. 20-25 perc alatt a fagyi gép összedolgozta. És még aznap délután-este el is fogyott. :) 
Való igaz, h nem készül belőle sok, ezért érdemes dupla adaggal indítani, bár a gépem azt már nem tudná egymás-utánba elkészíteni. :) 

2011. június 19., vasárnap

Cseresznyés pite

Unokahúgom érdeklődött, h van-e esetleg a tarsolyomban vmi finom cseresznyés pite recept. Nekem nem volt, de a neten körülnézve, Latsiánál találtam finomságokat, összegyűjtve. Innét választottam ki a merően egyszerű receptet. 


Hozzávalók (dupla adagot írok) 
  • 25dkg liszt
  • 5dl tej
  • 4 tojás
  • 8dkg olvasztott vaj
  • 50dkg cseresznye
  • még tettem hozzá: fahéj, egy rúd vanília kikapart magjai, és két kupica amarettot
A cseresznye kivételével mindent összekevertem, majd egy teflon serpenyőt - ha nem ilyen, akkor zsírpapírral bélelni - kivajaztam. Beleöntöttem, majd rászórtam a cseresznyét. Latsia úgy írja, h 220°C-os sütőben kb. 15-20 perc a fél adag. 
Mikor még meleg, porcukorral meghintjük és melegen tálalható. Persze, hidegen is nagyon finom. :)

2011. június 1., szerda

2011 kreatív sok kicsi

Bár, nem gasztros jelleg, de sztem, mégis kapcsolódik ide. Segítsüti formára, most itt a Sok Kicsi! Érdemes szétnézni, mert nagyon jó dolgokat ajánlanak fel a készítők és persze megint csak jó helyre kerül az adomány! Nehéz volt választanom, de azért négyet sikerült.  Csekély összeggel, de elindulok a nyereményjátékon, hiszen sok kicsi, sokra megy!!!! :) 

2011 kreatív sok kicsi


Kedves Mindenki,



az elmúlt időszakban (sőt, már 2009-ben is) több olyan potenciális nyereményfelajánlást kaptunk a sok kicsire, amelyek nem voltak beilleszthetőek a gasztronómia körébe, emiatt eddig nem tudtunk nekik lehetőséget biztosítani. Hosszas töprengés után úgy döntöttünk, megpróbálunk ezeknek egy külön akciót szervezni, így a már jelzett nyereményötletek mellé továbbiakat kerestünk meg, és megszületett a kreatív sok kicsi, amelyben kreatív alkotók, iparművészek vesznek részt felajánlásaikkal. 



1) Mi ez?

20 kreatív alkotó, iparművész tesz tárgy- vagy programjellegű felajánlásokat. A nyereményjáték során a szervező SoSe Közhasznú Alapítvány számára támogatást nyújtók minden 1000 Ft-nyi támogatás után 1 db virtuális sorsjegyet kérhetnek a 20 izgalmas lehetőség közül az általuk választott(ak)ra, amelyeket az akció végén kisorsolunk. Egy támogató csak egy nyereménynek lehet a nyertese, így aki többször 1000 Ft támogatást ajánl fel, annak két választási lehetősége van: a megfelelő számú sorsjegyét vagy egy programra is kérheti (ezzel megnövelve nyerési esélyeit arra a felajánlásra) vagy tetszés szerint több programra is eloszthatja ezeket (ezzel megnövelve azt az esélyét, hogy valahol nyertes lehessen).



2) Kit támogatunk?

A kreatív sok kicsi támogatottja a Salva Vita Alapítvány, akik 1993 óta támogatják az értelmi sérültek társadalmi esélyegyenlőségének megvalósulását, 1996 óta pedig munkavállalásuk elősegítéséért is tevékenykednek. Részletesebben itt lehet támogatottunkról olvasni. Az akció keretében befolyt pénz teljes egészéből tárgyadományokat szerzünk be számukra; elsősorban az értelmi sérült és autista ügyfeleik felmérését, munkábaállásukat segítő vizuális kártyák készítéséhez szükséges eszközöket, és a már munkába álltak számára rendezett összejövetelekhez bútorokat szeretnének. A támogatásokról itt az oldalon közzétesszük a számlákat, elszámolunk az adományok teljes összegével.



3) Mikor?

Az akció felvezető részében május 22-31 között megismerhetővé válnak a felajánlások: minden nap kettőt tesszük közzé, részletes leírással, ezek összesítve a Nyeremények menüpontban lesznek áttekinthetőek. A támogatások felajánlása és a sorsjegyek kiválasztása június 1-től június 10-ig lesz lehetséges a Nyereményjáték menüpontban. A gépi véletlenszám-generátor programmal történő sorsolást június 21-én 15h-tól ejtjük meg közjegyző előtt, és ezután oldalunkon közzétesszük a nyertesek nevét valamint az általuk megadott településnevet. A nyeremények ezután jutnak el új gazdáikhoz.



4) Hogyan?

a) Az akcióban való részvételhez először is egy egyszerű előzetes regisztráció szükséges, ahol csak egy e-mailcímet és egy választott azonosítónevet kell megadni, ez akár már most is megtehető. A sikeres regisztrációról a megadott e-mail címre megy megerősítés.



b) Az összes program megismerése után 2011. június 1-10 között a Nyereményjáték menüpontban megnyílik a lehetőség a támogatások felajánlására. Itt a már regisztrált és belépett támogatóktól a sorsolás miatt teljes nevüket, egy településnevet, egy telefonszámot, valamint a felajánlott támogatás összegét kérjük megadni, illetve rögtön be lehet jelölni, hogy a támogatásnak megfelelő számú sorsjegyet mely programra (több program esetén milyen eloszlásban) kéri. Egy regisztrációval egy névre lehet ezt a játéklapot kitölteni (de akár többször is), enélkül a sorsolásban nem lehet résztvenni. Erről a kitöltött játéklapról szintén e-mailben megy visszaigazolás, a támogatás átutalásához szükséges információkkal.



c) A sorsolásban való részvétel feltétele, hogy a kitöltött játéklap beküldése után az ott felajánlott támogatás összege 2011. június 17-én éjfélig beérkezzen a SoSe Közhasznú Alapítvány 10700189-65715231-52000001 adománycélú számlaszámára, a közlemény rovatban a választott azonosítónévvel. A korábban vagy később beérkezett támogatásokat a sorsolásnál nem tudjuk figyelembe venni, ezeket játékon kívüli támogatásnak tekintjük és ugyanúgy a Salva Vita támogatására fordítjuk, mint a többi adományösszeget. A banki befizetésről/átutalásról igazolásküldést nem kérünk. A befizetés beérkezéséről és egyidejűleg a kért sorsjegyek nyilvántartásba vételéről szintén e-mailben megy visszaigazolás.



Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb, azaz 20 nyertesünk legyen, ha valakinek a nevét kihúztuk egy programhoz, a többinél már nem nyerhet; amennyiben ismét az ő nevét húzzuk ki, akkor újra sorsolunk. A sorsolás sorrendje véletlenszerű lesz.



A nyereményjáték hivatalos játékszabályzata itt letölthető, és minden aktuális információt közzéteszünk az oldalon.



Reméljük, az izgalmas új felajánlásoktól sokan most is kedvet kapnak ahhoz, hogy ebben a játékos formában segítsék az értelmi sérülteket. Menjen most is sokra a sok kicsi! :)



2011. május 16., hétfő

Spárgás rakott csirkemell

Tegnap este úgy döntöttem, h nem csak szemezek a spárgával, meg is veszem. Így is lett. Egyszer már ettem és hát elég kellemetlen élményem volt. Kb. két hónapig rá sem bírtam nézni a spárgára, kapásból felfordult a gyomrom. De most, h ennyi spárgás receptet látok, ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbbat, akkor már egyre jobban érett bennem a gondolat, h még egyszer nekifussak. 
Találtam is pár kedvemre valót, pl. Lillától ezt, vagy Lilafügétől és Gabojszától. Végül a házipatika oldalán találtam egyet, ami végül elkészítésre került. Sajnos, sok pepecselni való időm nem volt, ezért is kellett vmi gyorsat választani.

Egész adagot írom, bár csak magamnak készült, de sajnos, 1 személyes adagot még mindig nem tudok készíteni. :) 
Hozzávalók:

  •  1/2 kg spárga
  • 60dkg csirkemell
  • 10dkg reszelni való sajt (sima-füstölt vegyesen)
  • 10dkg vaj
  • kb. 5dl tej
  • kb. 5ek liszt
  • 2 tojás
  • kb. 2-3 dkg gyömbér
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • szerecsendió
  • só, bors
  • kevés zsemlemorzsa a tepsi beszórásához
A csirkemellet csíkokra vágtam, besóztam, a vöröshagymát apróra vágtam, fokhagymát vékonyra szeltem a gyömbért lereszeltem. Fűszeres olívaolajat hevítem egy serpenyőben, majd beledobtam a mellcsíkokat, fehéredésig sütöttem, majd a hagyma, fokhagyma, és gyömbér következett. Kicsit megpirítottam. 
Közben, megmostam a spárgát, meghámoztam, annak ellenére, h mindenhol azt írták, h a zöldet nem kell, para hegyek, úgyh inkább megtettem. Majd egy sós-cukros-vajas vízben felkockázva kb. 10 percig főztem, leszűrtem. 
Elkészítettem a besamel mártás, fűszereztem. Úgy írta a recept, h mikor még meleg bele kell reszelni a sajt felét. Ezt én elfelejtettem. Felvertem kemény habbá a tojásfehérjét, először a kihűlt mártásba a tojássárgáját tettem, majd a habot. Finoman elkevertem és ekkor tettem bele a  - kimaradt - sajtot.
Kikentem egy jénai tálat vajjal, megszórtam kevés zsemlemorzsával, majd egy réteg spárgát tettem, majd a hús, maradék spárga és a mártás. 
Elméletileg lefedve kellett volna sütni 20 percig, majd rászórni a maradék sajtot és fólia nélkül még kb. 5-10 percet, vagy míg a sajt meg nem pirul. 
Ez kimaradt. Reszeltem még rá sajtot és betettem a sütőbe, míg a sajt meg nem pirult. 
Egyenlőre még a kíváncsiság hajt, h milyen lesz. Kb. másfél - két óra múlva kiderül. :)

2011. május 13., péntek

Rákóczi túrós másképp :)

Karácsonyra kaptam egy sütis könyvet, Hagyományos magyar sütemények címmel. Hát, így utólag hagy némi kívánni valót maga után. Átlapoztam még a hét elején, erre esett a választás, gondoltam, kicsit átvariálom és már én is nyugiban tudok belőle enni. :)
Sajnos, rosszul van szétosztva az egyes részekhez való hozzávaló, beleestem a hibába, így kicsit több édesítő ment a tésztába, mint kellett volna. A többieknek valszínű jó lesz, de nekem már kissé édesnek tűnik. 
Fél adaggal dolgoztam, zárójelben a valós mennyiséget írom majd. :) 



Hozzávalók fél adaghoz
A tésztához:
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt - egy kicsi még ment bele (25dkg liszt)
  • 7,5dkg kókuszolaj - (15dkg vaj)
  • (elolvasásból kifolyólag) 9 dkg édesítő - (8dkg cukor)
  • 1 tojássárgája ( 2 tojássárgája)
  • 0,5dl kefír - (1dl tejföl)
  • csipetnyi só
  • szódabikarbóna és sütőpor keveréke (2dkg sütőpor)
Töltelékhez:
  
  • 5dkg édesítő (10dkg cukor)
  • 25dkg tehéntúró (50dkg túró)
  • 1 ek kefír (2-3 ek tejföl)
  • 2 tojássárgája (3 tojássárgája)
  • 2dkg mazsola (5dkg mazsola)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje (3 tojásfehérje)
Befejezéshez:
  • 2 tojásfehérje (3 tojásfehérje)
  • 10 dkg porcukor
  • baracklekvár 
 A tészta hozzávalókból omlós tésztát gyúrtam, majd kb. 1/2 - 1 órára hűtőbe tettem. Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságú téglalapra nyújtjuk. - Vagy kivajazunk és lisztezünk egy megfelelő nagyságú tepsit, vagy sütőpapírral kibéleljük és így kentem be némi zsírral. - Na, ez nekem nem jött össze, szét szakadt , mindig. Így inkább fogtam és beleraktam, majd jól lelapogattam. Villával megszúrkáljuk és félig megsütjük. Úgy írta, halványbarnára, na nekem ugye eleve barna volt már a tészta. :D 
Míg sült, elkészítettem a tölteléket. A tojássárgáját felvertem a cukorral, majd hozzáadtam a túrót, a lecsepegtetett mazsolát és egy citrom lereszelt héját. Előtte még felvertem a tojásfehérjét is, és ezt is óvatosan hozzákevertem. 
Mikor félig megsült a tészta, kivettem, megkentem a töltelékkel, majd újra vissza a sütőbe 20-25 percre. 
Közben, elkészítettem a habot. Felvertem a tojásfehérjét a cukorral, majd habzsákba töltöttem és mikor megsült, kivettem és rávonalaztam a sütire és újra 4-5 percre visszatettem a sütőbe. 
Majd mikor végre megsült a habrácsok közét megkentem lekvárral. 
Tepsiben hagytam kihűlni!

2011. május 7., szombat

Karalábé saláta

Nem mondanám, h a karalábé a kedvenc zöldségem, de azért néha napján előfordul a tányéromon. :) Lapozgattam az újságot, és nagyon gusztusos fotó készült róla, így gondoltam, elkészítem. 




Hozzávalók:

  • 2 fej karalábé
  • 2 alma
  • 2 fej lilahagyma - nálam újhagyma volt
  • 2 paradicsompaprika - 1 tv paprika volt itthon
  • 8dkg dióbél - török mogyorót találtam :) 
  • 1 citrom leve
  • fél dl olaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
a meghámozott falatnyi hasábokra vágott karalábét annyi sós vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni, a citrom levének a felével. Nem kell nagyon puhára főzni a karalábét. 
Amíg fő, felaprítjuk a többi anyagot: az almát, nagyjából ugyanakkorára mint a karalábét, a paprikát csíkokra, a lila hagymát negyed karikákra, a dióbelet is negyedekre (én mozsárban kissé megtörtem a mogyorót). 
a megfőtt karalábét a levében hagyjuk kihűlni, leszűrjük és összekeverjük a többi anyaggal, hozzáadjuk az olajat, a citromlét, sózzuk, borsozzuk és kakukkfüvet szórunk rá. 
Tálalás előtt legalább 1 órát időzzön a hűtőben. 

Forrás: Kisalföld Gasztro magazin (2011.május 4.)

2011. április 29., péntek

linzertészta citromkrémmel segítsütis pecséttel

Sajnos, nem találtam még jó nevet ennek a sütinek. Segítsütis pecsétet rendeltem, a tavaszi akción. A mai nap tűnt a legjobb időpontnak a kipróbálásra.
Nézelődtem a neten és Strawberrynél találtam egy jó kis receptet a "tésztára". Ekkor még nem gondoltam, h krém is kerül bele. Ezt pedig Limaránál találtam meg, ami szintén segítsütis volt. :)

nyuszis egység csomag - utólag

Vagyis úgy utólag, h a héten tudjuk kivinni nekik. A fiúknál csütörtökön voltunk, a lányokhoz majd vasárnap megyünk. Úgyh a sütő nem unatkozik. :) Anyu se, mert bevállalta a dagasztást. :) A prototípusok kőkemények lettek, újra felhasználható. :D :D :D 



A kék és sárga horgolt nyuszkók hasa piros tojást rejt, lányoké majd piros lesz és sárga.  A bonbonok pedig túró rudisak. :)Még egy-két zsírkrétát is elrejtettem a  csomagban. Nem akármilyet, hanem meskást. :)
Nagy dilemma volt, h milyen tészta kerüljön bele, miután már egyszer nem igazán sikerült. Végül Ízbolygó - foszlós kalácsára esett a választás, mivel ezt már jó néhányszor megsütöttük. :)

2011. április 27., szerda

Medvehagyma pálinka


Azt hiszem, ezt mindkét helyre kiteszem, ide és a fűben-fábanra  is. Ha esetleg vhol még talál medvehagymát, akkor neki tudjon állni. :) Még én is szétnézek, hátha szerencsém lesz és az árnyas fák alatt még nem indult virágzásnak...

  • 20 friss medvehagyma levelestől
  • 1 liter gabonapálinka
A medvehagymát legjobb bokrostól kiszedni, és folyó víz alatt alaposan megtisztítani. A hagymácskákat hagyjuk egyben, a leveleket pedig vágjuk össze durvára. A hozzávalókat rakjuk üvegbe, és öntsük fel a gabonapálinkával. Hagyjuk két hónapig érni árnyékos helyen, majd pedig szűrjük le. 
A medvehagyma vérnyomáscsökkentő hatású, vagyis magas vérnyomásúaknak kimondottan ajánlható. A vérellátottsághoz kapcsolódó problémák és érszűkületre való hajlam esetén általános megelőző hatású. 

Alkalmazása: naponta kétszer 20ml medvehagyma pálinka (legjobb reggel és este)

forrás: Gabriele Bickel - likőrök, pálinkák gyógyitalok c. könyve

2011. április 25., hétfő

sárkányfüves bonbon

Ez most kb. olyanra sikeredett. Megbillent a tabascos üveg, no meg sztem, a teában is több szárított chili volt, mint amennyit gondoltam. 
Jó régóta járt már a fejemben, h esetleg a füvessütimet átlényegesítsem bonbonná. Még egy kicsit javítani kell rajta, de egész jó lett. :) 

Mennyiséget nagyon nem tudok írni, sok lett, tény és való... meg nem eszem, mert nekem kissé csípős, úgyh erős idegzetűeknek ajánlanám. :) 
Ami került bele:
  • erős fekete kávé kb. 0,5-1dl 
  • tejszín 
  • 1-2 kanál kakaó
  • 0,5dl víz
  • 2-3 ek barnacukor
  • 3-4 pillecukor
  • fűszerek porítva daráló segítségével: menta, citromfű, kakukkfű, koriander, kardamon, fahéj, gyömbér, szerecsendió, chilis tea
  • narancshéj és narancslé
  • pár csepp tabasco
  • no meg étcsoki a temperáláshoz!!! 
És persze érdemes ízlelgetni! 

A hozzávalókat felfőzzük, próbáljuk viszonylag sűrű krémre. Hagyjuk kihűlni. Míg hűl, addig a szilikonformát kikentem, legalább 2x a felolvasztott étcsokival. Majd beletettem a krémet, hagytam helyet a lezárásnak. Ha kissé megdermedt, akkor lezártam étcsokival és mehet vissza a hűtőbe.

Húsvéti apróságok



Nagy nehezen, de sikerült bejutnom a konyhába. Nem volt egyszerű. Végre sikerült kipróbálnom a két formát, nyulas és bárányos, ami majd az egység csomagban lesz a gyerkőcöknek. Gondoltam, egy-két bonbont is hozok össze, de persze, kapkodva, rohamtempóban ezt képtelenség kivitelezni. Az egyik nem is jött össze. Ez a Flat-cat chai-latte-s bonbonja lett volna, kimaradt az édeskömény és a fahéj, de azért így is finom volt, csak éppen híg. Azért a cukrozatlan sűrített tej, nem az igazi. A másik pedig a füves sütim átlényegítése bonbonformába. Ez brutális lett. Majd külön bejegyzésben elnevezem és leírom. :) A bárány pedig Max foszlós kalácsán alapul, de sztem, a gyerkőcökét majd piskótából fogom összehozni. :) Azért lett pánkos, mert kissé keményre sikeredett a vékony rész, és elég necces levágni. :)

Ezúton kívánok minden kedves Olvasómnak
Áldott, békés, boldog húsvéti ünnepeket!

2011. április 20., szerda

Húsvéti ajánlat

játékra hívott Emőke! 5-10 féle ételt kell ajánlani a blogból, amiket már elkészítettem. Akárhogy is számoltam, nem jött össze a 10 db, de még az 5 is necces sztem. :) 
 A továbbküldős része pedig egyszerűen halálra van ítélve! :) 


Játék lényege:

Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! Az ünnepre való tekintettel javasolj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy a korábban már közzétett receptjeid közül válogass!
Ha megkapod a játékot, akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is "elviheted" nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson!:)
Játékra fel!!!






















Medvehagymás csirkemell tekercs zöld fűszeres szósszal

Barátosném ajánlotta a Blikk konyhát, megvettem, jó párat be is ikszeltem, h mi lenne jó. Múlt héten sikerült szednem egy táska medvehagymát még, úgyh ma fel is használtam. Reggel roham léptékű főzőcske volt, mert bizonytalan volt a munkába jövetelem időpontja. :) 
Ez amúgy a borjú tekercsek zöldfűszeres szósszal, de nekem csak csirkemell állt a rendelkezésemre. :) Pontos mennyiséget sajna nem tudok mondani. 

2 főre hozzávalók

  • csirkemell  v borjúlapocka
  • citrom
  • fokhagyma v medvehagyma
  • zöld fűszer (azt hiszem 6eknyit ír, 4 a húsba, 2 a szószba)
  • tojás
  • főzőtejszín
  • zsír v olaj
  • liszt

2 kisebb csirkemellet kikloffoltam, megsóztam, citromhéjjal, citromlével megkentem. Medvehagyma hiányában fokhagymával is meg kell kenni. Mivel nekem volt medvehagymám, így úgy gondoltam, h minden szeletre terítek egy-egy levelet, megszórtam egy kis provanszi fűszerrel, majd szorosan összetekertem. Először folpackba kellett csavarni, jó szorosan, majd alufóliába. Egy lábosba vizet engedtem és ebben főztem kb. 30 percig. A borjúnál 45-50 percet írtak. 
Közben kevés olajon pirítottam egy evőkanálnyi lisztet, majd felöntöttem vízzel, lehúztam a tűzről és felöntöttem még főzőtejszínnel. Félretettem. 
Főztem egy kemény tojást, megpucoltam, majd mikor kihűlt, apróra vágtam. 
Mikor puha volt már a hús - ezt csak megérzésből sztem, mert a szaftra, ha lesz neki, borjúnak biztos, szükség lesz - kiszedtem őket. 
Elméletileg úgy írja, h a szószhoz keverjük a tojást a maradék zöld fűszereket és a hús szaftját. Szaft nekem nem volt, de így is finom lett. 
Rizzsel ajánlja, én zöldséggel tálaltam.
Utólag elképzelhető, h a csirkemell tekercset egy kis olajban pácolnám és nem főzném, hanem sütném, akár sütőpapírban, akár alufóliában...

forrás: Blikk konyha

2011. április 19., kedd

Marcipános csokifagyi Pocak Pannától

Mikor a torta után kutakodtam, akkor pillantottam meg Pocak Pannánál ezt a csábító csoki fagyit. Múlt héten elfogyott a kókuszfagyi, így úgy döntöttem, h ez lesz a következő "áldozat". Jól döntöttem. 
Fincsi, nagyon is! De ugye csak mértékkel bűntudatmentes! :) Sztem, érdemes egyszerre dupla adaggal indítani! :)


  • 4dl kókusz tej
  • 10dkg jó minőségű étcsoki
  • 1 rúd vanília
  • 10dkg mandula vaj (hántolt mandula , ennek hiányában, mandulát jól meg kell őrölni) 
  • 2ek holland kakaópor
  • 1dl méz v agavé ( vagy más édesítő, érdemes kóstolgatni)
  • 30ml amaretto (így utólag nekem ez egy kicsit sok, úgyh legközelebb kevesebbet teszek bele) 
A kókusztejet feltesszük a vaniliával, forrásig melegítjük. Közben a csoki apróra vagdossuk és mehet bele a tejbe. Ezt félretesszük hűlni. A turmixba beletesszük a mandulavajat, a kakaót, a mézet, az amarettot és a kihűlt csokis tejet. Összeturmixoljuk, majd irány a céledény. 
Nem szükséges fagyigépbe tenni, de én azért megtettem és nagyon finom lett!!! Ajánlani tudom!!! 
Normál evőknek, nem biztos, h ilyen finom lesz a tej és az édesítő miatt! :) De tessék kipróbálni!!! :)

2011. április 16., szombat

Rakott kel

Soha életemben nem ettem ilyet, de most ezt írta elő a füzet. Nem eszek meg mindent, amit ideírnak, mert pl. máj lenne jövő héten 2x, de köszi nem. És ezt úgy mondom, h kóstoltam. Sőt, nemrég ízleltem is, de csak azért mert nagyon guszta volt, bacon szalonnába volt betekerve és úgy megsütve, sőt a párom, olyan gusztusosan ette, h nem bírtam ellenállni. Aztán csak forgattam, ízlelgettem, de nem nyerte el a tetszésemet. :) Azt mondja anyu, h majd megcsinálom a májas ételeket jövő hétre, aztán ők megeszik én meg nézem, h milyen finoman fogyasszák el. :D Hát az nem lesz jó! :) 
Szóval, rakott kel. Próbáltam, olyan recepteket keresgélni, amik jól néznek ki, legalább az vonzzon benne és talán úgy elkészítem könnyebben. :) Találtam is, Colors in the kitchen-nél. Mivel ilyen szuflé formám nincs, nagyon drágállom őket, ezért vettem 3 kis virág cserepet, aminek nem lyukas az alja, végül is egyre megy, nem?! De aztán idő hiányában, nem kísérleteztem vele, hanem a mini jénaiban meggyártottam. :) 



Hozzávalók 2 főre
  • kb. 4 levél kelkáposzta levél 
  • kb. 10dkg darált hús
  • kb. 10 dkg főtt rizs
  • só, bors
  • 1kk pirospaprika 
  • 4 fokhagyma
  • főzőtejszín
  • 1 tojás
  • némi reszelt sajt
  • 1ek olívaolaj
Fokhagymát megtisztítottam, apróra vágtam, majd a 1-eknyi olajon kissé megfonnyasztottam, majd rádobtam a darált húst. Sóztam, borsoztam egy picit vizet öntöttem alá és puhára sütöttem. Közben feltettem a rizst főni és egy másik kis lábasban vizet fél leveskockával, amiben majd a megmosott és az erős, kemény részektől megfosztott kelkáposzta leveleket megfonnyasztottam. Mikor minden elkészült, a húsra hintettem a pirospaprikát, elkevertem a főtt rizzsel. 
A kis jénait kikentem olajjal, belehelyeztem, két levélkét, rátettem a rizseshúst, majd ráöntöttem a tejszín-tojás-némi sajt keveréket és újra levélke. Maradt még egy kis tejszínes lé, azt is ráöntöttem és arra reszeltem még egy kis sajtot. Majd irány a sütő. Mikor megpirult a teteje, akkor kész. :)

2011. április 15., péntek

Túró rudi bonbon

Igazándiból kinéztem, Epercsók citromos csokimousse túró bonbonját, csak épp pillecukrot felejtettem el venni. :) Így maradt a tejszín-csoki-kávé-mandulalikőrös csoki rész és a tetejére túró került. Túró/egy-két kanál tejszín/ citromlé-héj/ vaníliás cukor. 
És mivel a nyuszkós-kacsás formából nem jött ki a bonbon, talán mert csak 2x kentem ki csokival, így a többit már a fagyasztóba tettük. Reggel kiszedtem őket, a fotón látható is, h kissé meg vannak még dermedve. :) A szívecskésbe már csak túró került. De nagyon finomak!!! :) 
Kipróbáltam a transzferfóliát is, bár csak a csokik aljára, de tök jók! Pár darab húsvéti tojás is megmaradt. :) És a dínók is kijöttek fagyott formában!!! :D
Arra jöttem rá, h ez a húsvéti forma, nem vmi mély... úgyh abba csak egyféle tölteléket tudok tenni...

Zoli csukája a mi ebédünk :)



Csuka en papillote :)

Egy kedves ismerőstől kaptuk a halat, pont jókor jött, mivel pénteken ugye nem eszünk húst, és amúgy is hal volt előírva nekem. Gondoltam, h merő egyszerűséggel fogom elkészíteni. Így is lett. 
A halat megmostam, papírtörlővel száraz töröltem, majd kívül-belül megkentem olívaolajjal. Megfűszereztem, só, bors ill. halfűszer, majd a belsejébe tettem a zöldségeket és sütőpapírba csomagoltam. Jól lezártam és mehet a sütőbe. 
Így utólag már talán inkább úgy csináltam volna, h a fűszereket összekeverem az olajjal és azzal locsolom meg. No majd legközelebb. Bár, azt mondta a párom, h akkor lesz legközelebb csukánk, ha fogunk magunknak. De ugye ez necces, mert a tavakban, ahol néha napján horgászunk, nincs csuka. Bár, nekem a harcsa is megtenné. :D

2011. április 10., vasárnap

Narancsos csokis torta - bűntudat mentes :)

Megkezdtem a diétát, próbálom kerülni a cukrot, még teljesen nem sikerült megválni tőle. Viszont anyunak hétfőn lesz szülinapja - de ma tartottuk  - és némi önzés is volt bennem, h azért legalább egy szelet tortát tudjak enni én is, ezért kutakodni kezdtem és eljutottam Pocak Pannához. Itt megláttam, ezt a nagyon guszta narancsos-csokis tortát. Gondoltam, ez jó lesz. :) 

18cm-es tortaformát ír, továbbra sincs, továbbra is, az egyik kis lábast használtam, kizsíroztam, és kibéleltem sütőpapírra, ugyanolyan jó. :) 
Az eredeti felállást írom, és dőlttel, ahogy én csináltam :)



recept:

A tortához:
160g mandulaliszt (mandula porrá aprítva érdemes hántoltat használni, mert sokkal ízletesebb)
25g Holland kakaópor
2 tojás
1/4tk só
1/2tk szódabikarbona
150ml méz/agávé ( 2ek-t számoltam, mert azért nem akartam elvenni a kedvüket teljesen
1tk vanília kivonat (1 vanília rúd kikapart része)

A krémhez
2dl kókusztej
3dl frissen facsart narancs lé+rost (ez kb. 3-4 narancs)
2tk méz/agávé (2ek méz + utóízesítésként némi barnacukor)
5 tojássárga
4ek kókuszolaj(helyette +1tk keményítő)
2tk Dr. Oetker kukorica keményítő

A tortához ledaráltam a mandulát - nagyon finomra érdemes, h ne legyen darabos, mert érződik- majd összekevertem a kakaóval, sóval és szódabikarbonával.
Egy másik tálban a két tojást összekevertem a vaníliával és mézzel.
A kakaós mandulát összekevertem a  felvert tojással, egy kicsit előmelegítettem a sütőt, és Panna szerint 175°C-on 30 percig sütjük. Hagyományos gázsütőnk van, úgyh sacc perkábéra ment minden, én 20-25 percig sütöttem.


Tehát a krémhez a narancs levét és rostját felraktam  főni, és lekvárosítottam kb. 30 percig.
Majd felvertem 5 tojás sárgáját a mézzel, és mikor a narancslekvár kihűlt hozzákevertem. Majd hozzákevertem a kókusztejet, amit előzőleg felforraltam. Lassú tűzön sűrű krémmé főztem. Egy kis pohárban összekevertem a keményítőt vízzel és hozzáöntöttem a krémhez. Hagytam, h felforrjon és kész is. Megvártam míg kihűl és a felhasználásig hűtőben tároltam. 
Ha  van kókuszolaj, akkor azt még hozzákeverjük, miután felforrt a krém. :), persze, akkor elég a 2tk keményítő is.

Panna azt írja, h a tortát, a lehető leglassabb módon vágjuk ketté. Na én nem voltam olyan lassú, mint kellett volna, így az egyik fele mondhatni szétesett. 
Maradt még egy kis krémem, így úgy döntöttem, h sütök gyorsan még egy lapot, fele mennyiséggel. Megkentem a maradék krémmel és irány a hűtő. 
Így egy kicsit csúnyácska volt, és úgy döntöttünk, h akkor készítek még egy adag krémet, bár fele mennyiség bőven elég lett volna, és bevontam azzal. 
Tetejét kakaós csillagokkal díszítettem. :)

Aki hozzá van szokva az édeshez, az biztos, h megfog lepődni az új ízeken, lehet, h úgy gondolja majd, h ennek se íze, se bűze. :) Akkor lehet érdemes normál liszttel próbálkozni a tésztában és a méz mennyiségét növeli, de ízlelni muszáj. 
Aki pedig vállalkozó kedvű, annak hajrá!!! :)

2011. április 7., csütörtök

Minden egyben

Mivel ma jönnöm kellett melózni, így magammal hoztam a mai uzsit - körte - vacsit és holnapi reggelit. Amit felcseréltem a szombatival, lévén böjt és a pénteken tartjuk. :)


2011. április 6., szerda

Gombával töltött csirkemell vöröskáposzta salátával

Azt hittem, h most jó darabig nem fogok tudni ide felrakni semmit. Ezen a héten megkezdtem a diétát, párom csak szolidarít velem. Kb. napi 1400kcal a menü. A reggeli általában rozs v barna kenyér v korpás zsemle v abonett, 4 dkg gépsonka v egyéb szalámi, kb. 10dkg zöldség és néha van egy gyümölcs is. Tízórai is változó v gyümölcs v abonett... apróság. Az ebéd már tartalmasabb, majd jön egy kis uzsonna az is vmi csekélység és megint egy kiadósabb vacsora, persze telis-tele zöldséggel...



A mai menü: 

zöldségleves - ez nálam egy egyszerű borsóleves volt sárgarépával 
a második pedig gombával töltött csirkemell vöröskáposzta salátával és fóliában sült krumplival 


Hozzávalók 4 főre:

  • 4 egész csibecomb
  • kb. 20dkg gomba
  • só, bors, tavaszi csirke fűszer
  • vaj
A gombát megmostam, felszeleteltem. Csirkecomb bőrét az ujjammal fellazítottam, majd a hús és a bőr közé a gombát benyomkodtam, jól megtömtem. :) 
A húst, sóval, frissen őrölt borssal és tavaszi csirke fűszerrel bekentem és tettem a tepsibe. Vajdarabkákat tettem a húsra és mellé is, és öntöttem bele egy kevés vizet, majd letakartam fóliában és irány a sütő. Míg meg nem puhult, addig fóliával, utána levettem és pirítottam egy kicsit. 

Közben, néhány krumplit megmostam, alufóliába csomagoltam őket és irány a sütő.

Vöröskáposzta saláta:

Hozzávalók:

  • 40dkg vöröskáposzta
  • 4dkg vöröshagyma - én lilát használtam
  • 20dkg alma
  • 1 ek étolaj - olívát használtam 
  • citromlé
  • só, bors
A vöröskáposztát és a hagymát vékonyra szeljük, megsózzuk, megborsozzuk, citromlével ízesítjük, és az olajat is hozzáadjuk. Végezetül, káposztareszelőn lereszeljük a savanykás almát és az egészet összekeverjük. 

2011. március 31., csütörtök

Medvehagymás májas

Ízbolygó receptje alapján. Baráti társaságunkban a Fringe összefügg a piknikkel és a medvehagymával. Két éve néztük ki ezt a receptet és azóta már jó párszor elkészítettük, két éve viszont sikeresen elvágtam az ujjam a medvehagyma felcsíkozása közben, házasság lett belőle. :) 
Tegnap szedtem egy kosár medvehagymát, ma elkészült, az első adag. Sztem, túl sok medvehagymát tettem bele, mert túl zöld lett. :) 



Hozzávalók:

  • 10 dkg bacon
  •  60 dkg csirkemáj (a boltban rafkósak, szívvel együtt mérik le, mindegy belekerült az is. )
  •  1 póréhagyma
  • 3 dl fehérbor
  • 35dkg medvehagyma ( színéből ítélve sztem, jóval több került bele...)
  • 2dl tejszín
  • provence-i fűszerkeverék
  • 1ek dijoni mustár
  • 2 citrom reszelt héja
  • frissen őrölt bors
  • kevés balzsamecet + citromlé


Kb. ugyanúgy csináltam mindent, mint Ízbolygó, de véletlenül előbb töltöttem a bor bele és csak utána a medvehagymát. :) 

A pórét felkarikáztam, a szalonnát vékonyan felcsíkozom. A szalonnát zsírjára pirítom, majd a hagymát üvegesre párolom rajta. Rádobom a megmosott, csíkokra szelt medvehagymát és hagyom, hogy kicsit meggyengüljön. Nyakon öntöm a borral. A májat megtisztítom, megmosom és közepes lángon nagyjából 15-20 percig párolom a szalonnás-medvehagymával. Beleöntöm a tejszínt, rászórom a fűszereket, a citrom héját és kicsit beforralom. A májas témát átpakolom a turmixgépbe. Hozzáadom a mustárt, sózom, borsozom, egy kis balzsam ecetet és citromlét is adtam hozzá,  összeturmixolom. Megkóstolom és tovább finomítok az ízeken, ha szükséges. Jó sokáig ízlelgettünk, mire elértük a kedvező ízhatást.

2011. március 30., szerda

Segítsüti 2011

Ma újra útjára indult a Segítsüti akció! Tessék licitálni, ezzel a Down Egyesületet támogatjátok!!!
Részleteket a Segitsüti.hu oldalon találtok!!! Reméljük, lesz legalább olyan sikeres, mint a tavaly őszi akció! 

2011. március 27., vasárnap

Pizza

Múlt hétvégén esett szó a pizzáról. Mivel a héten csak dolgoztam és aludtam és albumoztam, gondoltam, h míg alszok, addig a kenyérsütő is dolgozzon, így erre esett vmelyik nap a választás. :) Kutakodtam receptek után, több könyvemet is megnéztem, végül Jamie Oliver - Olasz kaják c. könyvre esett a  választás. Csökkentettem az adagot, és még így is sok lett, kettőnknek. Még szerencse, h a szülők aznap jöttek haza, így jó lett nekik vacsira a maradék. :) 

Hozzávalók:
  • 800gr magas sikértartalmú fehér kenyér liszt (bl80as +1kk sikér)
  • 200gr finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt (normál fehér lisztet használtam)
  • 1 csapott ek finom tengeri só
  • 2x7gr tasakos száraz élesztőpor
  • 1ek barna kristálycukor
  • kb. 650ml langyos víz
Ezeket  - vagyis fele adaggal dolgoztam - beletettem a kenyérsütőbe, és a dagasztó programot használtam, ami kb. 1óra 50 perc. 


A könyv szerint: 
Gyúrjuk össze a tésztát, míg nem kapunk egy sima, rugalmas, puha tésztát. Majd lisztezd be a tetejét, borítsd le fóliával és szobahőmérsékleten kb. 15 percig pihentesd. Ebből a tésztamennyiségből kb. 6 nagyobb pizza jön ki. 

Ha jól akarod  ütemezni a munkát, 15-30 perccel a sütés előtt kezdd csak kinyújtani a pizzatésztát. Amennyiben előre megcsinálod, tedd fóliában a hűtőbe, csak árt neki, ha kinyújtott állapotban szobahőmérsékleten hagyod állni órákon át. Végy egy db tésztát, szórd be a munkafelületet és a tésztát is egy kevés liszttel vagy darával, majd nyújtsd ki nagyjából kör alakúra, kb. fél cm vastagra. Tépj le egy megfelelő méretű fóliadarabot, kend be olívaolajjal, szórd meg jól liszttel vagy darával, és fektesd rá a pizzalapot. Folytasd ugyanígy a többi tésztadarabbal, aztán ha mindegyiket megszórtad liszttel, egymásra pakolhatod őket, majd beboríthatod az egészet folpakkal és mehet a hűtőbe. 

Amikor készen állsz a sütésre, melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Ekkor kell a feltéteket a pizzára tenni. Jusson eszedbe: a kevesebb több. Ha teheted süsd a pizzát gránitlapon a hagyományos sütődben. Ha ez nem lehetséges, akkor egyesével süsd a pizzákat a rácsra helyezve, közel a sütő aljához. Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínűre és ropogósra sül. 

Ahogy én készítettem: kivettem a gépből, még kicsit összegyurmáztam, két fele osztottam, most már tudom, h lehetett volna 3 fele is. Megkentem paradicsomszósszal, majd ráraktam a feltéteket, egy kis kukorica, selyemsonka - egyikre csípőset, másikra klasszikot - egy kis kapri- és olívabogyót, és az egyikre került gomba is - konzerv és a tetejére mozzerrela és egy kevés pizza fűszer. Majd be a sütőbe, sztem, nekem azért tovább sült, mint 10 perc, de hát ízlések és pofonok, no meg sütők.


Paradicsomszósz:

  • extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
  • 400gr jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
  • tengeri só és frissen őrölt bors
melegíts fel egy lábost, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, vmint néhány csipet sót és borsot. alacsony lángon főzd kb. 20 percig, közben nyomkodd szét a paradicsomokat, h sima pürévé főjön. Kóstold meg, igazítsd ki a fűszerezését, azután tedd félre. 

2011. március 20., vasárnap

Bonbon gyártás, átadás

Most már publikussá tehetem az elmúlt időszak kísérletezéseit. Nagyon csábítóak voltak a bloggerek bonbon alkotásai, gondoltam, ha nekik sikerült, nekem miért ne. Épp akkor volt az aldiban akciós, hála Szepynek felhívta rá mindenki figyelmét. Vettem is egy garnitúrát, persze hogy nem a legkönnyebbel kezdtem, így esett a választás bodzapálinkás zselés bonbonra. Nem sikerült, de erről itt írtam is. Újra próbálkoztam, sikerrel. Persze, nem lehetett nagy dobra verni. :)
Párom, kérdezte, h tortát nem kapnak. Hát azt nem, de gondoltam, h esetleg egy bonbonos dobozt, tortának elkészítve (festve...). Mivel, az utolsó pillanatra hagytam, így csak egy hatalmast kaptam, ezt kifestettem, azt egyik könnyebben ment, a másikhoz kellett némi gondolkodás, de persze, minden menetközben jött. Így azt kb. 3x festettem át. De a végeredmény nagyon jó lett. A rózsaszínhez, Kiskukta egyik tortája adta az ihletet. A barnásnál, mint írtam folyamatosan alakult, először el kezdtem a ribizliket azt aljára, majd jött a grillázs az oldalára, de megakadtam a málnáknál. :) majd lekentem, h akkor lesz csokitorta, piros szalagggal az alján átkötve és majd a tetejére eper, itt az eper intett be. De kicseleztem, mert vágtam ki egy színező alapot és azt kifestettem, de vhogy nem tetszett. Aztán ahogy a rózsaszínnél festegettem a virágokat, úgy jöttek ide is szépen át. A tetejére, pedig a "vajas" díszítés következett. Gyertyát is gondoltam, de mivel a papírbolt, szombaton délelőtt zárva (!!!) volt, ezért a két oldalú ragasztó hiányában ez elmaradt. 



A bonbonok pénteken este készültek, úgy gondoltam, h korán felkelek, mivel reggel jöttem haza melóból és nekiállok, h nyugiba elkészüljenek. Nos, elaludtam, f3kor keltem, azt mondja a párom, h majd veszünk bele. Hát az nem ugyanaz. 

Nekiláttam, az első bozdapálinkás csokiburokban. Gondoltam, legyen egy alkoholmentes, dinoszaurusz formában. Nem jött össze, nem zselésedett be. Lehet, h a pálinkamentesség az oka, mert azért a zseléfix mellett az is, "kocsonyásít", lásd a lekvárokba is szoktak rakni, alkalomadtán. :) Recept, külön bejegyzésben lesz majd.
A második egy fehér csokis lett. De már azt is tudom, h miért van olyan kevés fehércsokis bonbon. Bár, az is lehet, h nem volt jó minőségű a fehér csoki. De ami meg olyan tutira jó minőség, azt nem lenne szívem ide beáldozni. :) Szóval, az pedig Colors in the kitchen levendulás bonbonja lett, annyi változtatással, h másodszorra már étcsokival kentem ki a formát. :) 
Harmadik pedig a konyakos praliné alapján készült, itt a konyakot felcseréltem csokis-mogyorólikőrre. 

Mikor rájöttem, h az alkoholmentes nem igazán jött össze, de bodzást mindenképp szerettem volna, így a konyakos pralinét kissé átvariáltam, a kávé helyett bodzaszörp és a konyak helyett mézes bodzapálinka került. 
Nagyon finom lett, és sztem, a legjobb forma a szívecskés!!! 




Miközben még tegnap folytak az utómunkálatok, addig dolgoztattam kicsit a kenyérsütő dagasztóegységét is,Ízbolygó finom foszlós kalácsával. :) És miközben még töltő anyagot kerestem a dobozokba, akkor elcsábultam a virágosnál, tavaszi kis csokor gyanánt. :)
És íme a fotók, amik magukért beszélnek.



2011. március 13., vasárnap

Rétes sütés 2.

Anyu vmikor nyáron sütött nyújtott rétest, de nem lett az igazi, kilyukadt stb. Keresztanyámnak viszont nagyon megy. Így hát, megemlítettem neki, ha legközelebb süt, szeretnék betársulni. Most jött el az ideje. Igazándiból, nem tudtam, h mennyire kell majd belefolynom a témába, így hát vittem a kis köténykémet is, ami már elég viseltes, pedig csak karácsonyra kaptam. :D :D :D  Szóval, túrós és almás rétes készült. 

A recept a kacsás könyvből való. :) 

Hozzávalók: 
  • 50dkg liszt
  • diónyi zsír
  • 3dl langyos víz
Ezt jól összedolgozzuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Ehhez azért kell idő, sztem, jó 20 percig biztos lett gyurmázva. Kissé meg voltam lőve, mivel anyu tempósan dagaszt, keresztmama viszont szép lájtosan, na most én meg találjam meg a kettő közti állapotot. Lehet, az a gond, h vállból dagasztok. :) Mikor már szép sima és elválik a tészta a táltól is és a kezemtől is akkor jó lesz. Ekkor, egy kilisztezett tálra borítjuk és ott hagyjuk pihenni, míg a töltelék elkészül ill. 15 percig minimum, és persze, lefedjük. 
Eztán, az asztalra teszünk egy terítőt, ezt belisztezzük, mindenhol legyen rajta, de nem kell agyon lisztezni sem. 

Túrós töltelék:

  • 50dkg túró
  • 2ek tejföl (én beleraktam volna egy kisebb pohárral is)
  • 2 tojás (fehérjét külön felverni)
  • 3ek porcukor (sztem, mehet bele több is...) 
  • 2ek dara
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 marék mazsola
almás töltelék:
  • kb. 50dkg alma lereszelve
  • cukor
  • fahéj
A tésztát a terítő közepére tesszük, kicsit meglocsoljuk olvasztott zsírral, majd közös akarattal el kezdjük nyújtani. Ahol vastagabb, ott még lehet rajta nyújtani kézfejjel... szépen az asztal sarkáig le kell nyújtani, ami lelóg róla és kicsit vastagabb, azt leszedik. Ez most az vizuális maradvány, amit leírtam, de igazándiból ezt a részt szeretném, ha vki leírná úgy, h aztán én is tudjam önállóan alkalmazni. Bár, azt mondták, h erre rá kell érezni. :) 
Majd mikor kinyújtottuk, akkor 2ek olvasztott zsírt folyatunk rá. Hozzánk közel eső részhez egy hosszanti csíkba a túrós töltelék alá, darát, az almás alá morzsát hintünk. Majd jöhet a töltelék. és tekerünk rajta egyet, ekkor újabb adag szórás és töltelék jön rá, majd feltekerjük a maradék tésztával. 
Sztem, ebből a mennyiségű tésztából simán lehetett volna, dupla annyi kész rétest is tenni. De hát én csak tanuló voltam most. :) Kizsíroztunk egy tepsit, majd ebbe bele lett fektetve és irány a sütő. Kb. 1 órát sült, viszonylag nagy lángon.