Tegnap este úgy döntöttem, h nem csak szemezek a spárgával, meg is veszem. Így is lett. Egyszer már ettem és hát elég kellemetlen élményem volt. Kb. két hónapig rá sem bírtam nézni a spárgára, kapásból felfordult a gyomrom. De most, h ennyi spárgás receptet látok, ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbbat, akkor már egyre jobban érett bennem a gondolat, h még egyszer nekifussak.
Találtam is pár kedvemre valót, pl. Lillától ezt, vagy Lilafügétől és Gabojszától. Végül a házipatika oldalán találtam egyet, ami végül elkészítésre került. Sajnos, sok pepecselni való időm nem volt, ezért is kellett vmi gyorsat választani.
Egész adagot írom, bár csak magamnak készült, de sajnos, 1 személyes adagot még mindig nem tudok készíteni. :)
Hozzávalók:
- 1/2 kg spárga
- 60dkg csirkemell
- 10dkg reszelni való sajt (sima-füstölt vegyesen)
- 10dkg vaj
- kb. 5dl tej
- kb. 5ek liszt
- 2 tojás
- kb. 2-3 dkg gyömbér
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- szerecsendió
- só, bors
- kevés zsemlemorzsa a tepsi beszórásához
A csirkemellet csíkokra vágtam, besóztam, a vöröshagymát apróra vágtam, fokhagymát vékonyra szeltem a gyömbért lereszeltem. Fűszeres olívaolajat hevítem egy serpenyőben, majd beledobtam a mellcsíkokat, fehéredésig sütöttem, majd a hagyma, fokhagyma, és gyömbér következett. Kicsit megpirítottam.
Közben, megmostam a spárgát, meghámoztam, annak ellenére, h mindenhol azt írták, h a zöldet nem kell, para hegyek, úgyh inkább megtettem. Majd egy sós-cukros-vajas vízben felkockázva kb. 10 percig főztem, leszűrtem.
Elkészítettem a besamel mártás, fűszereztem. Úgy írta a recept, h mikor még meleg bele kell reszelni a sajt felét. Ezt én elfelejtettem. Felvertem kemény habbá a tojásfehérjét, először a kihűlt mártásba a tojássárgáját tettem, majd a habot. Finoman elkevertem és ekkor tettem bele a - kimaradt - sajtot.
Kikentem egy jénai tálat vajjal, megszórtam kevés zsemlemorzsával, majd egy réteg spárgát tettem, majd a hús, maradék spárga és a mártás.
Elméletileg lefedve kellett volna sütni 20 percig, majd rászórni a maradék sajtot és fólia nélkül még kb. 5-10 percet, vagy míg a sajt meg nem pirul.
Ez kimaradt. Reszeltem még rá sajtot és betettem a sütőbe, míg a sajt meg nem pirult.
Egyenlőre még a kíváncsiság hajt, h milyen lesz. Kb. másfél - két óra múlva kiderül. :)
Finya:-)
VálaszTörlésHu, es jol hangzik. Hetvegen veszek spargat es kiprobalom. Koszi
VálaszTörlés