2016. március 4., péntek

Rozmaringos-kakukkfüves camambert fokhagymás vajas pirítóssal

Tesómék síelni voltak Franciaországba és onnan hoztak egy camambert sajtot, de sehogy nem akart elfogyni. Ma, lett egy szabadnapom és még ugye böjti is van (mi csak pénteken nem eszünk húst) és gondoltam, rákeresek hátha van vhol egy finom elkészítési mód. Amúgy már ezer éve szemeztem ezzel, csak vmiért mindig elmaradt. 
Sajtfondű imádok előnyben. :) 

2016. február 5., péntek

Bele Minden Vackot kence

Ezt kb. 12 éve ettem először, Rajkán a vámhivatalban. Finom volt. Azóta is készül, hellyel-közzel, viszont, soha nem éri meg a bejegyzést. 

Hozzávalók:
  • alma
  • hagyma
  • mustár
  • ketchup
  • citromlé
  • szardínia

Ezt összekeverni, kenyérre kenni és kész 

2016. január 18., hétfő

Forgácsfánk

Nem igazán voltam odaérte, de anyu is, István is igen. 
Szombaton köszönteni mentünk és bíztam benne, h lesz fánk, de nem lett, erre mondta az István, h akkor majd sütünk otthon. Azt hittem, h szalagost, de nem, hanem ezt. Tök mindegy, mert mindegyik az újdonság erejével hatott. :) 

Édes savanyú csirkemell rizzsel

Csirkemellet vettem ki vasárnapi ebédre, de igazándiból nem tudtam, h mi fog belőle készülni. Keresgéltem, s erre jutott a választás. Orsi volt a kis kuktám. :)

Zabpelyhes banános kenyér aszalt gyümölccsel

Mivel sok banán volt itthon, így gondoltam a délutáni vendégeknek sütök belőle vmit. 
Erre jutott a választás, igen ám, de menetközben derült ki, h nincs jó pár dolog, így helyettesítésre került sor, ami szerencsére nem változtatott az ízvilágán. 

Pizzatekercs

Már egy ideje szemeztem ezzel a recepttel, de mindig elmaradt, aztán szilveszterkor, lázasan, de elkészült, finom lett! 
Kb. fél óra alatt készen + sütési idő! 



2016. január 10., vasárnap

Házi kifli

A neten sorba láttam elkészülni a házi kifliket, nagyon nem volt itthon kenyér ill. már engem is érdekelt, h vajon hogyan is van ez. Így hát megsütöttem. A végéről lemaradt a tejes kenés, de ennek ellenére is finom. Majd legközelebb pótoljuk, és dupla adaggal is készülhet. :) 






Bögrés, diós kuglóf

3 évvel ezelőtt anyu nagynénje hozott nekünk paszitát (babalátogató) és ez a kuglóf is benne volt. Azóta is hajtottam a receptet, de csak most sikerült leírnom. 
Elkészült, bár anyu szerint tömörebb, amit a Fáni néni süt, lehet, h kisebb az edény. Még egy két turpisságra majd rá kell kérdeznem, mert amúgy nagyon finom. 


2016. január 7., csütörtök

Lazacpogácsa

Nagy pakolások közepette előkerült egy nyári good food újság is. Leányom (3 éves) rábökött erre a receptre, mindig elfelejtődött stb, aztán karácsony előtt vettem lazacot, csak épp időm nem volt rá, h elkészüljön, egészen mostanáig. 


2016. január 6., szerda

kökényszörp

Jó pár éve sikerült találnom egy használható receptet, de csak most sikerült elkészíteni. 
Igaz, elég nyögvenyelősen ment, de azért meglett. Óév búcsúztató gyanánt kivittük fővárosi barátainkat a friss levegőre, még fújt is kicsit a szél. Nekem be is tett, lehet, pedig beöltöztem jól. Kb. 10kg-t sikerült szedni. 3-4kg-ból likőr készül, a többiből pedig szörp. 
Azt hittem, h könnyebb lesz a passzírozás, de kb. csipkebogyó jelleg. 

Kökényt kicsit megmossuk, a mazsola szemeket kiszedjük stb, majd feltesszük főni, annyi vízzel, ami ellepi. Mikor megpuhult, akkor paradicsompasszírozóval átpasszírgáljuk. Ezután lemérjük, h hány liter lett és minden literhez 70dkg cukrot adunk. Itt én még fűszereztem kicsit: vanília, gyömbér, ánizs, macskamenta, fahéj és narancslé és héj is. Feltettem főni, mikor forrt, akkor adtam hozzá borkősavat (3 literenként 1kiskanál)ill. volt még itthon haas-os szörp tartósító és egy kis szalicilt,ezzel még egyszer felforraltam,majd forrón üvegekbe töltöttem. 
Kati, akitől a recept van, ő 2x passzírozott, mondván, így több lejön a magról. Ha még egyszer készülne, akkor a fűszereket, vmi tüllbe raknám, vagy a forralás után még átengedném egy tüllön éjszakára, h kicsöpögjön v átszűrném, szőrszitán.

2015. december 31., csütörtök

Minden kedves olvasómnak egészségben, sikerekben, boldogságban, gazdagságban teljes új évet kívánok!

2015. november 30., hétfő

Batáta brownie

Barátnőmék jöttek hozzánk, kiderült, h érzékeny a gluténre, gondoltam, akkor készítek vmi olyat, amit ő is ehet jó szívvel. Égen-földön nem találtam édeskrumplit, pedig a piacban bíztam. Aztán itt helyben sikerült vásárolnom pár darabot.
Nem bántam meg, nagyon finom lett, gyorsan s könnyen elkészíthető.




2015. november 28., szombat

Sült gesztenye

Soha nem értettem,h anyuék miért vannak úgy megcsikkadva a sült gesztenyéért. Egészen a mai napig.
Anyu nagynénjétől szoktunk kapni,az első adagot kiszárítottam,a másik már egész jó lett. Tegnap vettünk a boltban,este be is áztattam,de reggel nem volt időm megsütni,csak késő délután. Nagyon finom lett,el kellett raknom magam elől.

Szóval, min 1 éjszakára beáztatjuk. Majd bevagdossuk s 180fokos sütőben kb 50-55 percet sütjük.

2015. november 19., csütörtök

kenyér

Kerestem egy kenyér receptet, vmi újat, új ízt,amibe nem kell öregtészta. Találtam is egyet, amibe gyors kovász kellett, első neki futásra, az íze jó volt, a külleme elég gáz. Másodszor másik formába próbáltam, de annak nincs teteje, harmadjára is ebben készítettem, de elég jól nézett ki, ahhoz, h idekerüljön.

2015. november 1., vasárnap

Gombapaprikás nokedlivel

Anyu pénteken a bőség zavarába esett a zöldségesnél, mivel szebbnél szebb áru volt. Így vásárolt fél kilót gombát is. Így lett belőle gombapaprikás nokedlivel.

hozzávalók:
1/2 kg gomba
1 fej hagyma
2 ek olaj
1dl tejföl
pirospaprika, só

A hagymát felaprítom, megpirítom az olajon, majd kevés pirospaprikát szórok rá, kevés vizet adok hozzá és fél óráig párolom, majd zsírjára sütöm. Eközben jól megmosom a gombát, apróra vágom. Ha már kész a hagyma, hozzáadom a gombát, sózom és hagyom puhulni. Ha kész, hozzáadom a tejfölt.

2015. október 9., péntek

Diós sajtkrém

Szeptemberben a Balaton-felvidéken jártunk hosszú hétvégére. Szállást a gasztroangyal ajánlása alapján foglaltam, reggelit és vacsorát is kértem. A reggeli finom volt, különböző kencéket kaptunk. Nekem ebből a diós sajtkrém ízlett és erre kerestem receptet, leírást, h mégis hogyan készülhet. Duendénél találtam meg a kedvemre valót. Kivételesen nem másítottam rajtam. Beírom ide is, de linket ITT megtaláljátok. 

2015. szeptember 4., péntek

Fügés körte lekvár

Gyorsan papírra vetem, h mit is csináltam másképp, mint az eredeti recept volt. 
Az úgy történt, h Gabi feltett egy jó kis receptet, nagyon megtetszett, már csak fügét kellett szerezni. Vettem is 6db-ot, így nekem nem a fügéhez lett körte, hanem épp fordítva. 
Idén, inkább szörpöket gyártok, lekvárt csak kóstolásnyi mennyiségben. Ebből sem lett sok. 

2015. július 19., vasárnap

Barackos pite

Szintén az útitársnál láttuk, és végre örültem, h az útifűmaghéjat is kipróbálhatom, amit már régóta megvettem, de még nem jött el az idő, h kipróbáljam. Ma, a lehető legnagyobb melegben sikerült beizzítani a sütőt. :) 

Limaránál van az alap recept. Sajnos, nem volt itthon rizsliszt és mandulatej, ezért zabpehely liszttel és rizstejjel készül, remélem, azért így is finom lesz. :) 

Fotó lesz, ha elfogadható állagú lesz a süti. :) 

Diós kosárka

Június végén összekötöttük a kellemest a hasznossal Budapesti kiruccanásunk kapcsán. Anyut elvittük egy kedves útitársához, mi meg a barátainkhoz léptünk oda, a családi program után.
Anyu kapott finom süteményt, miután megkaptuk a receptet itthon is elkészült.