2011. március 31., csütörtök

Medvehagymás májas

Ízbolygó receptje alapján. Baráti társaságunkban a Fringe összefügg a piknikkel és a medvehagymával. Két éve néztük ki ezt a receptet és azóta már jó párszor elkészítettük, két éve viszont sikeresen elvágtam az ujjam a medvehagyma felcsíkozása közben, házasság lett belőle. :) 
Tegnap szedtem egy kosár medvehagymát, ma elkészült, az első adag. Sztem, túl sok medvehagymát tettem bele, mert túl zöld lett. :) 



Hozzávalók:

  • 10 dkg bacon
  •  60 dkg csirkemáj (a boltban rafkósak, szívvel együtt mérik le, mindegy belekerült az is. )
  •  1 póréhagyma
  • 3 dl fehérbor
  • 35dkg medvehagyma ( színéből ítélve sztem, jóval több került bele...)
  • 2dl tejszín
  • provence-i fűszerkeverék
  • 1ek dijoni mustár
  • 2 citrom reszelt héja
  • frissen őrölt bors
  • kevés balzsamecet + citromlé


Kb. ugyanúgy csináltam mindent, mint Ízbolygó, de véletlenül előbb töltöttem a bor bele és csak utána a medvehagymát. :) 

A pórét felkarikáztam, a szalonnát vékonyan felcsíkozom. A szalonnát zsírjára pirítom, majd a hagymát üvegesre párolom rajta. Rádobom a megmosott, csíkokra szelt medvehagymát és hagyom, hogy kicsit meggyengüljön. Nyakon öntöm a borral. A májat megtisztítom, megmosom és közepes lángon nagyjából 15-20 percig párolom a szalonnás-medvehagymával. Beleöntöm a tejszínt, rászórom a fűszereket, a citrom héját és kicsit beforralom. A májas témát átpakolom a turmixgépbe. Hozzáadom a mustárt, sózom, borsozom, egy kis balzsam ecetet és citromlét is adtam hozzá,  összeturmixolom. Megkóstolom és tovább finomítok az ízeken, ha szükséges. Jó sokáig ízlelgettünk, mire elértük a kedvező ízhatást.

2011. március 30., szerda

Segítsüti 2011

Ma újra útjára indult a Segítsüti akció! Tessék licitálni, ezzel a Down Egyesületet támogatjátok!!!
Részleteket a Segitsüti.hu oldalon találtok!!! Reméljük, lesz legalább olyan sikeres, mint a tavaly őszi akció! 

2011. március 27., vasárnap

Pizza

Múlt hétvégén esett szó a pizzáról. Mivel a héten csak dolgoztam és aludtam és albumoztam, gondoltam, h míg alszok, addig a kenyérsütő is dolgozzon, így erre esett vmelyik nap a választás. :) Kutakodtam receptek után, több könyvemet is megnéztem, végül Jamie Oliver - Olasz kaják c. könyvre esett a  választás. Csökkentettem az adagot, és még így is sok lett, kettőnknek. Még szerencse, h a szülők aznap jöttek haza, így jó lett nekik vacsira a maradék. :) 

Hozzávalók:
  • 800gr magas sikértartalmú fehér kenyér liszt (bl80as +1kk sikér)
  • 200gr finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt (normál fehér lisztet használtam)
  • 1 csapott ek finom tengeri só
  • 2x7gr tasakos száraz élesztőpor
  • 1ek barna kristálycukor
  • kb. 650ml langyos víz
Ezeket  - vagyis fele adaggal dolgoztam - beletettem a kenyérsütőbe, és a dagasztó programot használtam, ami kb. 1óra 50 perc. 


A könyv szerint: 
Gyúrjuk össze a tésztát, míg nem kapunk egy sima, rugalmas, puha tésztát. Majd lisztezd be a tetejét, borítsd le fóliával és szobahőmérsékleten kb. 15 percig pihentesd. Ebből a tésztamennyiségből kb. 6 nagyobb pizza jön ki. 

Ha jól akarod  ütemezni a munkát, 15-30 perccel a sütés előtt kezdd csak kinyújtani a pizzatésztát. Amennyiben előre megcsinálod, tedd fóliában a hűtőbe, csak árt neki, ha kinyújtott állapotban szobahőmérsékleten hagyod állni órákon át. Végy egy db tésztát, szórd be a munkafelületet és a tésztát is egy kevés liszttel vagy darával, majd nyújtsd ki nagyjából kör alakúra, kb. fél cm vastagra. Tépj le egy megfelelő méretű fóliadarabot, kend be olívaolajjal, szórd meg jól liszttel vagy darával, és fektesd rá a pizzalapot. Folytasd ugyanígy a többi tésztadarabbal, aztán ha mindegyiket megszórtad liszttel, egymásra pakolhatod őket, majd beboríthatod az egészet folpakkal és mehet a hűtőbe. 

Amikor készen állsz a sütésre, melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Ekkor kell a feltéteket a pizzára tenni. Jusson eszedbe: a kevesebb több. Ha teheted süsd a pizzát gránitlapon a hagyományos sütődben. Ha ez nem lehetséges, akkor egyesével süsd a pizzákat a rácsra helyezve, közel a sütő aljához. Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínűre és ropogósra sül. 

Ahogy én készítettem: kivettem a gépből, még kicsit összegyurmáztam, két fele osztottam, most már tudom, h lehetett volna 3 fele is. Megkentem paradicsomszósszal, majd ráraktam a feltéteket, egy kis kukorica, selyemsonka - egyikre csípőset, másikra klasszikot - egy kis kapri- és olívabogyót, és az egyikre került gomba is - konzerv és a tetejére mozzerrela és egy kevés pizza fűszer. Majd be a sütőbe, sztem, nekem azért tovább sült, mint 10 perc, de hát ízlések és pofonok, no meg sütők.


Paradicsomszósz:

  • extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
  • 400gr jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
  • tengeri só és frissen őrölt bors
melegíts fel egy lábost, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, vmint néhány csipet sót és borsot. alacsony lángon főzd kb. 20 percig, közben nyomkodd szét a paradicsomokat, h sima pürévé főjön. Kóstold meg, igazítsd ki a fűszerezését, azután tedd félre. 

2011. március 20., vasárnap

Bonbon gyártás, átadás

Most már publikussá tehetem az elmúlt időszak kísérletezéseit. Nagyon csábítóak voltak a bloggerek bonbon alkotásai, gondoltam, ha nekik sikerült, nekem miért ne. Épp akkor volt az aldiban akciós, hála Szepynek felhívta rá mindenki figyelmét. Vettem is egy garnitúrát, persze hogy nem a legkönnyebbel kezdtem, így esett a választás bodzapálinkás zselés bonbonra. Nem sikerült, de erről itt írtam is. Újra próbálkoztam, sikerrel. Persze, nem lehetett nagy dobra verni. :)
Párom, kérdezte, h tortát nem kapnak. Hát azt nem, de gondoltam, h esetleg egy bonbonos dobozt, tortának elkészítve (festve...). Mivel, az utolsó pillanatra hagytam, így csak egy hatalmast kaptam, ezt kifestettem, azt egyik könnyebben ment, a másikhoz kellett némi gondolkodás, de persze, minden menetközben jött. Így azt kb. 3x festettem át. De a végeredmény nagyon jó lett. A rózsaszínhez, Kiskukta egyik tortája adta az ihletet. A barnásnál, mint írtam folyamatosan alakult, először el kezdtem a ribizliket azt aljára, majd jött a grillázs az oldalára, de megakadtam a málnáknál. :) majd lekentem, h akkor lesz csokitorta, piros szalagggal az alján átkötve és majd a tetejére eper, itt az eper intett be. De kicseleztem, mert vágtam ki egy színező alapot és azt kifestettem, de vhogy nem tetszett. Aztán ahogy a rózsaszínnél festegettem a virágokat, úgy jöttek ide is szépen át. A tetejére, pedig a "vajas" díszítés következett. Gyertyát is gondoltam, de mivel a papírbolt, szombaton délelőtt zárva (!!!) volt, ezért a két oldalú ragasztó hiányában ez elmaradt. 



A bonbonok pénteken este készültek, úgy gondoltam, h korán felkelek, mivel reggel jöttem haza melóból és nekiállok, h nyugiba elkészüljenek. Nos, elaludtam, f3kor keltem, azt mondja a párom, h majd veszünk bele. Hát az nem ugyanaz. 

Nekiláttam, az első bozdapálinkás csokiburokban. Gondoltam, legyen egy alkoholmentes, dinoszaurusz formában. Nem jött össze, nem zselésedett be. Lehet, h a pálinkamentesség az oka, mert azért a zseléfix mellett az is, "kocsonyásít", lásd a lekvárokba is szoktak rakni, alkalomadtán. :) Recept, külön bejegyzésben lesz majd.
A második egy fehér csokis lett. De már azt is tudom, h miért van olyan kevés fehércsokis bonbon. Bár, az is lehet, h nem volt jó minőségű a fehér csoki. De ami meg olyan tutira jó minőség, azt nem lenne szívem ide beáldozni. :) Szóval, az pedig Colors in the kitchen levendulás bonbonja lett, annyi változtatással, h másodszorra már étcsokival kentem ki a formát. :) 
Harmadik pedig a konyakos praliné alapján készült, itt a konyakot felcseréltem csokis-mogyorólikőrre. 

Mikor rájöttem, h az alkoholmentes nem igazán jött össze, de bodzást mindenképp szerettem volna, így a konyakos pralinét kissé átvariáltam, a kávé helyett bodzaszörp és a konyak helyett mézes bodzapálinka került. 
Nagyon finom lett, és sztem, a legjobb forma a szívecskés!!! 




Miközben még tegnap folytak az utómunkálatok, addig dolgoztattam kicsit a kenyérsütő dagasztóegységét is,Ízbolygó finom foszlós kalácsával. :) És miközben még töltő anyagot kerestem a dobozokba, akkor elcsábultam a virágosnál, tavaszi kis csokor gyanánt. :)
És íme a fotók, amik magukért beszélnek.



2011. március 13., vasárnap

Rétes sütés 2.

Anyu vmikor nyáron sütött nyújtott rétest, de nem lett az igazi, kilyukadt stb. Keresztanyámnak viszont nagyon megy. Így hát, megemlítettem neki, ha legközelebb süt, szeretnék betársulni. Most jött el az ideje. Igazándiból, nem tudtam, h mennyire kell majd belefolynom a témába, így hát vittem a kis köténykémet is, ami már elég viseltes, pedig csak karácsonyra kaptam. :D :D :D  Szóval, túrós és almás rétes készült. 

A recept a kacsás könyvből való. :) 

Hozzávalók: 
  • 50dkg liszt
  • diónyi zsír
  • 3dl langyos víz
Ezt jól összedolgozzuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Ehhez azért kell idő, sztem, jó 20 percig biztos lett gyurmázva. Kissé meg voltam lőve, mivel anyu tempósan dagaszt, keresztmama viszont szép lájtosan, na most én meg találjam meg a kettő közti állapotot. Lehet, az a gond, h vállból dagasztok. :) Mikor már szép sima és elválik a tészta a táltól is és a kezemtől is akkor jó lesz. Ekkor, egy kilisztezett tálra borítjuk és ott hagyjuk pihenni, míg a töltelék elkészül ill. 15 percig minimum, és persze, lefedjük. 
Eztán, az asztalra teszünk egy terítőt, ezt belisztezzük, mindenhol legyen rajta, de nem kell agyon lisztezni sem. 

Túrós töltelék:

  • 50dkg túró
  • 2ek tejföl (én beleraktam volna egy kisebb pohárral is)
  • 2 tojás (fehérjét külön felverni)
  • 3ek porcukor (sztem, mehet bele több is...) 
  • 2ek dara
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 marék mazsola
almás töltelék:
  • kb. 50dkg alma lereszelve
  • cukor
  • fahéj
A tésztát a terítő közepére tesszük, kicsit meglocsoljuk olvasztott zsírral, majd közös akarattal el kezdjük nyújtani. Ahol vastagabb, ott még lehet rajta nyújtani kézfejjel... szépen az asztal sarkáig le kell nyújtani, ami lelóg róla és kicsit vastagabb, azt leszedik. Ez most az vizuális maradvány, amit leírtam, de igazándiból ezt a részt szeretném, ha vki leírná úgy, h aztán én is tudjam önállóan alkalmazni. Bár, azt mondták, h erre rá kell érezni. :) 
Majd mikor kinyújtottuk, akkor 2ek olvasztott zsírt folyatunk rá. Hozzánk közel eső részhez egy hosszanti csíkba a túrós töltelék alá, darát, az almás alá morzsát hintünk. Majd jöhet a töltelék. és tekerünk rajta egyet, ekkor újabb adag szórás és töltelék jön rá, majd feltekerjük a maradék tésztával. 
Sztem, ebből a mennyiségű tésztából simán lehetett volna, dupla annyi kész rétest is tenni. De hát én csak tanuló voltam most. :) Kizsíroztunk egy tepsit, majd ebbe bele lett fektetve és irány a sütő. Kb. 1 órát sült, viszonylag nagy lángon.

2011. március 9., szerda

Hústorta

Apunak szülinapja volt. Már jó egy hónapja nem eszik kenyeret, szénhidrátot, így arra gondoltam - sógornőm ötletén felbuzdulva - hogy lehetne neki, akár hústortát készíteni. Rákerestem a neten, ill. kölcsönkértem a receptet. Végül is, Latsia konyhája mellett döntöttem.
Ő jénaiban készítettem, én megpróbáltam a tortaformát. 


Hozzávalók:

  • kb. 40dg sertéscomb (Latsia karajt ír)
  • kb. 40dkg pulykamell
  • 1 tojás
  • 1 kisebb konzerv ananász (ha csak 1 réteget szeretnénk)
  • 2,5 csomag bacon szalonna (15-20dkg/csomag)
  • 20dkg sajt
  • só mértékkel
  • flekken fűszer, bors, fokhagyma (aki, amit szeret)

26cm-es tortaformát kibéleltem baconszalonnával, úgyh egy része kilógjon, h majd a végén rá lehessen hajtani. Kb. 2,5 csomag elfogyott (15-20dkg) bár, úgy gondoltam, ha elfogy, jó lesz rá a natúr is. Majd vékonyra kikloffoltam a húsokat, combot és pulykamellet. Jó vékonyra, h könnyen átsüljenek. Lecsepegtettem fél ananászkonzervet ( azért csak ennyit, mert nem igazán jön be apunak az ananász, hogy szaftosabb legyen, muszáj), és reszeltem sajtot, kivételesen a nagyobb lyukúval. Az ananászt kevés margarinon/vajon átsütöttem.
A húsokat besóztam, bár azzal óvatosan, mert ugye a szalonna is sós ill. flekken fűszerkeverékkel fűszereztem, bár sztem, határ a csillagos ég. A pulykamellet fűszerezés után még tojásba mártottam és úgy került a formába. 

Rétegezés: először a combot tettem, majd a pulykahúst, majd ananász és a sajt, újabb adag hús. Ekkor jól lenyomkodtam. Addig raktam, míg el nem fogyott. Mielőtt betakartam volna, tettem még a rá pici vajdarabkákat. Majd a tetejére ráhajtottam a szalonnát, ill. még tettem rá oda, ahol kissé hiányos volt.

sütés: ajánlott a tortaformát egy tepsibe beletenni, mert van hogy kifolyik. Utólag úgy gondolom, h még a tepsibe lehetett volna tenni alufóliát, de akár még a torta formába is. Követtem Latsiát, h meddig is süssem:  "Mire a bacon szépen megsül, a hús is puha lesz, az ananásztól pedig kellemesebb, és könnyebb."  Kb. másfél órát sült, normál gázsütőben. 
Nem tettem alufóliát a tetejére, de legközelebb, lehet úgy csinálnám, h csak a végén venném le a fóliát, hogy megpiruljon a szalonna is.

A szaftot, ami kisült belőle, leöntjük és abban a zöldségeket meg lehet párolni, amit köretként fel lehet szolgálni. 
Jól megsült, puha volt a hús és finom szaftos.

2011. március 7., hétfő

Fejléc fotó

Kerestem ide egy jó kis tavaszi, de mégis konyhához kapcsolódó fotót. Nem nagyon találtam. Míg nem eljutottam egy bloghoz, ahol nagyon megtetszett ez a fotó. Csak úgy lenyúlni nem akartam, így engedélyt kértem a felhasználáshoz. Szinte mindennap néztem, h vajon jött-e már email, h igen lehet. Ez ma megtörtént. 
otthon még úgy véltem,h szerencsésen telepítettem két fotószerkesztős progit a pendrive-ra, itt viszont kiderült, h csak az egyik jött össze. Az irodai gépünkön bármi nemű a munkához szorosan nem kapcsolódó program telepítése lehetetlen. Persze, ez így van rendjén, ott ahol napi 8 órában robotolnak. De nekünk azért akad itt némi szabadidő. :) 
Szóval, megkaptam az engedélyt. Egyenlőre még csak kitettem, otthon majd beleírom a szerzőket. De ebbe a bejegyzésbe, külön szeretném őket feltüntetni. 
Tehát, 
ahol a fotót találtam: Felicity & Emese,
Design: Gyenes Szilvia 

2011. március 2., szerda

lekvár

Feliratkoztam, Ízbolygóhoz hírlevélre. Jól tettem. Vmelyikben felajánlotta, h lehet vásárolni a lekvárjaiból. Megtettem. Próbáltam olyat, amihez én nem jutottam hozzá. Bár, tavaly szinte csak az eperhez sikerült. Szóval, rendeltem, egy őszibarackos-narancsvirágvizes-pálinkás-t ill. egy málna-ringló-bacardi. Ez még várat magára, de az őszibarackos, az vmi istenkirály!!! :)

bonbon

Elcsábultam, a házi készítésű bonbonok terén. Gondoltam, ki próbálom én is. Hát első nekifutásra nem jött össze. 
Gesztenyénél néztem ki a bodzapálinkás bonbont. Bár, kimondottam bodzapálinka nem volt itthon, de külön-külön igen, így gondoltam, jó lesz úgy is. Végül is a tartalom jó volt, csak épp nem tudtam ki szedni a szilikon formából sértetlenül. Párom szerint, kevés csokit tettem bele. Már kérdeztem a szakértőt, megmondta a hibát, korrigálom és újra nekifutok. :) A torz élményből is rakok fel. :) 

Kókusz fagyi

Vhogy Alexandra blogjára tévedtem. Ott is nagyon megfogott a sütőtök fagyi, bár ahhoz még erőt gyűjtök. Talán egy kókusz fagyi receptet is. Gondoltam, elkészítem. Hááát, azt hiszem, megehetem én. A visszajelzések: lehetne egy picit édesebb! - Hát ez most nem jött be! Mire én: vigyázok az egészségetekre! Apu is ehet belőle. :) 



A recept:

  • 4dl kókusztej
  • 5 tojássárgája
  • 2 marék kókusz
  • 1 marék mazsola (elhagyható)
  • 1 marék aszalt ananász (helyette kandírozott gyömbért tettem, ez volt itthon)
  • 1-2 ek édesítő (ő agavé szirupot tett, én fruktózt kb. 3 ek-val, de ezt is keveselték :)  ) 
A kókusztejet a kókusszal felmelegítjük. Tojássárgáját az édesítővel gőz felett folyamatos keverés mellett habosra verjük, majd hozzáöntjük a nem túl forró kókusztejhez. Hozzáadjuk az aszalványokat is, és kb. 10 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük. Megvártam, míg kihűl, majd kicsit betettem a fagyasztóba és csak eztán tettem a fagyigépbe. 

2011. február 22., kedd

dopping muffin




Tegnap úgy gondoltam, h végre valahára felhasználom a kókusztejet, amit már ezer éve vettem. Na jó, nem olyan rég. Rákerestem, és flat-catnél várt a megfelelő recept. Bár, matcha teám nincs, és sajna nem lett olyan zöld sem, mint az övé, de joggal nevezhetem dopping muffinak. Ellenben került bele egy bizonyos, ayurvédás tea (lelőhely: Móvár, Erzsébet téri édesség bolt), ami úgy mond kiegyensúlyozó tea néven fut. Ebben található: koriander, rózsaszirom, fahéj, bors, édeskömény. Azt hiszem más nem. Még porrá őröltem némi ginzenges zöld teát is. Így közöltem a fogyasztókkal, h este, mindenki csak és kizárólag saját felelősségre egye, mert lehet, nem fog tudni aludni tőle. :) 
Én inkább meg se kóstoltam. :) Majd, ma mikor úgyis elkel az ébrentartás.

12db normál mérethez
Ahogy én csináltam:
  • 20 dkg rétesliszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 15dkg barna cukor
  • 1 narancs leve
  • 400ml kókusztej (gondoltam, ha már nincs narancsvirágvíz, akkor jó lesz a plusz kókusztej+narancslé)
  • 4 tojás
  • 4-5ek kandírozott gyömbér
  • 0,5 kk sütőpor
  • 0,5kk szódabikarbóna
  • (darálóban) porrá őrölt zöld tea + kiegyensúlyzós tea keveréke megérzésre (eredetileg matcha, attól lesz olyan szép zöld) 
Elméletileg mindent egybe alapon lehet összekeverni, úgyh ne legyen benne semmi sem egyenetlen. Hát én kissé szakaszosan csináltam, bár így is elég volt hozzá egy keverőtál. :) De mielőtt ehhez hozzáláttam, a muffin formát kikentem zsírral - nem használok kapszlit - és betettem a hűtőbe, közben begyújtottam a sütőt is. ( 180°C-ra) 
Tehát, felvertem a 4 tojást, habosra, hozzáadtam a lisztet, a kókuszt, majd a narancslét és a kókusztejet. Eztán a cukrot, a sütőport és szódabikarbónát és a teát, majd a legvégén az apróra vágott gyömbért. Érdemes utána kóstolni, h elég édes-e, ha nem, akkor ízesíteni kell. 
Először nagy lángon sütöttem kb. 10 percet, majd kis lángon tű próbáig.Ahogy flat-cat írja, kb. 35-45 perc szükséges hozzá.

2011. február 13., vasárnap

disznótoros

A hurka-májas, disznósajt idei, a többi régebbi felvétel. :) De kb. ugyanez a látvány fogadna most is a padláson. :)

Gyümölcsös túrótorta "csokirudakkal" by cukrászat

Szóval, bevittem az egyik cukrászatba, ott azt mondták kivitelezhetetlen,bevittem a másikhoz. Ott már nem rettentek el, de kérdés, h mennyiért csinálják meg ill. hogyan. Nos, ostyarudakat mártottak bele csokiba és azt állították fel. Jó nagy lett. Az ünnepelt örült neki, de sztem, az enyém jobb volt. :)

2011. február 8., kedd

Házi sajt by Kati

 Régóta nem beszéltem egy kedves ismerősömmel/barátommal. Vhogy előjött a szó, a sajtról és mondta, h ők otthon készítik. Megkértem, h ossza meg velem is. Így ide is ki tudom tenni, aztán ha lesz hozzá kedvem, elkészítem. :)

Ahány liter tejből csinálod, annyi kanál só, és annyi kanál 20%os ecet - szóval a tejet ki kell mérni!!!

pl 3 literrel tejből.Fölteszed forrni, mikor már forró, beleteszel 3 evőkanál tengerisót.: De nem púpos kanál, hanem olyan kis szolid (muszáj tengeri só?.: hát, sztem lehet a másik is. olyannal még nem próbáltuk. Szerintem, az a lényeg h szétolvadjon benne. Aztán amikor forr, de úgy tényleg,hogy majdnem kifut,: már a lábos szélénél púposodik, akkor félrehúzod, és beleteszel 3 evőkanál 20%os ecetet. Elkevered benne,és visszateszed még 40 másodpercet forr és kész.
csak amíg újra ki nem fut majdnem.

azután egy nagylyukú szűrőbe konyharuhát teszel, és leszűröd rajta,belemeregeted. Ki kell csöpögtetni, vagy kanállal nyomkodni a savót, úgy h a cucc a konyharuhában van.
Utána mi úgy szoktuk, h 1 tányérra tesszük, szépen ráhajtogatjuk a konyharuhát, teszünk rá nehezéket és így hűl ki. Még 1 kicsit megnyomkodod utána kanállal, és jó. Nem szabad túlságosan kinyomkodni, mert akkor nem áll össze utána jól,mert ez az elején ilyen túrószerű dolog, és utána, amikor szorosan be van bugyolálva, akkor áll össze. (vagy ismerős úgy csinálta, h jól kinyomkodta, utána betették 1 tupperes műanyag edénybe, és ott hűlt ki. És ami följött még a tetejére savó, azt leöntötték...)
Mi is, ami még a nehezék alatt kiszivárog belőle vagy fölissza a konyharuha, vagy leöntjük,és ennyi.
Ha délelőtt csinálod, este már lehet enni.
De igazán olyan 2 nap után finom szerintem, akkorra áll össze jól.
Ha ízesíteni akarod, akkor amikor a szűrőben van még, akkor lehet bele pl összedarált fokhagymát, lilahagymát, diót, vagy fűszert tenni (de vigyázni kell h mennyit teszel bele, mert ha sok, akkor majd szétesik, miután kihűlt...mert ugye ezek a cuccok nem tapadnak össze)
Összekevered 1 villával, és utána nyomogatod ki 1 kicsit. Meg mi amúgy fokhagymásat, vagy fokhagymás lilahagymásat csinálunk, azok ízlenek a legjobban.
Ami fontos, h ne akkora lábosban forrald, h épp beleférjen a tej. Még kb fele annyi üres hely legyen benne, mint amennyi tej, h legyen hova púposodnia forraláskor...mert csak akkor lesz utána jó - valszeg odakap kicsit, de sztem nem érezni az ízén - mert ha nem forr föl eléggé, akkor utána tiszta lötty lessz, kb mint a krémtúró vagy krémsajt, és a savó ami lejön, az se zöldes színű, hanem fehér mint a tej

2011. február 3., csütörtök

Málnás-csokis muffin

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 2,5 dl joghurt
  • 10 dkg cukor (fruktózt használtam)
  • 0,75dl olaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 25dkg liszt (teljes kiőrlésűt használtam)
  • 1tk szódabikarbóna
  • 1tk sütőpor
  • fahéj, gyömbér, szegfűszeg, vanília
  • 20dkg fagyasztott málna (ezt legközelebb egy kicsit felengedem, annyira, h ne legyenek öklömnyi darabok)
  • zsiradék a formához



  1. sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A formát kikenjük és hűtőbe tesszük. A tojásokat, a joghurttal, a cukorral, vanilia kikapart részével és az olajjal felverjük.
  2. A csokoládét felaprítjuk, a liszttel, sütőporral, szódabikarbónával, fűszerekkel összekeverjük. A málnát beleforgatjuk. 
  3. Lisztet gyorsan a tojásos keverékhez adjuk.
  4. A tésztát a forma mélyedéseibe töltjük. 
  5. A sütőben 20-25 percig (inkább tűpróbáig) sütjük. 
  6. Ízlés szerint porcukorral megszórjuk. 
Nekünk nem lett olyan édes, mint ahogy elvártam volna, így inkább én még egy kis tejszínhabbal tudtam volna elképzelni, porcukorral is finom. 

Egyre jobban :)

2011. február 1., kedd

Életem első zsemléje,

de nem utolsó. Magos kenyeret egyenlőre pihentetjük, túlságosan is megmozgatja a bélflórát. Érthető, hisz, tettem bele tökmagot, szotyit, szezámmagot, most pedig még hajdinát. A recept egyenlőre a géphez mellékelt füzetből van, idővel majd megpróbálkozom Limara zsemléjével is. 

Fehér kenyér alapreceptet írja, h abból érdemes, ez pedig a következő:
  • 310ml víz
  • 56dkg erős fehér liszt, (kenyérlisztet használtam)
  • 2 kk só
  • 2kk zacskós élesztő (ez kb. 1 zacsi) 
  • 2 ek tejpor (nem muszáj)
  • 2 ek cukor 
  • 2ek vaj/olaj
Kenyérsütőgépben megdagasztottam ill. kelesztést is hajtottam végre, ez kb. 2 órát vett igénybe. Egyforma méretű golyókat formáztam, ahogy írta a füzet. De legközelebb már tudom, h kb. tenyérnyi golyókat fogok formázni. Majd egy sütőpapíros tepsibe raktam őket, hogy kb. kétszeresére keljenek. Verjünk fel egy tojást és azzal kenjük meg a zsemléket, mielőtt berakjuk sülni. Ahogy olvastam Limaránál, tettem egy lábosban vizet, és azt is a sütőbe tettem. 
Elméletileg előmelegített sütőben 180°C-on 12-16 percig ajánlott sütni. Nos, nekem ez így nem jött össze. Az első adagot, kis lángra tettem először, hátha még kicsit emelkedik, majd kb. 180°-C-os sütőben sütöttem. A második adagot, már elsőre a kb. 180°C-os hőfokon indítottam, aztán a vége fele feltekertem nagyobb hőfokra. (hőfok, azért kb. mivel régebbi gáz sütőnk van és kb. két fokozatot mutat egy nagy láng és egy kis láng...) Harmadik adagot már nagy lángon sütöttem. Tehát, durván 20 percig sültek, és érdemes nagyobb lángon elkészíteni. :)

2011. január 31., hétfő

üreges csokirúd készítése

Kiskukta leírása alapján. 



Hozzávalók:

  • csoki (30dbhoz kb. 30dkg)
  • kivetítőfólia (én üvegfestékes fóliát használtam)
  • cellux
  • toll
  • vonalzó
  • gumikesztyű 
Első lépésben meghatározzuk, h nagyjából milyen hosszú és milyen vastag rudakat szeretnénk. Ennek megfelelően a fóliát kimérjük, feldaraboljuk. ( a tortához 7*8 cm-es téglalapokat használtunk). A csokit, ami bármilyen lehet ízlésünknek vagy a receptnek megfelelően, vízgőz felett megolvasztjuk. A fóliát bekenjük a csokival, úgyh 1,5-2cm rész a hosszabbik oldalán üres maradjon, a vastagsága kb. 2 mm legyen. A csokis felére ráhajtjuk az üres oldalát éa csoki találkozási pontjáig, majd egy kis cellux darabbal leragasztjuk. ( a csoki a henger belsejébe kerüljön)
Hűtőbe tesszük,  teljes megszilárdulásig, majd elvágjuk a celluxot, a fóliát eltávolítjuk. Lehetőleg minél hidegebb kézzel csináljuk a műveletet, mert a vékony csoki, hamar megolvad. Nálam, gumikesztyű híján fagyasztott dolgok fogdosása volt a kézhűtése. 
Díszíthetjük a torta oldalát, feldobhatjuk a pohárdesszerteket, pudingokat, de akár kávé mellé is felszolgálhatjuk.
Nekem még kicsit korrigálni kell a dolgokat, mert annyira nem lettek gömbölydedek. :) De elsőre egész jó! :) 

2011. január 30., vasárnap

Gyümölcsös túrótorta csokirudakkal Kiskuktától

 Megláttam, megtetszett, gondoltam elkészítem. Majd mikor olvasom, h mit hogyan, hát akkor már kissé megrettentem. Ezek a csokirudak kissé macerásnak tűntek, de így utólag, elég könnyű. És valóban kell a szalag hozzá, h összetartsa az egészet. De hogy a szeletelés hogyan megoldható, úgyh, h nem dőlnek el a rudak, azt még nem tudom. :) 
Ahol megláttam, az a Kifőztük tavalyi 5. száma



Ahogy én csináltam:
Lapokhoz:
  • eredetileg 2 tojás, nekem 3 kellett, mert nem voltak elég nagyok 
  • 2 púpozott ek cukor
  • 1,5 púpozott ek liszt
  • 0,5 púpozott ek kakaó
  • csipet só
  • én még raktam bele késhegyni szódabikarbónát
Először elkészítettem 2 tojással és szódabikarbóna nélkül, de kb. palacsinta  vastagságú lett. Majd újra nekiálltam és akkor tettem bele még 1 tojást és egy késhegynyi szódabikarbónát. Így már tuti lett. :)
Krémhez: 

  • 15dkg túró
  • 2dl tejszín (+habfixáló)
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 kk vanília kivonat - vaniliás cukrot tettem, de legközelebb vanília kikapart magját teszem
  • kb. 5 ek porcukor
  • 1 csapott ek. étkezési zselatin
  • 0,5 dl tej
  • 10 dkg málna
  • 5 dkg feketeribizli (nálam csak málna volt)
Díszítéshez:

  • 2dl tejszín (+habfixáló)
  • 1-2 ek porcukor
  • pár szem feketeribizli - nálam banán volt
  • kb. 30 dkg étcsokirúd - ezt is a Kifőztük magazin 51. oldalán lehet megtalálni
  • dekorszalag
Első menetben megrajzoltam a 3db 16cm átmérőjű kört. Meg is sütöttem, nem lett jó. Második menetben, használtam már a sütőpapíros köröket, de kerestem 3 kis lábost,(aminek az oldalát és az alját kizsíroztam) amibe beleférnek ezek a körök és abban sütöttem meg a masszát a következőképpen:
az egész tojást, a sót, a cukrot egy mixerrel magas fokozaton addig verjük, míg világos, sűrű masszát kapunk. A lisztet, a szódabikarbónával, a kakaóval elkeverjük, majd hozzászitáljuk a tojáshabhoz és alacsony fokozaton mixerrel addig keverjük, míg csomómentes masszát nem kapunk. Elosztjuk és egyenletesen elkenjük a rajzolt körökön,( tehát  előre elhelyezzük a köröket a lábosba és abba meringüljük bele krémet)  előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük. 
A krémhez, a tejfölt, a gyümölcsöket, a túrót, a porcukrot és a vaníliát botmixerrel simára keverjük, ha kell, tovább édesíthetjük. A nagyon hideg tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a túrós gyümölcsös péphez. A zselatint elkeverjük a tejben, oldódásig melegítjük. A gyümölcsös-tejszínes-túróból 1-2 evőkanálnyit rakunk a zselatinhoz, elkeverjük, majd az egészet, a lazán a felvert habhoz adjuk. 

Az eredeti recept így írja: Egy tortatálra helyezünk egy 17-18 cm átmérőjű tortakarikát, beleteszünk egy lapot, kb. 0,5 cm szabad rész maradjon a karika és a lap közt, hogy a lapok oldalát is körbevonja a krém. Rákenjük a krém 1/3-át, ezt folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. Hűtőbe tesszük pár órára, h a krém megdermedjen. Miután ez megtörtént, éles késsel elválasztjuk a krémtől a tortakarikát és levesszük. A tortát körberakjuk csokirudakkal, szalaggal átkötjük. A díszítésre szánt hideg tejszínt a porcukorral, habfixálóval felverjük, rákenjük a tortára és feketeribizlivel díszítjük. 

És ahogy én csináltam, mivel híján voltam a 18cm-es tortaformának, no meg nagyon nem is értettem, h minek az oda. Szóval, így utólag azt mondom, h érdemes olyan tortatartóra tenni, amin esetleg szervíroznánk, mert a mozgatása macerás. Tehát, a tortatartó aljára tettem az első lapot, megkentem, majd rá a második, megkentem, a harmadik, megkentem ill. az oldalát is. Majd be a hűtőbe.

Közben elkészítettem a csokirudakat. Először csak 10dkg csokit olvasztottam fel, ill. előtte egy üvegfestékes fóliából kivágtam 7*8cm-es téglalapot, ahol a hosszabbik oldalon lemértem 2cm-t ami a "felhajtó" rész lett. Megkentem az olvasztott csokival, kb. 2mm vastagon és szabadon maradt részt (ez az előre kimért 2cm) ráhajtottam és tixoval leragasztottam és mehet a hűtőbe dermedni. Kb. 10dkg csokiból kijön 10-12 db csokirúd. Majd folytattam, mivel kb. 30 db-ra volt szükség, nekem jó pár megmaradt. :) Mikor aztán elkészültek a csokirudak, elkészítettem a díszítéshez való tejszínt. Felvertem a porcukorral és a habfixálóval, majd be a hűtőbe. 
Ekkora már a csokirudak megdermedtek, h elég hideg legyen a kezem, fagyasztott dolgokat szorongattam ill. az első adagnál kimentem a teraszra és ott szedtem le róluk a fóliát és a tixot. Könnyen megolvad az emberi kéz melegétől, elméletileg célszerű lenne gumikesztyűt viselni, de az is hiánycikk volt itthon. :) 

Szóval, elkészültek a rudak. Elővettem a tortát, megkentem a tetejét, majd hozzápasszítottam a rudakat is. Szalag most elmaradt. De így is jól nézett ki, még egy kis időre visszaraktam a hűlni, majd megkóstoltuk. Mindenkinek nagyon ízlett. 
Ja és kb. 4 órát vett igénybe, úgyh kétszer sütöttem meg az alapot és most készültek a csokirudak is, amiket persze előre el lehet készíteni. :)

2011. január 25., kedd

(Gyógy)füves süti - Dolce Vita szülinapjára :)


Tuti, h ezt vinném neki! :)

Erre a receptre még vmikor 2009 elején találtam rá, Marmalade oldalán, ott mexikói csokis püpökkenyér néven futott. De semmi olyat nem találtam benne, ami mexikóira utalna, így pár sütésnek el kellett telnie ahhoz, hogy igazi mexikói legyen. Hívtam varázssütinek is, mivel blogírási válságban is voltam, de aztán vmelyik sütési folyamat után újra nekiálltam írni...
Az első turbós sütés után egyik barátomnak vittem kóstolót, majd a következő üzenetet kaptam egy kis idő múlva: "legközelebb nőt is mellékelj mellé...:)))"
Fotót csak lopva tudtam készíteni, mivel hamar elfogy. A vértesben túráztunk, mindenki kapott egy szeletet az elején, volt akire olyan hatással volt, mintha duracell nyuszit reggelizett volna...




Hozzávalók:

1 bögre (2,5 decis) olvadt vaj,
fél bögre kakaópor,
¼ bögre kávé,
½ bögre víz,
2 bögre cukor (az egyik bögre nálam barnacukor volt),
2 tojás,
½ bögre tejszín (eredetileg tejföl, vagy creme fraiche),
2 csésze liszt,
2 kiskanál vanília esszencia (vanilia kikapart része)
1 kiskanál szódabikarbóna,
2 kiskanál őrölt fahéj,
gyömbér lereszelve,
szerecsendió,
kardamon frissen őrölve
koriander frissen őrölve
chili (tea ill. szárított chili)
egy csipetnyi só,
egy narancs reszelt héja
2-3 evőkanál narancslé
kakukkfű
menta
citromfű
zsálya
pár csepp tabasco

Így már igazi mexikói lett. :)

Egy tálba összekevertem a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a narancs reszelt héját és a sót. Kávédarálóban leporítottam a füveket, a teát, a koriandert, kardamont, majd ezt is hozzáadtam a liszthez.
Egy másik tálban a tojást habosra vertem a cukorral, hozzáadtam a vajat, a vanília esszenciát, a kakaóport a vízben feloldva, a kávét, a tejszínt, és a narancs levét ill. a megérzés szerinti tabascot. Majd összedolgoztam a fűszeres liszttel. Kivajazott, lisztezett püspökkenyér fomában, közepes lángon 45-50 perc alatt elkészült.

2011. január 12., szerda

Csipkebogyó lekvár 2011

Az az igazság, h nem ma akartam csinálni, de vki végig csattogott a leterített és letakart csipkebogyón, így kénytelen voltam nekiállni, nehogy még vmi baja essék. Nem nagyon füllött hozzá a fogam, de kész lett. Ha jól néztem, 6 óra alatt kb. Annyi szerencsém volt, h most nem kellett beáztatni, plusz puhára főzni, csak kicsit megmelengetni, és még kimaradt a második paszírozás is, hála az új - két évvel ezelőtti karácsonyi ajándék - "technológiának". 1 jó kosárnyit tudtunk szedni, ebből lett kb. 5 liter mennyiség. Most barna cukrot tettem bele. És abból lett sok-sok üvegecske. :)

Ahogy nézegettem a csipkebogyós posztokat, nem nagyon találtam azt meg, h én hogyan készítem.
Tehát, 1 éjszakára beáztatom annyi vízzel, h ellepje, majd másnap el kezdem főzni, nem öntöm le a levét. Mikor puha lett, akkor elő kerül a paradicsom paszírozó ill. a szőrszita.
Ennek hiányában kissé macerás a dolog, mert anno úgy csináltam, h egy nagyobb lyukú szűrő és utána egy kisebb. Biztos, ami biztos alapon, h a szőrök ne kerüljenek a lekvárba. Mikor ez kész, akkor édesítőt adok hozzá, kóstolással érdemes. Annyit tegyünk bele, amitől még megőrzi fanyar ízét. Azt hiszem idén (2011. vége) kipróbálom fruktózzal vagy esetleg xilittel...
Ha nem akarjuk, h nagyon folyós legyen, akkor lehet beletenni - ha még kapunk - zselésítőt.
Egy kis szalicil v bármilyen tartósító a tetejére, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

2011. január 5., szerda

Töltött káposzta

Még vmikor nyáron megkeresett a Kifőztük stábja, h lenne-e kedvem részt venni a karácsonyi adománygyűjtő akciójukban. Igent mondtam. A töltött káposztával indultunk. Íme a recept:


Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús

50 dkg csont

50 dkg tarja

2 fej káposzta

5 dkg zsír


bors

borsikafű

pirospaprika

1 vöröshagyma

1 csokor kapor

2 dl tejföl

3 dkg liszt

10 dkg rizs

a tálaláshoz:

tejföl

Az egyik káposztát a torzsájánál bevagdaltam, nagy fazék vízbe tettem főni a kaporral együtt. A másik fejből 1 maréknyit lereszeltem, a többit vékony szeletekre vágtam. 10 dkg rizst feltettem főni 1 kávéskanál zsírral és annyi vízzel, amennyi a rizs térfogata. A hagyma felét kevés zsíron üvegesre pároltam. A reszelt káposztához hozzátettem a darált húst, a félig megfőtt rizst, fűszereztem sóval, borssal, borsikafűvel, beletettem a párolt hagymát, és lazán összekevertem.
Amikor a káposztafej megfőtt annyira, hogy a leveleit könnyen le lehetett szedni, akkor szétbontottam. A fazékban annyi vizet hagytam, hogy ellepje a beletett csontot és a tarját, a többi levet félretettem. Lassan forraltam, míg a töltelék el nem készült. A káposztaleveleket kiterítettem, a vastag eret levágtam róluk, tenyerembe vettem egyesével. Egy evőkanálnyi húsos tölteléket tettem rá, a levél alsó felét felhajtottam, oldalról szorosan összecsavartam, majd a levél felső szélét ujjammal benyomkodtam. Sorjában mindet a fazékba, a csontos húsokra tettem, a tetejére az apróra vágott káposzta került. A maradék hagymát zsiradékon megpirítottam, pirospaprikát tettem bele, ezt ráöntöttem a káposztára, majd sóztam és borsikafüvet szórtam rá.
Annyi főzőlevet öntöttem rá, hogy ellepje a káposztát. Csendesen főztem 2 óra hosszat, amíg meg nem puhult. A húst, a csontot és a töltelékeket kiszedtem. A káposztára öntöttem a liszttel elkevert tejfölt, még pár percig főztem. Minden tányérra tettünk a töltelékből, a káposztából és a húsból is, tejföllel meglocsoltuk.

2011. január 4., kedd

kenyér

Ma legnagyobb meglepetésemre, kaptam egy utó karácsonyi ajándékot, egy kenyérsütőt. Márkája nem sokat mond, de nagyon finom kenyeret készít. Ki kellett próbálni rögvest, két okból is, 1. kíváncsiság, 2. a 3 napos visszacserélés lehetősége, ha vmi nem rendeltetésszerűen műxik. A leírásban írt első kenyeret készítettem el. Annyira jó pékség illat volt az egész lakásban, és anyut is sikerült meggyőzni affelől, h ez egész jó háztartási eszköz. :) Azt mondja anyu, miután megkóstoltuk, holnap majd az István visz, házi kenyeret, házi kalbásszal, házi tejjel... :D :D :D 
holnap is ki próbálok egy másik fajta kenyér típust, míg fő a kakaspörkölt és dübörög a kenyérsütő, addig mi csipkebogyót szedünk, ha az időjárás is engedi!!! :)

Csipkebogyó

Most már tuti, h idén sem marad el a csipkebogyó lekvár. Patri itt jártakor, felderítettük a terepet, akkor még volt, aki fázott. Ma anyuval nekiindultunk, szedtünk is egy kosárra valót. Hatalmas szemek, "súlyosak" is, jó idő.
Egyenlőre csak a csipibogyókról van fotó, az is mobillal. Holnap még szeretnénk szedni és majd csütörtökön délután nekiállok. Kipróbálom, a tavaly előtti ajándékot, paradicsompaszírozót, előhorgászom a Mamitól kapott szőrszitát is, és indulhat a jó 8-10 órás menet.

Most egyenlőre még a jó mélyre beülő tüskékkel küzdök, de azt hiszem, rábízom a szervezetemre, lökje ki ő, nekem nem hajlandó. :)

születésnapi menü

Volt virsli sajtos-baconos hájas tésztás bundában. Máj baconos kabátkában. És mindehhez egy nagyon fincsi káposztasaláta!!! Ja és volt még desszertnek tiramisu.

  • 4 1/2 teáskanál (22,5  ml) tárkonyecet
  • 6 1/2 evőkanál (97,5 ml) olaj (semleges ízű)
  • 3/4 csésze (180 ml) finomra vágott hagyma
  • 2 1/2 csésze (600 ml) Miracle Whip* (light majonézzel kiváltható)
  • 1 csésze 240 ml kristálycukor
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 fej közepes méretű friss fehérkáposzta
  • Elkészítése: keverjük össze az olajat, a cukrot és a hagymát. Adjuk hozzá a tárkonyecetet. Keverjük bele a majonézt (eredetileg: Miracle Whip). Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és káposztát. Jól keverjük össze. Ezzel el is készült. Helyezzük egy légmentesen záródó dobozva, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

2011. január 2., vasárnap

szilveszteri finomság by Sziszkó

Recept később! :) 

Megkaptam a receptet, úgyh közzé is teszem:

Málnás-vaníliás-kekszes pite
 
Hozzávalók kb. 20 x 20 cm –es tepsihez
 
A piskótához
3 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
 
A málnatöltelékhez:
30 dkg friss vagy mirelit málna + néhány szem a díszítéshez
2 dkg (fél csomag) főzős vaíliás pudingpor
2 evőkanál víz
8 dkg cukor
 
A vaníliakrémhez
6 dkg (1,5 csomag) főzős vaníliás pudingpor
7 dl tej
12 dkg cukor
 
A tetejére
1 csomag háztartási keksz
 
A tojásból, a lisztből és a cukorból klasszikus módon piskótát készítünk, és egy kb. 20 X 20 cm-es, sütőpapírral fedett tepsibe öntjük.
180 °C fokos sütőben 12 – 15 perc alatt aranybarnára sütjük, hagyjuk kihűlni. Eltávolítjuk róla a sütőpapírt, és visszahelyezzük a tepsibe.
 
A málnatöltelékhez a málnát egy kis lábasba tesszük a cukorral, majd egy fakanállal pépesre törjük (nem baj, ha darabos marad).
A pudingport simára keverjük 2 evőkanál vízzel, majd besűrítjük vele a málnát. A forró málnatölteléket egyenletesen a piskótára kenjük.
A vaníliakrémhez a pudingport kb. 2 dl tejjel simára keverjük, majd a maradék tejet felforraljuk a cukorral, és az elkevert pudingport hozzáadva sűrű pudinggá főzzük. Az így kapott pudingot óvatosan elkenjük a málnatölteléken.
 
A puding tetején szorosan egymás mellett elhelyezzük a háztartási kekszeket. 10- 15 percig hagyjuk hűlni, majd betakarjuk a tetejét folpackkal, hogy a keksz megpuhuljon. Hűtőbe tesszük, és néhány órával később vagy másnap a keksz méretének megfelelő kockákra vágjuk. Tálalás előtt friss málnával díszítjük.
 
 
Jó étvágyat!
 

2010. december 31., péntek

Újévi üdvözlet

Mint lyukas zsákból a lencse,
úgy hulljon rátok a szerencse
Bő bort bő búzát, piros farkú malackát
szekerednek kereket, poharadnak feneket,
úgy igyon a gazda belőle eleget. B.Ú.É.K.

Minden kedves Olvasómnak,
egészségben, sikerekben gazdag
új évet kívánok!
Turák Kinga

2010. december 29., szerda

Vendégváró

Idén karácsonykor, nosztalgiáztunk. Olyan süti készült, amit anno mama nagyon sokat készített. Ment a találgatás, h vajon hogyan szokta felvágni, volt ki jól emlékezett, volt ki kevésbé. :) 



Hozzávalók: 
30dkg liszt
1/2 szalakáli
1 tojás sárgája
3ek olvasztott zsír, 
2 ek kakaó
10dkg cukor
pici tej és ezeket összegyúrni. 
2 lapot kell sütni, gáz tepsi nagyságú. 

Piskóta:
5db tojás, 
25 dkg cukor
20dkg liszt
5 kanál víz 
1/2 csomag sütőpor 
(ahogyan a piskótát kell sütni) 

Krém:
4dl tej
3 kanál liszt
1 tojássárgája, ezt összefőzzük. 

25dkg margarint, 25kdg cukrot 1 citrom levével összekeverjük és ha a krém kihűlt, akkor összekeverjük vele. 

1 kakaós lap, majd krém fele, majd a piskóta, krém másik fele, 1 kakaós lap és a máz.

Máz:
1 tojás fehérje
15dkg porcukor
pár csepp citromlé (nem egész citrom leve)

Kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére. 
Mielőtt megszárad felvágjuk, mert eltöredezik.