de nem utolsó. Magos kenyeret egyenlőre pihentetjük, túlságosan is megmozgatja a bélflórát. Érthető, hisz, tettem bele tökmagot, szotyit, szezámmagot, most pedig még hajdinát. A recept egyenlőre a géphez mellékelt füzetből van, idővel majd megpróbálkozom Limara zsemléjével is.
Fehér kenyér alapreceptet írja, h abból érdemes, ez pedig a következő:
- 310ml víz
- 56dkg erős fehér liszt, (kenyérlisztet használtam)
- 2 kk só
- 2kk zacskós élesztő (ez kb. 1 zacsi)
- 2 ek tejpor (nem muszáj)
- 2 ek cukor
- 2ek vaj/olaj
Kenyérsütőgépben megdagasztottam ill. kelesztést is hajtottam végre, ez kb. 2 órát vett igénybe. Egyforma méretű golyókat formáztam, ahogy írta a füzet. De legközelebb már tudom, h kb. tenyérnyi golyókat fogok formázni. Majd egy sütőpapíros tepsibe raktam őket, hogy kb. kétszeresére keljenek. Verjünk fel egy tojást és azzal kenjük meg a zsemléket, mielőtt berakjuk sülni. Ahogy olvastam Limaránál, tettem egy lábosban vizet, és azt is a sütőbe tettem.
Elméletileg előmelegített sütőben 180°C-on 12-16 percig ajánlott sütni. Nos, nekem ez így nem jött össze. Az első adagot, kis lángra tettem először, hátha még kicsit emelkedik, majd kb. 180°-C-os sütőben sütöttem. A második adagot, már elsőre a kb. 180°C-os hőfokon indítottam, aztán a vége fele feltekertem nagyobb hőfokra. (hőfok, azért kb. mivel régebbi gáz sütőnk van és kb. két fokozatot mutat egy nagy láng és egy kis láng...) Harmadik adagot már nagy lángon sütöttem. Tehát, durván 20 percig sültek, és érdemes nagyobb lángon elkészíteni. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése