Megláttam, megtetszett, gondoltam elkészítem. Majd mikor olvasom, h mit hogyan, hát akkor már kissé megrettentem. Ezek a csokirudak kissé macerásnak tűntek, de így utólag, elég könnyű. És valóban kell a szalag hozzá, h összetartsa az egészet. De hogy a szeletelés hogyan megoldható, úgyh, h nem dőlnek el a rudak, azt még nem tudom. :)
Ahol megláttam, az a Kifőztük tavalyi 5. száma.
Ahogy én csináltam:
Lapokhoz:
- eredetileg 2 tojás, nekem 3 kellett, mert nem voltak elég nagyok
- 2 púpozott ek cukor
- 1,5 púpozott ek liszt
- 0,5 púpozott ek kakaó
- csipet só
- én még raktam bele késhegyni szódabikarbónát
Először elkészítettem 2 tojással és szódabikarbóna nélkül, de kb. palacsinta vastagságú lett. Majd újra nekiálltam és akkor tettem bele még 1 tojást és egy késhegynyi szódabikarbónát. Így már tuti lett. :)
Krémhez:
- 15dkg túró
- 2dl tejszín (+habfixáló)
- 0,5 dl tejföl
- 1 kk vanília kivonat - vaniliás cukrot tettem, de legközelebb vanília kikapart magját teszem
- kb. 5 ek porcukor
- 1 csapott ek. étkezési zselatin
- 0,5 dl tej
- 10 dkg málna
- 5 dkg feketeribizli (nálam csak málna volt)
Díszítéshez:
- 2dl tejszín (+habfixáló)
- 1-2 ek porcukor
- pár szem feketeribizli - nálam banán volt
- kb. 30 dkg étcsokirúd - ezt is a Kifőztük magazin 51. oldalán lehet megtalálni
- dekorszalag
Első menetben megrajzoltam a 3db 16cm átmérőjű kört. Meg is sütöttem, nem lett jó. Második menetben, használtam már a sütőpapíros köröket, de kerestem 3 kis lábost,(aminek az oldalát és az alját kizsíroztam) amibe beleférnek ezek a körök és abban sütöttem meg a masszát a következőképpen:
az egész tojást, a sót, a cukrot egy mixerrel magas fokozaton addig verjük, míg világos, sűrű masszát kapunk. A lisztet, a szódabikarbónával, a kakaóval elkeverjük, majd hozzászitáljuk a tojáshabhoz és alacsony fokozaton mixerrel addig keverjük, míg csomómentes masszát nem kapunk. Elosztjuk és egyenletesen elkenjük a rajzolt körökön,( tehát előre elhelyezzük a köröket a lábosba és abba meringüljük bele krémet) előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük.
az egész tojást, a sót, a cukrot egy mixerrel magas fokozaton addig verjük, míg világos, sűrű masszát kapunk. A lisztet, a szódabikarbónával, a kakaóval elkeverjük, majd hozzászitáljuk a tojáshabhoz és alacsony fokozaton mixerrel addig keverjük, míg csomómentes masszát nem kapunk. Elosztjuk és egyenletesen elkenjük a rajzolt körökön,( tehát előre elhelyezzük a köröket a lábosba és abba meringüljük bele krémet) előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük.
A krémhez, a tejfölt, a gyümölcsöket, a túrót, a porcukrot és a vaníliát botmixerrel simára keverjük, ha kell, tovább édesíthetjük. A nagyon hideg tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a túrós gyümölcsös péphez. A zselatint elkeverjük a tejben, oldódásig melegítjük. A gyümölcsös-tejszínes-túróból 1-2 evőkanálnyit rakunk a zselatinhoz, elkeverjük, majd az egészet, a lazán a felvert habhoz adjuk.
Az eredeti recept így írja: Egy tortatálra helyezünk egy 17-18 cm átmérőjű tortakarikát, beleteszünk egy lapot, kb. 0,5 cm szabad rész maradjon a karika és a lap közt, hogy a lapok oldalát is körbevonja a krém. Rákenjük a krém 1/3-át, ezt folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. Hűtőbe tesszük pár órára, h a krém megdermedjen. Miután ez megtörtént, éles késsel elválasztjuk a krémtől a tortakarikát és levesszük. A tortát körberakjuk csokirudakkal, szalaggal átkötjük. A díszítésre szánt hideg tejszínt a porcukorral, habfixálóval felverjük, rákenjük a tortára és feketeribizlivel díszítjük.
És ahogy én csináltam, mivel híján voltam a 18cm-es tortaformának, no meg nagyon nem is értettem, h minek az oda. Szóval, így utólag azt mondom, h érdemes olyan tortatartóra tenni, amin esetleg szervíroznánk, mert a mozgatása macerás. Tehát, a tortatartó aljára tettem az első lapot, megkentem, majd rá a második, megkentem, a harmadik, megkentem ill. az oldalát is. Majd be a hűtőbe.
Közben elkészítettem a csokirudakat. Először csak 10dkg csokit olvasztottam fel, ill. előtte egy üvegfestékes fóliából kivágtam 7*8cm-es téglalapot, ahol a hosszabbik oldalon lemértem 2cm-t ami a "felhajtó" rész lett. Megkentem az olvasztott csokival, kb. 2mm vastagon és szabadon maradt részt (ez az előre kimért 2cm) ráhajtottam és tixoval leragasztottam és mehet a hűtőbe dermedni. Kb. 10dkg csokiból kijön 10-12 db csokirúd. Majd folytattam, mivel kb. 30 db-ra volt szükség, nekem jó pár megmaradt. :) Mikor aztán elkészültek a csokirudak, elkészítettem a díszítéshez való tejszínt. Felvertem a porcukorral és a habfixálóval, majd be a hűtőbe.
Ekkora már a csokirudak megdermedtek, h elég hideg legyen a kezem, fagyasztott dolgokat szorongattam ill. az első adagnál kimentem a teraszra és ott szedtem le róluk a fóliát és a tixot. Könnyen megolvad az emberi kéz melegétől, elméletileg célszerű lenne gumikesztyűt viselni, de az is hiánycikk volt itthon. :)
Szóval, elkészültek a rudak. Elővettem a tortát, megkentem a tetejét, majd hozzápasszítottam a rudakat is. Szalag most elmaradt. De így is jól nézett ki, még egy kis időre visszaraktam a hűlni, majd megkóstoltuk. Mindenkinek nagyon ízlett.
Ja és kb. 4 órát vett igénybe, úgyh kétszer sütöttem meg az alapot és most készültek a csokirudak is, amiket persze előre el lehet készíteni. :)
Szép lett! Örülök, hogy sikerült a nehézségek ellenére is!
VálaszTörlésköszi! jövő hét közepén el kezdem gyártani a csokirudakat, h aztán minden klappoljon szombaton :)
VálaszTörlés