2010. július 3., szombat

Jeges kávé

A borsa-n találtam még múlt héten ezt a leírást. Az egyik bizarabbnak tűnt, mint a másik. 
Kávéra vágytam, hidegre, gyors leltároztam fejben és úgy véltem, h minden van itthon, ami kellhet bele.

Tehát: 
kedvenc feketénkből 2,5 dl lefőzve (nos nekem ez jelenleg instant Tchibo)
egy félbevágott banán 
2ek kókusztej -  én beleöntöttem a kis konzervet, ideje volt már felhasználni :) 
nádcukor - helyette simát tettem, mivel vmi tutti helyen leledzik :)
jégkocka

A kávét lefőzzük, kihűtjük - türelmetlen voltam, elhagytam. A banánt összeturmixoljuk a cukorral. Majd egy shakerben összerázzuk a kihűtött kávét, a pürésített banánt a kókusztejjel és a jégkockával. Így szól a leírás. 
Én mindent egybe tettem - kivéve a jégkockát - és irány a turmix. Majd mivel a shaker épp foglalt volt, bele a termoszba hozzá jó sok jégkocka és összeráztam. Sztem, az íz hatás ugyanolyan. 
Remélem, nem fogom kibérelni a lakás legkisebb helységét, az érdekes ízkombinációk miatt. :))))))

2010. június 29., kedd

Karácsonyi Rigó Jancsi

néven fut. De mi elkészítettük most búcsúra. 


Szilveszterkor ettünk ilyet, Erdélyben, Zetelakán. Nagyon ízlett mindegyikünknek, és ezen felbuzdulva kértem el a receptet, h majd itthon is elkészítjük. A recept megérkezett, finom lett, elfogyott még fotókészítés előtt. Úgyhogy az ottani fotót fogom feltenni. :) Időközben megkaptam a segítséget, Ottistől, hogy a 2 cikk étcsoki az 10dkg-nak felel meg.

5 tojás sárgáját 10 dkg cukorral habosra kavarunk hozzáadunk 8 kanál tejet, 1 kanál kakaót, egy marék örőlt diót, egy evőkanál nesszkávé, 1/2 kávéskanál szalakálé tejbe felfuttatva majd miután összekavartuk hozzáadunk 20 dkg lisztet.
Az 5 tojás fehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verünk majd a lisztes masszához adjuk, óvatosan összekavarjuk.
Ki zsírozott tepsibe tesszük és megsütjük.
KRÉM A TETEJÉRE
Miután megsült a tészta és langyosra hűlt, 1/2 l tejszínből habot kavarunk amihez hozzáadunk 2 vastag cikk megolvasztott étcsokoládét (ez egyenlőre kérdezés alatt van, h hány deka konkrétan) amitől a tejszínhab is megkeményedik. A tetejére csokimázat készítünk minden cikk csokihoz 1 evőkanál olajat teszünk és így olvasszuk meg majd öntjük a hab tetejére.
Diszítése fehér tejszínhab és narancs cikkek izlés szerint.

2010. június 21., hétfő

Halászlé

lesz majdan a vasárnap fogott halamból. Múlt héten vasárnap már voltunk 1x pecázni, már régóta rágtam az István fülét, h menjünk el. Vajon mi az izgalmas abban, h egész nap a vizet lesik és vagy van kapás vagy nincs. Hát most már én is tudom. Ja és ráadásul nem lehet beszélni. Vááááá, akkor az nem nekem való. :) Ezt már kétszer is megcáfoltam. Múlt héten két kisebb kárászt sikerült fognom, elhoztuk, mondván jó lesz a majdani halászléhez. De ahhoz még kell fogni pár halat, h egy ebédre elég legyen. :) Így neki leselkedtünk a mostani hétvégén is. Most jobban felszerelkezve, etető anyaggal. 4en mentünk 6 peca bottal. Elsősorban harcsát szerettünk volna - mondván már ráizgultunk a fincsi harcsapaprikásra - de a harcsát csak nevettek rajtunk. Szó szerint pofán röhögtek kb. 1-1,5 méterről, h "nehogy azt hidd, h a tiéd leszek!!!" .

Sajnos, a múlt heti helyünk már foglalt volt, de reménykedtünk, h a délelőtti "műszak" hamar hazatér a vasárnapi ebéd reményében. Mivel a körülöttünk lévő idegenek - külföldi keleti szomszédaink - jó sok csipogós bottal voltak jelen. Egy idő után az ember a tescoban érezte magát, mikor a pénztárnál áll. :) Át kerültünk a másik környezetbe, meg is nyugodtam. Itt már István újabb feladattal látott el, én dobhattam be a horgot. Múlt héten még csak kémlelés, szugerálás, kapás kiszedése volt a feladat. 

Eltelt dél is, ettem is, semmi kül, azt mondta, h addig nem megyek el wcre, míg vmi nagyobb kapásom nem lesz. 
Egyszercsak kapásom volt, de hogy milyen nehéz volt, húzott jobbra, aztán balra, közben hátulról kb. 5 helyről kaptam az instrukciókat, h mit hogyan csináljak, honnan tudjam, most van életem első nagyobb kapása. Úgyh sztem, ösztönből és István szavaiból merítve sikerült partra menekíteni a halat. Ponty, 1,60 dkg. Kiru!!! 
Ez után a kapás után volt még egy aranyhalam. Illetve még egy nehéz kapás, de ott a hal volt ügyesebb, vhogy lekeveredett a horogról. Nagyon bántam. István azt mondta, lehet, h kapok egy saját botot és lehet, h még engedélyt is, vmelyik közeli tóhoz. Mert hát nem olcsó mulatság, a napi jegy 800 Ft /fő. Aztán ami halat ki fog az ember és el is viszi, az sem két forint. Ez 1400Ft volt. De a harcsa kilója 1050Ft. A két tenyérnyi keszegeket, amiket anyósom fogott, elhoztuk, ingyen odaadták, szintén jó lesz paszírozó anyagnak.
Hazahoztuk, felkészültünk rá, h apu már biztos nem fogja megpucolni, így ránk hárul a feladat, mivel Istvánéknál az a szó járás, h aki fogja az is pucolja. A múlt hetinél tanultam, de hát a ponty más. Most kissé ki voltunk purconva és nagyon örültünk, h apu megcsinálta helyettünk. Én kifogtam, apu pucolta, anyu megfőzi, közös akarattal megesszük. :)))
Úgyh már csak idő kérdése, de elkészül a saját halból fogott halászlénk. 
A hétvégén kaptam "elbeszélést"  (receptnek nem mondanám) hogyan lehet házi tejből házi túrót készíteni. Anyu v én készítünk még házi tésztát is, és elkészül a halászlé (házi) túrós (házi) csúszával. :)))


2010. június 17., csütörtök

Epermisu




Nagyon szeretjük, az idei első adag eperből is ez készült. Általában búcsúra is elfogy egy adag.

Hozzávalók:
A sziruphoz:
  • 10 dkg cukor
  • 2dl víz
  • 2 citrom

a krémhez:
  • 50dkg eper
  • 30dkg mascarpone  ( mizo natúr vajkrémet használunk, ugyanolyan jó)
  • 20 dkg fehér csoki
  • 1 dl tejszín

40 db babapiskóta
30dkg eper
a tetejére cukrozatlan kakaópor

Először a cukros szirupot készítem el. Ehhez beleszórom egy kis lábosba a cukrot, ráöntöm a vizet, és kevergetve felmelegítem, hogy a cukor teljesen feloldódjon avízben. Lereszelem a citromok héját, beleszórom a cukros szirupba, és két lekopasztott citromnak kifacsarom a levét. A teaszűrőn átszűrt cirtomlevet hozzákeverem a sziruphoz.
Krém:
Epret megmosom, kicsumázom, felaprítva a turmixgépbe szórom, pépesre töröm. A piros, illatos kulimászt összekeverem a mascarponéval, és máris mehet bele a gőzön megolvasztott fehér csoki is. Ha ezzel végezte, fellazítom a krémet a tejszínnel.
Egy 30*20cm-es nagyságú, öblösebb tálba lerakok egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, erre rákenek egy kis fehér csokis krémet, amit megszórok apróra vágott eper darabokkal és addig folytatom a babapiskóta-krém-gyümölcsdarab rétegezést, ameddig csak van miből. A vége mindig krémréteg, h a rászórt kakaópornka legyen mihez tapadnia.
Jót tesz neki, ha néhány órát vagy akár egy teljes napot álldogál a hűtőben.

Forrás: Stahl – Enni jó!




2010. június 3., csütörtök

cseresznyés rétes

Anyut kb évente egyszer megkérem, h a rétest a hagyományos módon készítse/sük el, ne hájas tésztából. Tehát nyújtva. Jó lenne megtanulni, h hogyan is kell. Idén eljött a pillanat. Cseresznye is van jócskán, fel is kell dolgozni, úgyh hajrá. Unokahúgom kérdezte, h én csinálom-e az egészet. Anyu annak idején azt mondta, h ők először csak nézték, a technikát és egy-két ilyen nézés után álltak neki. Mondtam is az unokahúgnak, h már egyszer néztem, most ki tudja mi lesz. Erre ő: "meglátjuk,h a "mester" mit enged! :) " Most engedett egy keveset nyújtani is. Mit ne mondjak, elég simogatós játék, no meg jó adag türelem is kell hozzá! De szintén megéri a fáradozást! :)

Hozzávalók:
- 30dkg finom liszt
- langyos feles tej (1,5-1,5 dl víz és tej)
- diónyi zsír
- egy csipet só
Ezt összedolgozni, majd pihenni hagyni 1 órát. Ezután egy asztalra konyharuhát teríteni, odakészíteni a "kellékeket", azaz liszt, morzsa, langyos olaj, cukor és a cseresznye. Majd  belisztezni a ruhát és jöhet rá a tészta, majd nyújtani, megtölteni. Felgöngyöléskor a ruhát szorosra kell fogni és úgy görgetni, ha kész, belevarázsolni a tepsibe, olajjal meglocsolni és mehet be a sütőbe.  

2010. május 30., vasárnap

eperkompót kerestetik!!!

Mivel idén nyáron a hűtők, nem gyümölccsel lesznek megtömve, hanem augusztusban a süteményeknek kell a hely, így arra gondoltam, h az epret kompótként is el lehetne tenni. Igen ám, de nincs a tarsolyomba, vmi jó kis ízletes eper kompót recept/ leírás. 
Így hát, ha vki rendelkezik ilyennel, akkor legyen szíves nekem elküldeni, akár emailben, akár itt a megjegyzésben. 

2010. május 29., szombat

rum topf, bodza és eper

A héten sikerült eljutnom a rum topfhoz szükséges rumért a barátnőmhöz. Ma, az éjjel esett eső ellenére elmentem epret szedni az egyik szedd magad földre. Még szerencse, h vittem a bakancsom, mert különben elsüllyedtem volna. 4 kg-val megelégedtem, mivel még nem az igazi. Sztem, a rum topf szezont viszont elindítom, ahogy Mamma készíti. Apu a hét elején permetezte le a gyümölcsfákat, úgyh mire minden pont beérik, már tehetem hozzá a cseresznyét is... Azt mondták, h málnát nem javallt beletenni, mert attól megtottyad. A rumot, amit hozattam 80%-os, stroh rum, remélem, ez elég jó lesz neki!!!

Szerdán sikerült eltennem a hétfőn szedett bodzákat. Lett 2db 5L-es bodza ital, amit majd ma fogok leszűrni. Szörp egy adag (8l víz, 4kg cukor...) és egy kísérlet, bodzavirág ázik pálinkában. Ha kiürül a szörpös edény, akkor abban meg próbálom a pezsgőt is, Fűszeres Eszter leírása szerint, ill. a bort, ami 3 éve nagyon jól sikerült.

Beszéltem a pálinka beszállítóval is, lassan eljő a zöld dió likőr készítésnek is, arra vmi nem túl jellegzetes páleszt szoktam használni, alma v törköly. Mire beérik, az is itt lesz.

2010. május 24., hétfő

Kuglóf by Rózsi néni

Mikor meghívót vittünk Beledbe, Rózsi néni ezzel kínált minket. Ő cserépedényben sütötte, amit még "Öreganyától" hozott. Nekünk is van ilyen, de anyu nem engedi abban sütni. :) Így maradt a normál kuglófforma.

Hozzávalók:

- 40dkg liszt
- 8dkg vaj (margarin)
- 8dkg cukor
- 3 tojás sárgája
- 2,5 dl tej
- 2dkg élesztő
- 5kdg mazsola ( tettem bele vegyesen kandírozott gyömbért)
- citromhéj
- vanília
- csipetnyi só


Cukrot a vajjal és a tojássárgájával jó habosra kikeverjük, hozzáadjuk a (felfuttatott kezdők kedvéért) élesztőt, reszelt citromhéjat, vaníliát. Puha tésztát készítünk.
Bezsírozott, lisztezett kuglófsütőbe tesszük, kelesszük 50percig! Eztán 30 percig jó meleg sütőben sütjük.
Kiborítjuk éa vaníliás cukorral beszórjuk.

Jó étvágyat! :)

csalánszörp by Kati

A csalánt jól megmosom, levagdalom a leveleit, és csak ezeket egy kis vízzel összeturmixolom. Utána jó sűrű szűrővel leszűröm, ízlés szerint cukorral, citromlével ízesítem, és felöntöm vízzel. Nekem úgy jött be, hogy ami a leghígabb volt, abban is egy az egyhez volt víz és a sűrű csalánlé.

Először kicsit furcsa az íze, de kb a harmadik korty után jó :)

(nekem még nem volt időm ki próbálni, de talán jövő héttől vmelyest realizálódik a helyzet és akkor mindennek neki esek, bodza, csalán, akác...)

2010. május 23., vasárnap

Hétvége gasztro foltjai :)

Ebben a pár napban, míg anyu Erdélyben járt, én voltam a szakácsné. :) Csütre még volt ebéd, péntekre megfőztem a csibenyakat, amit az állatorvos ajánlott a kutyáknak. Mikor apu meghallotta, h mit akarok, kijelentette, h ő is enne nyakat. Így hát lett nyak leves. :) Persze, h húsleves. A második pedig Isti anyu fincsi rétesére esett a választás.
Sajnos fotó nincs, pedig kétszer is elkészült. :) 
Szóval, a réteslapot - bolti - megkentem olajjal, majd megszórtam darált háztartási keksszel, eztán cukrozott kakaóval és a tetejére egy kis cukrozott almát tettem. Majd megint keksz és kakaó. Az az igazság, h az első körben, nem került a kakaóba cukor, akkor olyan étcsokisra sikeredett. Ez inkább a páromnak jött be, nekem kevésbé. :) 

Szombaton, Újrónafőre látogattunk el, ahol birkafőző fesztivál volt. A birkával hadilábon állok. Azt nem mondom, h megszerettem, de amit ettem az ízlett. Ez pediglen kaukázusi birkapöri volt. Ebben volt póréhagyma, sárgarépa, apró gomba, különböző fűszerek - majd remélem, vki elárulja, h mik - ill. tejszín. Hoztunk is haza belőle és meg lett a vacsi is. 

Vasárnapra a fiúk paprikás csirkét kívántak nokedlivel. No, itt kezdődött a probléma. Pár hete kiderült, h sógornőmnek nem igazán megy a nokedli készítés. Igazándiból én még nem is próbáltam. Akkor hazajöttünk és segédlettel,de elkészült életem első noklija. Ma viszont tényleg az első, amit egyedül kellett készíteni. Hááát, hagy némi kívánnivalót maga után. De ehető lett. Délután köszönteni mentünk és megkértük Isti anyut, h legyen szíves nekünk egy adaggal készíteni, mert hogy én még egyszer nem állok neki, az is tuti. Mármint egyhamar. A csirkepaprikás pedig Gabojsza receptje alapján készült. Hát, apu meg is kritizálta, h nem olyan, mint anyué szokott lenni. 

Holnap, viszont újra ez lesz, mivel este vacsira mindenki mást evett. Így viszont, vmilyen szinten kipihenhetem magam. :)

2010. május 13., csütörtök

Cserpes termékek Bpn!

Kedves Barátok!





Cégeknek, családoknak, munkahelyeknek szállítunk házhoz jó minöségű árut, a megrendeléstől számított 24 órán belül.



Nálam lehet rendelni 06 20/5146074-es telefonszámon.

Ez azoknak jó, akik sokat dolgoznak, vagy nem a bolt közelében laknak, de igényesek arra, hogy mit esznek. Sok házi , vagy kis üzemi terméket árulunk, így a magyar termelőket gazdagítjuk. Cserpes Istvántól származik sok minden, pl: poharas házi gyümölcsjoghurt, amiben nincs színezék, sem tartósítószer, csak a gyümölcs, picike cukor és az élőflórás joghurt kultúra. Ez egy nagy poharas termék (250 g) és az ára : 145 Ft.



Állandó termékeink:



Házi termékek:

-Házi tej 169 ft/l

-házi tejföl 399 ft/l

-házi túró 660 ft/kg

-házi körözött 1540 ft/kg

-házi zsír 820 ft/kg

-házi vaj (alacsony tejszíntartalmú) 1130 ft/kg

-házi vaj (magas tejszíntartalmú) 1860 ft/kg

-juhtúró 1540 ft/kg

-áfonya dzsem 599 ft/kg

-sárgabarack dzsem 650 ft/kg



kimért termékekhez (tejföl, dzsem, körözött)a doboz ára 25 ft



Cserpes sajtműhely:

-házi trappista 1295 ft/kg

-házi füst.Kánaán 1170 ft/kg

-házi Feta sajt 700 ft/400 gr

-töml~os sajt(füstölt v. natúr)118/db

-házi sajtkrém (kolbászos,kapros,snidlinges,sonkás,csíp.paprikás)385 ft/250gr

-házi poharas gyüm.joghurt 145 ft/250gr

(málna,ribizli,eper,áfonya,barack,erdei gyüm.,meggy,fekete szeder,natúr)

-házi vaníliás krémtúró 125 ft/100gr.

-házi kefir 290 ft/0,5l

-házi kakaó 199 ft/0,5l

-házi natúr joghurt 399 ft/1l

-h~okezelt házi tej (2.8%zsírtart.) 250 ft/l

- -"- (3.6%zsírtart.) 260 ft/l

-házi tejszín 365 ft/0.33l

-cserpes rudi 85 ft



Egyéb sajtok :

-német trappista 1299 ft/kg

-francia brie 1980 ft/kg

-tehéngomolya 1890 ft/kg

-Óvári zsírszegény 1780 ft/kg

-Óvári Prémium 2235 ft/kg

-Óvári Trappista 1390 ft/kg

-Óvári fokhagymás 1790 ft/kg

-Óvári köményes 1790 ft/kg

-francia natúr kérges 3099 ft/kg

-natúr füst.Alpener 1650 ft/kg

-Anikó sajt 2030 ft/kg

-pizza mozzarella 1380 ft/kg

-házi jelleg^u ménf~oi juhsajt(natúr v.füstölt) 2980 ft/kg

-házi jelleg^u ménf~oi kecskesajt(natúr v.füstölt) 3190 ft/kg

-füstölt Edami 1550 ft/kg

-füstölt Trappista 1835 ft/kg

-Hóvirág 1650 ft/kg

-zöldborsos sajt 1650 ft/kg

-Tricolor 1650 ft/kg

-holland Gouda diós 3350 ft/kg

-francia Mermelont 2660 ft/kg

-Lajta 2890 ft/kg

-Grana Pradano 3830 ft/kg

-francia kék v.zöld márványsajt 2480 ft/kg

-holland Masmader(ementali) 2185 ft/kg

-lengyel Alpener(ementáli natur v.füstölt) 1650 ft/kg



6 tojásos Rácz féle házi tészta tészták 218 ft/250gr



-házi tepertő 2000/kg



Vecsési kimért savanyúságok

-savanyú káp. 280ft/kg

-cékla 500ft/kg

-csemege uborka 560ft/kg

-kovászos uborka 560ft/kg

-vegyes vágott sav.(csemege vagy csíp~os) 390ft/kg

-káposztával töltött almapaprika 650ft/kg

-káposztával töltött cseresznyepaprika 1260ft/kg

-almapaprika 590ft/kg

-cseresznyepaprika 1190ft/kg

-ecetes dinnye 650ft/kg

-házi ecetes reszelt torma 210ft

-házi erős paprikakrém 280ft



...és még savanyúságok, házi hús és hentesáruk, akit érdekel, szívesen részletezem!



A házhoz szállítás pesti kerületekben 400 Ft, budai kerületekben 600 Ft.



Úgy éri meg igazán, ha többen összeálltok, így osztoztok a

szállítás költségén.



A termelők Kapuváron vannak, a bolt Rákoskeresztúron (Újlak utca 19.) Örs vezér tértől 169/E. járat. 2 megállónál. (Kis utca)



Nem titkolom, hogy nagy segítség lenne nekem, ha minden ismerősötöknek küldenétek a listát. Az alapítvány, ahol dolgoztam

sajnos nem tud fizetni, így nekem most nagyrészt ebből kéne eltartanom a családomat. Minden segítséget köszönök.

Szép napot! Köszönöm, hogy elolvastátok a levelemet:



Palkó Eszter 06-20/5146074

2010. május 10., hétfő

(Gyógy)füves süti - VKF XXXIV. Aphrodité asztala

Erre a receptre még vmikor 2009 elején találtam rá, Marmalade oldalán, ott mexikói csokis püpökkenyér néven futott. De semmi olyat nem találtam benne, ami mexikóira utalna, így pár sütésnek el kellett telnie ahhoz, hogy igazi mexikói legyen. Hívtam varázssütinek is, mivel blogírási válságban is voltam, de aztán vmelyik sütési folyamat után újra nekiálltam írni...



Az első turbós sütés után egyik barátomnak vittem kóstolót, majd a következő üzenetet kaptam egy kis idő múlva: "legközelebb nőt is mellékelj mellé...:)))"



Fotót csak lopva tudtam készíteni, mivel hamar elfogy. A vértesben túráztunk, mindenki kapott egy szeletet az elején, volt akire olyan hatással volt, mintha duracell nyuszit reggelizett volna...



Úgy gondoltam, h ebben a sütiben elég sok afrodiziákum benne van, és ha egyszer is, de nevezek a májusi VKF!-en.







Gyógyfüves süti







Hozzávalók:



1 bögre (2,5 decis) olvadt vaj,


fél bögre kakaópor,


¼ bögre kávé,


½ bögre víz,


2 bögre cukor (az egyik bögre nálam barnacukor volt),


2 tojás,


½ bögre tejszín (eredetileg tejföl, vagy creme fraiche),


2 csésze liszt,


2 kiskanál vanília esszencia (vanilia kikapart része)


1 kiskanál szódabikarbóna,


2 kiskanál őrölt fahéj,


gyömbér lereszelve,


szerecsendió,


kardamon frissen őrölve


koriander frissen őrölve


chili (tea ill. szárított chili)

egy csipetnyi só,


egy narancs reszelt héja


2-3 evőkanál narancslé
kakukkfű


menta
citromfű
zsálya


pár csepp tabasco



Így már igazi mexikói lett. :)




Egy tálba összekevertem a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a narancs reszelt héját és a sót. Kávédarálóban leporítottam a füveket, a teát, a koriandert, kardamont, majd ezt is hozzáadtam a liszthez.


Egy másik tálban a tojást habosra vertem a cukorral, hozzáadtam a vajat, a vanília esszenciát, a kakaóport a vízben feloldva, a kávét, a tejszínt, és a narancs levét ill. a megérzés szerinti tabascot. Majd összedolgoztam a fűszeres liszttel. Kivajazott, lisztezett püspökkenyér fomában, közepes lángon 45-50 perc alatt elkészült.


2010. április 21., szerda

Marcipánlikőr

Miközben a tavaly januárban elkészített avokádókrémet keresem, találok egy-két dolgot. Ez pl. ilyen. :)








4 dl tejszínt és 1 liter tartos tejet felforraltam, és beletördeltem a marcipánt, kb 30dkgot. Elég nehezen olvadt el, ezért szerintem legközelebb összeturmixolom, és utánna főzöm fel. Izlés szerint jöhet bele cukor, és az alkohol, ami nálam 7 dl brandy volt, de azt már csak kihült állapotban kevertem hozzá. Végül is a hozzávalókat mindenki a saját izlése szerint állíthatja össze, mi jó édesen szeretjük, és lehet még egy kis alkohol tartalom is elférne benne. Jó kis adag lett belőle, és ha azt veszem a fél liter szamosi marcipán likőr 2200Ft, ez is kb annyi, de 2 liter lett belőle bőven!



Forrás: nlcafe.hu 2006-2007 tájékán :)

2010. április 15., csütörtök

Medvehagymás pogácsa

Sikerült elkészítenem Limara medvehagymás pogácsáját. A receptet nem írom most ide le, elég sok időt vesz igénybe, de sztem, megéri.

2010. április 2., péntek

Ibolyalikőr

200g friss napos időben szedett ibolyavirág
1 liter forró viz
100-150g cukor
0,5 liter gabonapálinka 90%
5cl minőségi borpárlat






Az ibolyáról távolitsuk el a zöld részeket,szárat.Helyezzük a virágokat egy üveg vagy porcelán edénybe és öntsük nyakon a forrásban lévő vizzel,a virágok legyenek elfedve!
Lefedve hagyjuk állni 12 órán át ,majd szürjük le!Ehhez az illatos vizhez adjuk hozzá a cukrot,fözzük a forrás elötti pontig majd hütsük le!
Ezután keverjuk hozzá a pálinkát és a porpárlatot vagy konyakot!töltsük tiszta üvegekbe,hagyjuk 4 hétig hüvös helyen érlelődni!!

2010. március 19., péntek

epertorta sütés nélkül

Hozzávalók:
30 dkg friss eper, 10 dkg babapiskóta, 3 tojás, 1 evőkanál porcukor, 3 evőkanál rum, 1 csomag tortazselé, 25 dkg margarin, 50 dkg túró, 2 dl forró tej, 2 dl hideg víz, 1 kis zacskó zselatin

Elkészítés:
A zselatint az utasításnak megfelelő módon elkészítjük, majd mixerbe öntjük, és hozzáadjuk a forró tejet. Fokozatosan hozzákeverjük a túrót, a szobahőmérsékletű puha margarint, beleütjük a három tojást, és hozzáadjuk a cukrot. Jól elkeverjük a masszát, majd három egyenlő részre osztjuk. A babapiskótákat tortaformába helyezzük, meglocsoljuk rummal, majd ráöntjük az első adag masszát. Ezt követi egy réteg frissen mosott eper, majd a második adag tojásos túrókrém. Rajta újabb réteg piskóta, amit eperszemekkel takarunk el, és befedjük az utolsó adag krémmel. Az így elkészült süteményt hűtőszekrénybe tesszük, és állni hagyjuk. Amikor a zselatinos krém megszilárdult a tetején, félbevágott eperszemekkel díszítjük, és leöntjük egy adag tortazselével. Ezt a finomságot fél óra alatt elkészíthetjük de szánjunk rá 2 órát, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön.

2010. március 18., csütörtök

almás muffin zabpehellyel



Már vmi édességre vágytam, de ugye úgy kell megcsinálni, h apu is tudjon belőle enni, a cukor miatt. Akadt itthon zabpehely, ez volt a célirány, és a következő lett belőle. A mennyiség egy 18as muffin sütőre jó, vagy ha kevesebbet teszünk a formákba, akkor talán 24-esre is elég lesz. Nekem nincs ekkora, így egy 12-es és egy őzgerinc formában süldögél. 1 bögre=2-2,5dl

Hozzávalók:

2,5 bögre liszt
2 bögre zabpehely
1 bögre cukor - én fruktózt tettem
1/2tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 bögre olaj - itt kezdett gyanús lenni a dolog :)
4 tojás
2 tk fahéj, kardamon, koriander, szegfűszeg, teafű
3 alma hámozva, kockára vágva - elmléletileg 3 bögre...
2 pohár joghurt (eredetiben tejföl, nem volt itthon)

A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban elkevertem, majd a kettőt összedolgoztam. Mielőtt bárminek is hozzá kezdtem volna, kizsíroztam a a formát, majd betettem a hűtőbe, a sütőt pedig begyújtottam melegedni. Előmelegített sütőben, 190 fokon készre sütjük, tűbpróbáig.

tippként fel volt tüntetve: mazsola, dió, csokidarab. Az az igazság, h túl soknak tituláltam az almát és ezért ezt most hanyagoltam, de talán a csoki jót tett volna neki.

Frankfurti leves


Adott volt a második, a vaniliás briós, ezért hozzá egy tartalmas levest gondoltunk. Így esett a választás a Frankfurti levesre.

Hozzávalók:



  • 1 fej hagyma

  • 5dkg füstölt szalonna

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 1 fehérrépa

  • 2 sárgarépa

  • 2-3 szem krumpli

  • fél fej kelkáposzta

  • 20dkg virsli

  • fűszerek: kőmény, majoranna, bors, só, pirospaprika

  • 2 dl tejföl

  • liszt

Az apróra vágott hagymát megfuttatom az olajon, majd hozzáadom az apró kockákra vágott szalonnát, kicsit később a köményt - őrőltet használtam - és az átzúzott fokhagymából 2 gerezdet. Pirítom őket egy kicsit, majd lehúzom és leszórom pirospaprikával. Ezután hozzáadom a felcsíkozott káposztát, a kockákra vágott krumplit, és a répákat. Majd felöntöm annyi vizzel, h jól ellepje őket. Visszahúzom a tűzre és puhára főzöm őket, illetve fűszerezem sóval, borssal, majorannával. Mikor megpuhultak, hozzáadom a karikákra vágott virslit és készre főzöm. 2kanál liszttel és zsírral rántás készítek, belenyomom még a maradék két fokhagymát ill. egy kis apróra vágott hagymát, lehúzom a tűzről megszórom pirospaprikával, felöntöm vízzel és a 2dl tejföllel. (sztem, dupla paprikázás volt, mert anyu is adott hozzá adalékanyagot ill. a neten is körülnéztem). Simára keverem, majd hozzáöntöm a leveshez, kiforralom, ízlelem, fűszerezem és tálalható is. Sztem, finom lett!

befőttes üveg

bár, még az epernek se híre, se hamva, és üvegem is van jócskán, azért mégis felkutattam, h hol lehetne venni különböző méretű befőttes üvegeket. Ez pedig nem más, mint a Delphis Glass. Igazándiból, az esküvői köszönetajándékra keresek már jó régóta ötleteket, de egyiket sem találtam igazán hozzánk valónak. Így, h van üveglelőhely, akár mini méretre is, ez már egyre jobban erősíti bennem az igazit. Ami a legfinomabb lekvárom lesz, a párom is azt szereti a legjobban, mentás-bodzás-citromfüves eperlekvár! Teljesen mindegy, h miniatűrökbe rakok el, vagy nagyba, persze, majd a fóliázásnál biztos megemlegetem magam, de hát így jár az, aki egyedit akar. :)

2010. március 6., szombat

Az én kenyerem


Másodjára is neki futottam a tökéletes kenyérnek. Beszereztük a megfelelő lisztet. Majd kibőkte a szemem a tescoban. :) Mivel nem szárított élesztőt használtam, ezt előtte homogenizáltam a vízben és úgy kevertem a liszthez. Finom lett!!! Azt hiszem, legközelebb már készülhet az aszalt paradicsomos változat is. Anyu szerint már lehet hófúvás, kenyerünk lesz, füstölt áru is van. Már csak a házi tejet kell megoldani vhogy. :))))

Én is kiteszem a hogy készül, mert mindig úgy keresgélem, hol Duendenél, hol Dolce Vitanál. Persze, már a sokadiknál biztos nem kell keresnem, de azért mégis legyen meg nálam is. :)


Hozzávalók (2,5dl csésze)

  • 3 csésze BL 80 liszt

  • 1,5 csésze víz

  • 30gr élesztő (nem szárított, ha viszont szárított, akkor 1 csapott mokkáskanálnyi)

  • 2tk só


Kimérem a lisztet, az élesztőt elkeverem a vízben, majd hozzáadom a liszthez az élesztős vizet ill. a sót. Összegyúrom, anyu mindig azt mondja, h addig gyúrjam, míg könnyedén elválik a táltól ill. a kezemtől. ( ha vki kötözködne, h ezt miért írom le, azért mert még kezdő gyúró vagyok és ilyen apró dolgok is fontosak lehetnek számomra). Mikor már úgy érzem, h jó már, akkor letakarom és 12 órára elteszem. Általában nálam mindig egy-két órával több szokott lenni. Ekkor egy jénai tálat előmelegítek a sütőben, fedővel együtt. Közben kiveszem a tésztát és áthajtogatom, majd még 30 percig állni hagyom. Mikor letelt a 30 perc, kiveszem a jénait, belisztezem (bár most már mielőtt betettem a sütőbe beliszteztem), bele teszem a tésztát, a tetejét és megszórom liszttel és beteszem a sütőbe fedővel 30 percig. Mivel nem hőfok szabályzós a sütőnk, ezért a legmagasabb lángon szoktam (amúgy 250 fokra kell). Mikor letelt a 30 perc, leveszem a tetejét és még 20-25 percig sütöm tovább. Mikor elkészült a jénaiban hagyom kihűlni.