2009. március 24., kedd

Kenyérsütés 2007.

Ma jártam egy kedves-új ismerősömnél. Kaptam finom - bár még nem kóstoltam, de milyen is lehetne egy cseresznye-meggyből készült - lekvárt, és kenyér receptet. Nem szükséges hozzá kenyérsütőgép. Már régóta szemezek ezekkel a leírásokkal, de még nem sikerült összegyűjtenem annyi energiát, h meg is csináljam. Talán majd most. Az is lehet, h hétvégén...

És a recept:

Kenyérsütés

0,5 kg teljeskiőrlésű és 0,5 kg fehér liszt (lehetőleg tönköly) összekeverni

Külön edénybe:
kb. 3 dkg élesztő,
1 jó evőkanál méz
összesen 0,5 l langyos víz

először 1-2 dl vízzel a mézet élesztőt elkeverni, majd 2-3 jó marok lisztet és a többi viszet simára keverni. Lefedve, szobahőmérsékleten kb. 8-9 órát állni hagyni.

A lisztbe elkeverni egy púpos tk sót, lisztbe mélyedést készíteni, bele a kovászt, majd összegyúrni. Ha kívánja max 1-1,5 dl langyos vizet hozzá adni. Kb. 15 percig dagasztani ( ha kell közbe magokat keverni lehet bele). Letakarni, 40-50 percig állni hagyni.

Majd deszkán kézzel átgyúrni kb. 15 percig. Kiolajozott, lisztezett formába tenni, megnyomkodni, h kitöltse a formát. Letakarni 30-40 percig, amekkora kenyeret akarunk. Kicsit langyos vízzel levizezni a tetejét. Sütőt előmelegíteni, teljes gázon 10 percet sütni, majd kb. 35 percig közepes lángon sütni. Hústűvel próbálni. Formából forrón kivenni, edényalátétre (rácsra) tenni. Langyos vízzel jól meglocsolni, ruhával letakarni. Hagyni kihűlni!
Jó étvágyat!

Azt hiszem, ez jó kis torna, így is úgy is, mire elkészül. :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése