2009. március 24., kedd

Mai menü - almás máglyarakás

Most már tudom, h anyu miért bízta rám az almás máglyarakás elkészítését, mivel kissé macerás és időigényes. Ő már a padlizsánkrém elkészítésére is azt mondta, h nem bírna vele bíbelődni.

Szóval a recept:

6 szikkadt zsemle
4dl tej
1 citrom héja
50-50g cukor
1/2 kk őrölt fahéj ( + gyömbér+szegfűszeg)
2 ek porcukor + a szóráshoz
60g dió
1kg savanykás alma
1kk + 60g lágy vaj/ margarin
4 tojás

1 tasak vaníliás cukor
(+ 50-80g rumban áztatott mazsola)
(+ pár levélke menta)

Lehetőleg tömör zsemléket vásároljunk. (a levegős-könnyű zsemléknek nincsen testük!). Nagyobb kockákra vágjuk, tálba szórjuk. A tejet felforraljuk, két-három ujjnyi citromhéjjal és 50g cukorral, a zsemlére szűrjük, 25-30 percet pihentetjük-puffasztjuk.
A fahéjat összekeverjük a porcukorral. A dió felét megdaráljuk, felét darabosra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, vékony szeletekre gyaluljuk. Egy csinos tűzálló tálat kikenünk 1kk. vajjal/margarinnal és beszórunk darált dióval.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 60g vajat/margarint habosra keverünk 50g cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a tojáshabot, és óvatosan összeforgatjuk a zsemlével. (itt még ráöntöttem a rumba áztatott mazsolát és tettem bele pár mentalevelet)
A massza felét a tálba simítjuk, megszórjuk az alma, a fahéjas porcukor és a darabos dió felével, vmint a maradék darált dióval. Tetejére simítjuk a maradék masszát, aztán a maradék alma, fahéjas porcukor és darabos dió következik. 180°C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (40-45 percig), 10 percig pihentetjük, meghintjük porcukorral, mentalevelekkel vidámítjuk.
Elkészítési idő:1,5 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése