2009. március 24., kedd

karácsonyi vásár +süti receptek

Szinte már hagyomány, kisvárosunkban dec 22én karácsonyi vásár van a Szentpéteri templomtéren. Idén, bepattant, h miért ne vehetnék részt rajt én is, a lekvárjaimmal, illetve, likőrjeimmel. (már ha addig készül el belőle vmi). Ma bementem, érdeklődtem, örültek neki.
Viszont egy aggályom van, h mi ennek a hivatalos útja. Nem biztos, h csak úgy egyszerűen fogom magam, kiállok és árulok. Igaz, őstermelő vagyok, és ezt lehet, de akkor is, mi ennek módja?! Bár már érdeklődöm, de kb. olyan mintha sötétbe tapogatoznék.
De azért gyűjtöm az ötleteket. Kedvenc gasztrobloggereim oldalain összegyűjtögetve, kiszemezgetve néhány dolog. Már csak némi idő kellene hozzá. Tuti,h hétvégén jó idő lesz, mikor is lehetne menni kökényt szedni, de persze nem leszek itthon. Bár dec 22ig van még 1 hónap...Itt a likőrökre gondolok. De ha más nem marad, akkor a lekvárok lesznek a befutók.
Innét lehet szemezgetni:
http://www.szepkaracsonyt.hu/
http://dallacucina.freeblog.hu/categories/Gasztroajandekok/

és egypár süti recept, szintén Barátaim készítették címszó alatt:

FLORENTINA:
1/4l tejszín, 5dkg vaj (margarin), 20 dkg cukor - mindezt felfőzni, majd hűlni hagyni - 20 dkg reszelt mandulást vagy diót, 20 dkg citronát, orangád keveréket 5 dkg lisztbe keverni és mindezt összekeverni. egy kiskanállal sütölapra halmokat tenni (helyet hagyni, mert szétmegy) 175 fokon 10-12 percig sütni, ha kihült olvasztott tejcsokit kenni az aljára.

LEGÉNYFOGÓ:
25 dkg vaj v. margarin, 25 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 2 tojás sárgája+egy egész tojás, kevés citromhéja reszelve vagy citrom aroma, meleg sütőben sütni

VANILIÁS KIFLI:
28 dkg liszt, 28 dkg margarin, 7 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaniliás cukor, kis ideig jégszekrényben tartani, 10-15 percig sütni

MANDULASZILÁNK:
10 dkg tejcsokoládé, 10dkg lehámozott mandulaszilánk megpörkölve, csokit vízfürdőn felolvasztani és a kihülőben lévő mogyorószilánkokat hozzáadni, összekeverni és kis halmokat készíteni, hűvösre tenni.

BARACKGOLYÓK:
0 dkg marcipán, 30 dkg zsárított sárgabarack, 12 dkg porcukor, 2 cl baracklikőr, 2 evőkanál baracklekvr, kristálycukor belehempergetni. Barackot húsdarálóban ledarálni, likőrt ráönteni és kb 30 percig állni hagyni. Közben marcipánt porcukorral, lekvárral jól összedolgozni. Hozzáadjuk a ledarált barackot, golyókat formálunk és kristálycukorba hempergetjük, 1 napot állni hagyjuk.

CSOKIGOLYÓK:
15 dkg darált mogyoró vagy dió, 10 dkg kristálycukor, 3-4 evőkanál víz, 8 dkg reszelt csokoládé, 2-3 evőkanál rum, a befordatáshoz csokidara vagy darált mogyoró. Meggybefőtt a közepébe.10 dkg cukrot a 3-4 kanál vízzel felforraljuk, minden mást hozzákerverünk. Csak ha egy kicsit kihűlt egy-egy meggyel gombócokat formálunk. (Ha puha lenne a massza, reszelt babapiskótát lehet belekeverni)Végül csokidarába forgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése