2009. március 24., kedd

kökénylekvár

Még le sem szedtem, de már rendeltek egy nagy üveggel, stipi-stopi alapon. Tök jó. Megnéztem, h hogyan is kell csinálni, hát hasonló macera, mint a csipkebogyóval, bár itt nem kell a szöszökre ügyelni. :)
Gyűjtőgetek, mert most van időm rá.

Kökénylekvár

Október elején tisztítsuk meg az érett kökényt, és kézzel zúzzuk szét! Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg megpuhul! Utána szitán törjük át, és takaréklángon állandóan kevergetve sűrítsük be! Az ínyencek pár szem lehéjazott és kettéválasztott mandulát is kevernek bele. Mivel a kökény rendkívül savanyú, az édesítését ízlés szerint, kóstolás útján végezzük! Vigyázzunk azonban, hogy túl sok mézet ne adjunk hozzá, mert akkor elveszti azt a jellegzetes, fanyar ízét, amiért a legtöbben kedvelik ezt a ritkán fellelhető bogyót.


Ez csak kuriózumként írom, bár ki tudja,h mennyire leszek elvetemült, h meg is csináljam:

Csipkebogyós kökénylekvár:

Ez a finom lekvár javítja az étvágyat és a gyermek emésztését.

150 g kimagozott csipkebogyó
300 g kökény
250 g homoktövislé
1 kg zselatin

A terméseket alaposan megmossuk, és 8 órán át a homoktövislében duzzadni hagyjuk. A keveréket gõz fölött fõzzük, majd egy szitán áttörjük. A szüretbõl a zselatinnal lekvárt fõzünk, végül steril üvegekbe töltjük. Reggeli elõtt, naponta egy kanállal adjunk a gyermeknek. A kenyérre is kenhetjük. Tipp: A lekvár tovább eláll, ha lezárás elõtt ½ teáskanál pálinkát elégetünk a tetején.

Többet nem találtam, h úgyhogy marad a megérzés alapján készített, fűszerezett lekvár. Vaaagy, itt is a klasszikus változatot preferálom. Majd még megálmodom.

De persze először a kökénylikőr lesz porondon. Annak kell az idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése