2012. augusztus 6., hétfő

Lángos

Már egy ideje terjeng Nyamm Igazi lángos receptje, mindenki csak elkészíti, fotózza, az ember lányának meg folyik a nyála. Páromnak, hangulat kell, Balaton, nyár stb. Nekem elég volt a fotók megtekintése és múlt héten végre elérkezett a pillanat, mikor is anyu fél adaggal megpróbálkozott. Nagyon ízlett, úgyh legközelebb már 1 adag fog sülni!!! :) 
A fokhagymás lé elmaradt, csak simán, fokhagymával megkentük, rá tejföl, sajt és pici só! Fincsi!!! Köszi Nyamm, h közzétetted a féltve őrzött családi receptet!!! 



Hozzávalók: (egész adag) 11 db mini lángoshoz ( úgyh sztem simán lehet duplázni is!)

  • 3 dl langyos kézmeleg víz
  • 2tk cukor
  • 20gr friss élesztő
  • 1 ek só
  • 1/2 kg liszt 
  • 1dl olaj
  • sütéshez bő tűzforró olaj
 

"1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat  felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük."
 
 
akinek van kedve az még a fokhagymás ecsetelőt is elkészítheti:
 
 Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1dl olaj
  • 1dl langyos víz


1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
 

forrás: Nyamm blog

2 megjegyzés: