Már egy ideje terjeng Nyamm Igazi lángos receptje, mindenki csak elkészíti, fotózza, az ember lányának meg folyik a nyála. Páromnak, hangulat kell, Balaton, nyár stb. Nekem elég volt a fotók megtekintése és múlt héten végre elérkezett a pillanat, mikor is anyu fél adaggal megpróbálkozott. Nagyon ízlett, úgyh legközelebb már 1 adag fog sülni!!! :)
A fokhagymás lé elmaradt, csak simán, fokhagymával megkentük, rá tejföl, sajt és pici só! Fincsi!!! Köszi Nyamm, h közzétetted a féltve őrzött családi receptet!!!
Hozzávalók: (egész adag) 11 db mini lángoshoz ( úgyh sztem simán lehet duplázni is!)
- 3 dl langyos kézmeleg víz
- 2tk cukor
- 20gr friss élesztő
- 1 ek só
- 1/2 kg liszt
- 1dl olaj
- sütéshez bő tűzforró olaj
"1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá
toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van
szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz
a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük.
Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a
tesztalany.
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör
alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük."
akinek van kedve az még a fokhagymás ecsetelőt is elkészítheti:
Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
Hozzávalók:
- 5 gerezd fokhagyma
- 1dl olaj
- só
- 1dl langyos víz
1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
forrás: Nyamm blog
Hű Kinga, szuper lett:) Örülök, hogy ízlett a családnak:)
VálaszTörlésén már újra enném!!! :)
VálaszTörlés