Gondoltam, megosztom, mivel, még karácsonyig pont elkészülhet. Jó sütikbe, de sztem finoman elkortyolgatva is iható, de akár fagyi mellé is mehet. Igen ám, de nem találtam meg, külön-külön megvolt, a fotó itt, a leírás a fűbenfában blogon. :)
szóval, most itt lesz egyben:
Hozzávalók:
4 vaníliarúd,
250ml víz,
150ml borpárlat (90% Vol),
500ml konyak,
200g cukor,
20g zöld kardamontermés,
50g feldarabolt friss gyömbér
Kaparjuk
ki a vaníliarúd belsejét, majd adjuk a rudat és a vaníliavelőt is a
cukorral együtt a lábosba töltött vízhez, és főzzük 15 percig. Ezt
követően vegyük ki belőle a vaníliát, majd pedig szűrjük a kihűlt
folyadékot megfelelő nagyságú üvegbe. Adjuk hozzá a kardamonterméseket
és a gyömbért, majd öntsük hozzá a konyakot is. Hagyjuk 4 hétig sötét
helyen állni, majd szűrjük le, és töltsük karaffába (üvegkorsóba).
Ez az ízletes, keleties hatású elíxir a különleges alkalmak itala is lehet, de jól illik fagylaltokhoz v kávéhoz is.
forrás: Gyógyitalok, pálinkák, likőrök könyvből :)
Még sosem kóstoltam ilyet, biztos nagyon finom lehet! köszi a receptet!
VálaszTörlés