2012. szeptember 14., péntek

Tejfölös pogácsa

Készült a házavatóra még tejfölös pogácsa és mákos/kakaós/diós kalács is.



Hozzávalók: 

  • 50dkg liszt
  • 25dkg vaj v margarin
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2dl tejföl
  • 1dl házi tej
  • 1dkg cukor
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 1/2 óráig deszkán pihentetünk. Utána kinyújtjuk és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük 20-20 perces pihentetés után. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét rácsozzuk és apró pogácsákat szaggatunk belőle. A sütőlemezen  előbb 10 percig pihenjen a tészta, mert különben a pogácsák sütés közben eldőlnek. 
Felsőrácson sütni, nagy lángon, tetejét bevagdalni és tojással bekenni. 

Forrás: Horváth Ilona "kacsás" szakácskönyv 

2 megjegyzés:

  1. Szép és fincsi pogácsák! Én is kaptam most egy pogireceptet, túróval, jó lett az is!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is hasonló receptem van.Szeretjük nagyon.

    VálaszTörlés