2012. március 7., szerda

Színes püspökkenyér

Blog körképet tartottam, majd megláttam Editnél ezt a receptet, hmm, gondoltam, ez jó lesz a nőciknek, nőcinapra a párom cégénél. Megsütöttem, de változtattam pár dolgot. 






Szóval, az én változatom, eleve dupla adaggal indultam:
  • 10 tojás
  • 12 ek cukor
  • 12 ek olaj
  • 14 ek liszt
  • 2 kk sütőpor (itt vegyesen használtam szódabikarbónát is, lehet, h jobb lett volna, csak az egyiket)
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 vanília rúd
  • 2 narancs reszelt héja+leve
  • 6kk kakaó+kardamom+fahéj+szegfűszeg
  • egy kis reszelt gyömbér

Tojássárgáját habosra keverjük 6 ek cukorral (itt barnát használtam), 6ek olajjal és 1kk sütőporral elkevert liszttel ill. a reszelt narancs héjjal és egy kis lével, a vanília rúd kikapart részével.
Ezt a masszát a kizsírozott, lisztezett tepsi aljára tesszük. Kicsit megijedtem, h nem fogja betakarni, de azért összejött. 
Mindenhol meghintjük a kakaós egyveleggel, amihez az 1cs. vaníliás cukrot tettük.
Tojásfehérjét kemény habbá verjük 6 ek cukorral. Óvatosan hozzákeverjük a  1kk sütőporral elkevert maradék lisztet, lazítjuk 6 ek olajjal és egy kevés narancslével.
Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Nekem, sztem, előbb kész lett, érdemes tűpróbát végezni. 
Porcukorral meghintve tálaljuk. 
Eredetileg őzgerinc formába sütőtték, de lehet kuglófba is, de úgy gondoltam, h normál tepsiben szaporább lesz. :)

2 megjegyzés:

  1. Szép lett! Milyen az íze? Csak édes? Miért püspökkenyér? Én a püspökkenyérbe kandírozott gyümölcsöt, diót, csokit rakok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem volt édes, bár a sárga részbe barna cukrot tettem. Az eredeti receptben őzgerinc formát írt, meg ha nem kb. 20 főre készült volna, akkor én is abba teszem, csak így szaporább. Sztem, a variációk határa a csillagos ég. Még akár a fehér részbe is lehetne tenni reszelt narancs héjat, jól nézne ki...

      Törlés