2012. január 28., szombat

Kökénylikőr - préselés fotókkal

A már kb. 2 hónapja pálinkában ázott kökény kissé összeállt. Ezt próbáljuk kiszedni, és a présbe rakni. 






Kökény massza présbe tevése




megtelt, lezárjuk

Megjelent az első segítség, Zénó pajtás, nem maradt sokáig, megnézte mit csinálunk, legyintett, majd odébb állt. :)






Préselés, újabb segítség, anyu új ötletekkel, emlékképekkel tért vissza

Nehezékek, hol egyik láb, hol a másik kellett





Újabb segítség, Artúr, a gombszemű "engem simogass inkább, mint azzal pepecselj" - nem nagyon tágított :)




Méricskélés, kb. mennyi lett, üvegbe visszamerés


3,3 liter lett. Ebből kb. fél litert csak így szimplán félretettünk, a fenn maradó mennyiséghez főztem cukorszirupot (1,3 liter víz+40dkg cukor+kis darabka gyömbér, mivel kimaradt az áztatásból), amit majd holnap hozzáöntök és még kb. 2 hétig állni hagyom és csak utána töltöm át üvegekbe. 
Kb. 3 évet vártunk az újabb adag gyártáshoz. Akkor jutott eszembe, h van nekünk egy mini présünk, nagypapám anno a szőlőpréseléshez használta. Lemostam, összeraktuk, és sztem, nagyon jól bevált.


Recept, leírás ITT
(szedésről majd pótlom a fotókat)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése