2010. január 28., csütörtök

Az én minestroném :)


Már jó régóta szerettem volna ezt megfőzni, de vhogy mindig más lett helyette. Tegnap jött el a pillanat. Megnéztem Jamie Oliver Olasz kaják c. könyvét, Dolce Vita receptjét, de igazándiból Piszke leírás tetszett inkább. Persze, mindegyikből vettem át dolgokat. :)

Nem méricskéltem a zöldségeknél, csak úgy megérzésbél, de így is lett egy kuktányi adag. :)

3ek olajon megpirítottam 2 fej felaprított hagymát, 2 vékonyra szelt fokhagymát, 1 nagy sárgarépát felkockázva, 1 kisebb zellergumót és 2 szelet házi füstölt szalonnát, pici sót. Mikor ezek levet engedtek, akkor adtam hozzá 1 kisebb karalábét, 1 felkockázott krumplit, fél kis fej karfiolt, kelkáposztát, zöldbabot ill. felöntöttem húslével volt az 2liter is, sztem, dobtam bele 2-3 egész babérlevelet. Vettem egy darabka parmezán sajtot és annak felét is beletettem. :)

Mivel bazsalikom nem volt itthon, meg amit vettem, időközben elfagyott, helyette genovai pestot kanalaztam bele ill. 2-3 dl vörösbort is adtam hozzá.
Sztem, úgy 1 órát főztem, aztán még hozzáadtam a 1 konzerv fehérbabot, majd vmivel később a zsenge zöldborsót, és 2-3 paradicsomot, amit felvágtam darabokra. Bár, lehet, h jobb lett volna a konzerv hámozott paradicsom. Majd legközelebb.
Ezután fűszereztem: só, bors, kakukkfű, volt szárított pizzafűszer

Az a fránya karalábé nem akart megpuhulni, így kellett még kicsit főni hagyni. Majd mikor már nem bírtam tovább és úgy döntöttem megpuhult, akkor hozzáadtam az eperlevél tésztát. Mikor ez is megfőtt, tálaltam parmezán sajttal meghintve.
Kissé csípős lett, de finom, tartalmas téli ebéd lett! Ízlett mindenkinek!
Tegnap még bolognai spagetti készült mellé, ma már csak finom kenyérrel, kiflivel kívántam meg. Jövő héten - ami maradt bekerült a fagyasztóba - pedig töpörtyűs pogácsa lesz mellé.

2 megjegyzés: