2009. március 27., péntek

Termesszék velem: csicsóka

Decemberben már nincs mit betakarítani, gondolja az átlagember, pedig most jött el a szezonja igen értékes növényünknek, a csicsókának. Megéri kiskertekben ültetni, mert biztos a termés, nem kell permetezni. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!
Csicsóka (Helianthus tuberosus) – ízlelgeti az ember e különleges nevet. Sokan még nem is hallottak róla, de a háborús generációknak annál ismerősebb...
Nagyon megéri kiskertekben ültetni, mert biztos a termés, nem kell permetezni. Szereti a laza szerkezetű, levegős talajokat, a pangó vizet viszont nem viseli el. Beszerezhető bármely piacon az őstermelőknél. A gumókat tavasszal (áprilisban) és ősszel kell ültetni. Télen folyamatosan szedhetjük. Nem érdemes sokat felszedni, mert hamar fonnyad. A gumója fagyálló, ezért bátran szedhetjük fagymentes napokon, mikor az ásóval hozzáférünk.
Gyógyhatása régóta ismert, hiszen a csicsókagumóban lévő poliszacharidok (inulin, levulin) megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, ezek zöme ugyanis gyümölcscukorrá alakul. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!
A burgonyához hasonlóan párolva, főzve, sütve használhatjuk fel. A gumó nyersen dióízű.
Nem kell hámozni, elég folyóvízben a földtől kefével megtisztítani. A szomszédom remek tippet adott: Mivel a családom évek óta használja a szivacstököt fürdéshez, hát kipróbálta a kacsapucoláshoz is, a tokot kiszedni. A fiatal madárról könnyedén lejöttek a tokok.Nos, a csicsókára is érvényes ez, s mivel nincs tok, csak a szennyeződést kell letakarítani.
A zöldségekhez hasonlóan párolhatjuk, palacsintatésztában süthető, salátákba reszelve kitűnő ízt ad. Édeskés ízét ízesítéssel, sózással tompíthatjuk, de a nyers salátákban még előnyt is jelenthet. A nyers salátákhoz utoljára adjuk a lereszelt csicsókát, így érik kellően össze az íze.
Receptek

Csicsókafőzelék: A megtisztított, feldarabolt csicsókát kockára vágott vöröshagymával egy evőkanál olajban megpároljuk, majd vízzel felengedve, fűszerekkel ízesítve, puhára főzzük. Világos rántással besűrítve, tejföllel gazdagítva, finomra vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk. Fűszerként a són kívül bors vagy borsikafű, gyömbér, szerecsendió, esetleg tárkony ajánlható.
Csicsókasaláta: A megmosott csicsókát megfőzzük, karikára vágjuk. Vöröshagymát karikára szelünk, majd citromos, sós, cukros páclevet öntünk rá. 2-3 órai állás után fogyaszthatjuk. Főzés nélkül is elkészíthetjük hasonlóképpen.
Rakott csicsóka: A megfőzött csicsókát karikára szeljük és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A rétegezést addig ismételjük, amíg a tál megtelik (közben enyhén megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük, és sütőben pirosra sütjük.
Csicsókalepény: 60 dkg gumót megfőzünk kb. 20-25 perc alatt, áttörjük, liszttel és 2 tojással összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd nagykanállal forró olajban kiszaggatjuk. Csirkehússal és kelbimbóval a legízletesebb.
Grosz Tamás
Forrás: Szabad Föld

receptek még: Chili & Vanilia; Dolce Vita

2 megjegyzés: