2012. február 4., szombat

Krémesek

Ma pótló nap van! Előbb a képviselőfánk, most pedig a krémesek krémje. 
Nálunk 2féle krémes készül, ha készül.Egyik a "mama-féle", amit én szeretek, meg unokatesóm, ami akkor igazán jó, ha már átázott kissé a tészta is, illetve a másik amit én csak "mű-krémesnek" hívok. Krémje pudingos, ha jól tudom. Úgyh most mindkét leírást közzéteszem. 
Hájas tészta készítése ITT olvasható. 







1. Tradicionális - számomra legalábbis :) 
Megegyezik a képviselőfánk krémjével, ami itt található , de a biztonság kedvéért ide is bemásolom. :) 

  • 5 tojás
  • 6dl tej
  • 10dkg liszt
  • 15dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília v 1cs. vaníliás cukor
Tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. Tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Hideg porcelán tálba öntjük. 

2. Modern változat - számomra - Horváth Terus receptje (2006.11.02)
(1 nagy gáz tepsi nagyságúra) 

Hozzávaló:

  • 1 l víz
  • 20dkg cukor
  • 0,2 l víz
  • 4cs vaníliás puding
  • 7-8 tojásfehérje
  • 10-15dkg cukor
1. 1l vizet a 20dkg cukorral összeforralom
2. 0,2 l vízben feloldom a 4 tasak vaníliás pudingport, majd beleöntöm a szirupba és sűrűre főzöm, majd lezárom a gázt. 
3. Felverem a tojásfehérjét, majd 10-15dkg cukorral tovább verem, hogy jó kemény habot kapjak. 
4. Forrón belekeverem a habot a pudingos masszába és még melegen a lapra kenem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése