2012. február 4., szombat

Képviselőfánk

Már egy ideje fenn van a fotó, de recept nincs hozzá. Most, h a Fazékban szó volt a fánkokról, előkerestem, de hiába, recept sehol. Most pótlom. :) 





Hozzávalók:


Tésztához:

  • 20dkg liszt
  • 10dkg zsír
  • 5 egész tojás
  • 2dl forró víz
  • csipet só
Egy 3 literes fazékba 2dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt, meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll. (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.Egy zsírozott sütőlapra 6cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk, tetejét simára igazítjuk, és a tésztát egy óráig pihentetjük. 
Az egyenletes kiszaggatás leggyorsabb módja, ha a tésztát lisztezett deszkán 2cm-es vastagságra kisodorjuk, 2cm-es darabokra vágjuk, s golyó alakúra formáljuk. 
Igen fontos a sütése. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. a sütő ajtaját 15 percig nem lehet kinyitni, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra a tészta, rövidesen ellágyul. Sütés után az algát félig levágjuk, belsejét - ami kevés, hártyaszerű tészta - kiszedjük és az üreget vaníliakrémmel megtöltjük. Tetejét vaníliás cukorral meghintjük, vagy karamellbe mártjuk. 

Hozzávalók vanília krémhez:
  • 5 tojás
  • 6dl tej
  • 10dkg liszt
  • 15dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília v 1cs. vaníliás cukor
Tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. Tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Hideg porcelán tálba öntjük. 

Forrás: Horváth Ilona - Szakácskönyv (kacsás) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése