2019. szeptember 5., csütörtök

Réteges sajtos vajas kifli

Már nagyon kezdem unni a purpur kenyér, szalámi, zöldség kombót reggelire, így hát kinéztem egy kiflit, de persze, változtatni kell rajta. De időm semmi, így megkértem anyut, h legyen szíves elkészíteni. Épp volt nála otthon a megfelelő lisztből is, így hát neki fogott. Az eredeti recepthez képest, tehát csak a liszten változtatott. Sajnos, nagyon finom lett, olyan, mintha töpörtyűs pogácsa lenne, nekem legalábbis az ízvilága olyanra hajaz. 

hozzávalók kb. 14db kiflihez:

  • 37dkg tk liszt
  • 13dkg finom liszt
  • 10dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 3dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1,5dl langyos tej
  • 1kk kristálycukor
  • 2tk só
  • 140gr-os tejföl (nem biztos, h mind kell)
Töltelékhez:
  • 10dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10dkg reszelt trappista

Tetejére:
  • 1tojássárgája
  • 1 ek tej
  • 4-5dkg reszelt sajt
 
1. Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval. Langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt, nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, h egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, de nem kell dagasztani. Apránként adjuk hozzá a tejfölt. 
2. Nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszörjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a piskóta tekercset. konyharuhával letakarjuk, h ne száradjon ki és pihentetjük kb. 30percig. 
3. Ezután kettévágjuk a középen, két egyforma részre. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra. Nem baj, ha a szélénél kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, ne ragadjon le és nyújtjuk tovább. Kb. 30*40 csm-es téglalapra nyújtsuk ki, h olyan 4-5mm vastag legyen. Majd szeleteljük fel a téglalapot 7 egyforma háromszögre. Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el. Így összesen 14 kiflink lesz. 
4. Kilfiket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített légkeveréses 180fokos sütőben kb. 16-18 perc alatt megsütjük. 

FORRÁS: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése