Szülinapi megbízatást kaptam, tortasütésre, volt néhány kitétel, ami jobb, ha nem szerepel benne, de a többi akármi lehetett. Először egy baileys-es torta volt a porondon, majd gondoltam, a kb. karácsonykor evett csíkos sütit tortává avanzsálom. Kata receptjére esett a választásom, természetesen, ezt-azt tettem hozzá.
Hozzávalók:
1. lap:
- 5dkg kristály cukor helyett barnát tettem
- 5dkg liszt
- 1 tojás
- 1dl tejföl
- 3 ek kakaó
- 3ek tej
- 1mk szódabikarbóna
- pici só
- 3ek kakaó
2. lap:
- 5dkg barna cukor
- 5dkg liszt
- 1 tojás
- 1dl tejföl
- 1mk szódabikarbóna
- pici só
- 5ek darált mák
- citrom reszelt héja és kevés citrom aroma ( ez is kitétel volt, így inkább aromát használtam)
3. lap:
- 5dkg barna cukor
- 5dkg liszt
- 1 tojás
- 1dl tejföl
- 1mk szódabikarbóna
- pici só
- 5 ek darált dió
- kevés citrom aroma
- pici rum
A tojást habosra vertem a cukorral, majd hozzáadtam a tejfölt, a lisztet, a szódabikarbónát és a többi (kakaó, mák, dió) hozzávalót. Minden egyes lapnál így jártam el.
Mivel kevésnek tituláltam a mennyiséget, így nem mertem a 26cm-es tortaformába megsütni - de utólag, tudom, h simán ment volna - így csak a 24-es formában sütöttem meg, laponként. 180 fokon kb. 10-15 perc alatt.
Míg kihűlt a tészta, elkészítettem a tölteléket.
Töltelék:
- 1 l tej
- 8ek búzadara
- 20dkg margarin
- 18dkg porcukor
- 1ek vaníliás cukor helyett a karácsonyra elkészített vaníliás-kardamom elíxirből egy kupica :)
- pici só
A tejet felforraltam a sóval és a darával. Sűrűre főztem, majd hagytam kihűlni. Egy kicsit megolvasztottam a margarint, majd a porcukorral kikevertem, hozzáadtam az elíxirt és a kihűlt darához adtam.
Alsó rétegnek a kakaóst tettem, majd megkentük - anyu itt már belépett a képbe - a krémmel, rá a mákos, töltelék, majd a diós tészta. A torta külsejére is ez a krém került, tetejére és oldalára tortadarát szórtunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése