Kb. 3 éve kaptunk a szülőktől egy mázas cserépedényt, sogórnőm és én. Mindketten szépen kiraktuk a szekrényre, porfogónak.
Napokban beszélgettünk anyuval, h vajon karajból még mi mindent lehet készíteni a rántott húson kívül. Ahogy a többieknél látom, elég sok mindent.
Most a zsebes karajra esett a választás, amit erről az oldalról néztem ki.
Hozzávalók:
- 1,5 kg csont nélküli karaj egyben
- házi szalonna - eredetileg szeletelt bacon szalonna
- házi kolbász
- trappista sajt
- vöröshagyma
- húsleveskocka - de ha van eltéve alaplé az még jobb
- kaliforniai paprika
pác:
- olaj,
- só
- bors
- paprika
- fokhagyma
- nekünk volt egy sertésszűz fűszerkeverék, azt raktam bele
- kakukkfű
Előző este, bevagdostam a karajt, de úgyhogy az alja megmaradjon. Majd elkészítettem a pácot és jól bekentem vele, alufóliába raktam és mehet 1 éjszakára a hűtőbe.
Másnap, a zsebekbe helyeztem egy-egy szelet szalonnát, sajtot, hagymát, kolbászt, tetejére paprika csíkokat és kakukkfű ágakat helyeztem. Spárgával kicsit összekötöttem.
Ha esetleg maradt még a pácból azzal meglocsoltam.
Kértem közvéleménykutatást, h az első használatkor mi légyen a mázas cserépedénnyel, jött mindenféle, így a biztonság kedvéért fél órára hideg vízbe beáztattam.
Ritánál, találtok részletes leírást is.
Beletettem a cserépedénybe, öntöttem alá 2dl vizet, beletördeltem a kockát és még tettem bele pár fokhagymát ill. a maradék kolbászokat.
Hideg sütőben, folyamatos hőfok emelés közben 2 óra alatt puhára sütöm. Mikor a hús megpuhult, leveszem az edény tetejét és megpirítom kicsit.
Krumplipürével tálaltuk.
Nagyon csinos mázas cserépedény!
VálaszTörlésköszi, Korondról hozták!!!
TörlésSzuper edény és eredmény! Szép lett a karaj.
VálaszTörlésNekem is van hasonló mázas cserépedényem, univerzális, már töltött káposztát is készítettem benne.
A mázas cserép edényeket nem kell beáztatni főzés-sütés előtt (csak a mázatlan pataki tálat).
már keresem az újabb ételt, ami készülhet benne!!!
VálaszTörlés