Két éve ettünk ilyet először, Koltón. Nagyon finom volt, babos. Akkor megkérdeztük a receptet, de már akkor soknak tűnt, elkészítésügyileg is, és hozzávalóilag is. :) Csak szemeztem vele, míg a héten kaptunk kb. 3 kg padlizsánt és ekkor eldőlt minden. Vettem hozzá paprikát, hagymát, sárgarépát meg amit kell és nekiláttam. Én kis naív, azt hittem, h 1 nap alatt simán megvan, a frászt. Kell neki két nap, az első mikor előkészül az ember lánya, a második, mikor megsüti, üvegekbe és dunsztba kerül. Péntek délelőtt készült el, de már két kis üveg elfogyófélben van. :) Annak ellenére, h végig azt mondtam, h egyszer volt Budán kutya vasár, talán készülhet még, mert nagyon-nagyon finom! De mindenkinek mondom, h aki eszik belőle, az úgy egye, mint a csipkebogyólekvárt, h minden falatnál érezze, h mennyi munka van vele! :) Anyuval karöltve sikerült elkészíteni! :)
Több, receptet megnéztem és Fakanálforgató receptjére esett a választásom.
Hozzávalók:
- 0,5 l olaj
- 0,5kg hagyma
- 0,5kg sárgarépa
- 1-2 csípős paprika - kimaradt, majd menet közben került bele, extra erős chilipehely
- 1,5kg kápiapaprika - pritamin lett
- 1,5kg paradicsompaprika
- 3kg padlizsán
- 1-1,5 l paradicsomlé - legjobb a házi
- só ízlés szerint
- 1 kk szemesbors - mi kb. egy teatojásnyit tettünk ~ 3kk
- babérlevél
- cukor ízlés szerint - kb. 1-2 evőkanálnyi
- 1 kk befőzőpor - natrium benzonat (azt olvastam vhol, h a szaliciltől csípős lehet)
- Mehet bele még: gomba és/vagy bab is
Paprikákat megmossuk, majd sütő rácsán megsütjük. Ahogy sül, mély tálba tesszük és sóval meghintjük, h majd könnyebben lehúzhassuk a héját. Ez hellyel közzel jött össze, még találni kell egy normális sütési lehetőséget, a legjobb lenne szabadban.
A padlizsánt lehetőleg szénen, ennek hiányában a gáztűzhelyre tett sütőlapon megsütjük. Hát én bevallom, tepsiben-sütőben sütöttem, kissé meg böködve, h ne durranjon szét. :)
Ha a zöldségek megsültek, mind a paprikának, mind a padlizsánnak lehúzzuk a héját. Paprikát csíkokra vágjuk, a padlizsánt pépesre zúzzuk. Mivel előtte való nap történt a sütés, így csak másnak csíkoztam és pépesítettem, talán jobban eláll.
Ezután megtisztítjuk a hagymát és a sárgarépát. A hagymát aprítóban aprítottam, de darálni is lehet, a répát nagy lyukú reszelőn lereszeltük.
Mivel sok paradicsom is volt itthon, így abból házilag készítettem paradicsomlevet. (megmos, darabokra vagdal, vízzel feltettem főni pici só, majd paszírozón átpaszíroz még egy kis rottyantás és kész is)
Még tettünk bele kb. 0,5kg nagy szemű babot, amit először áztattunk, majd előfőztük, roppanósra, úgyis sülni-főni fog még.
Ez történt csütörtökön, másnap pedig a csíkokra vágás, pépesítés és sütés.
Egy nagy fazékban (nekünk kb. 13 literes volt) felhevítjük az olajat, majd megdinszteljük a hagymát, majd a reszelt sárgarépát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát és a pépes padlizsánt, babot. Folytonos kavarás mellett felfőzzük a zöldségkrémet.
Ezután beleöntjük a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, beletesszük gézzacskóba kötött borsot és babérlevelet, - mi teagolyót használtunk - majd addig főzzük, míg fel nem jön az olaj a tetejére. ( én azt hittem, h ujjnyi vastagon állni fog az olaj, de aztán annyiban maradtunk, h ez kb. olyan lehet, mint amikr kicsivel több olajat teszünk a pörköltbe és megáll a felesleg a tetején)
Ez kb. másfél óra, úgy mondták, h függ attól milyen erősen ég a gázláng, mekkora mennyiséget készítünk. Végül belekavarjuk a befőzőport(nátrium benzoat) , forrón tiszta üvegekbe töltjük, celofán és/vagy tető, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Tippek:
- Igaz már későn, de legközelebbre jól jöhet ez a sütési forma is, Kifőztük 2011/9. számában olvastam a paprikakrémlevesnél: Sütőpapírra helyezve forró sütőben, többszöri megfordítással, megsütjük a paprikát. Ehhez kb. 35-40 perc szükséges. Akkor van készen, amikor felhólyagosódik, sőt helyenként akár meg is feketedik a héja. Ezután zacskóba tesszük, vagy sütőpapírostul alaposan konyharuhába csomagoljuk. A cél az, h a saját gőzében hűljön ki a paprika. Eközben a héj elválik a hústól és így késsel könnyen el tudjuk távolítani
- A zakuszkafőzés nem egy embernek való munka, ezért a családtagokat is be kell vonni! (érdemes, akár többet is, nekem néha már hányingerem volt a sok paprika héj lehúzástól... :) )
- Ahogy írtam, és ahogy mondták is nekem, h akár két lépcsőben is készülhet, első nap előkészít, mindent megsüt, lehúz, reszel, darál stb. Másnap pedig megsüt, üveget most - ezt is érdemesebb előtte, bár ha van segítség, akkor mindegy.
- A padlizsánt gyorsabban megpucolhatjuk, ha a megsült zöldség egyik oldaláról lehúzzuk a héját, majd egy evőkanál segítségével kikaparjuk a héjból a fehér húsát.
- Megromolhat a zakuszkánk, ha nem főzzük addig, míg az olaj feljön a tetejére.
- rákérdeztem, h mi a fittyfenének kell lehúzni a paprika héját: 1. előbb megromolhat, 2. gyomorégést elősegítő, 3. sokkal finomabb a sült paprikával :)
- Szaporíthatjuk még ha a hagyma-srépa alaphoz hozzáadunk még kb. 1 kg. reszelt tököt v cukkínit.
- Készíthetjük sima padlizsánosan, babosan - ahogy mi is tettük - és gombásan is!
Sztem, érdemes vele bajlódni - így utólag, kóstolás után mondom - nagyon finom lett. Gyakorlottabbak, akár dupla adaggal is indíthatnak. Akkor aztán tényleg kell az egész család. :D
Mi minden őszön készítünk zakuszkát, csak nálunk románosan givecsnek nevezik, mi is nagyon szeretjük, tényleg nem egynapos munka. Alíztól csakis finom erdélyi recepteket lehet tanulni.
VálaszTörlésnagyon finom és nagyon gyorsan fogy... :)
VálaszTörlésÉrdemes lehet ezt a babos variációt is kipróbálni, jól hangzik. Én is a "zacskós módszert" alkalmazom a paprikahéj lehúzására. Tartósítószert viszont nem használok, így is eláll, ha addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére.
VálaszTörléssztem, az a minimál mennyiség nem oszt nem szoroz... inkább nem kockáztatok és teszek bele :) a zacskós módszert, majd jövő héten próbálom ki, ezt már csak utólag olvastam :)
VálaszTörlés