2011. augusztus 10., szerda

Húsgombóc paradicsomszósszal, spagettivel

Nézelődtem a neten, h mit lehetne darált húsra. Találtam is egyet, Lilla főznél, majd a Stahl magazinban is egyet. Gondoltam, ami tetszik egybe hozom. :)

Hozzávalók:
  • 30dkg spagetti - azért színes, mert a fele durumtészta
  • sajt a tálaláshoz
húsgolyóhoz:

  • 25dkg darált hús - nekem sertés volt 
  • 5dkg zsemlemorzsa
  • 5dkg tej/tejszín/ nálam sűrített tej
  • 1 tojás 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1ek ketchup
  • 1db 10cm-es friss gyömbér hámozva, reszelve
  • 2 ek petrezselyem
  • 1 ek bazsalikom
  • 1ek reszelt parmezán
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
paradicsom szósz:
  • 2 doboz hámozott paradicsom
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6ek olaj
  • bazsalikom, petrezselyem, oregano
  • 1 csipet cukor
  • só, bors 







Zsemlemorzsát tálba tettem, összekevertem a tejjel, majd kb. negyed órát állni hagytam. Eztán hozzá kevertem a húsgombóc többi hozzávalóját. Golyókat formáztam, majd olajban kisütöttem. Nem baj, ha nem sül át teljesen, mert még főzzük a szószban is. 
Fazékban vizet tettem fel, sóval, kevés zsírral, mikor forrt a víz, beletettem a tésztát. 
Másik lábasba olajat tettem, majd kicsit megpirítottam a hagymát, rádobtam a zúzott fokhagymát, majd a paradicsomot és fűszereztem. 
Mikor kisültek a húsgolyók, mehetnek is a paradicsomszószba. Ha a szósz túl sűrű lenne, akkor a tésztafőző vízből teszek át a szószba. 
Tálaláskor a tésztára helyezem a paradicsomos húsgombócot és megszórom sajttal.

2 megjegyzés:

  1. hát én ezt most jól elkészítettem ebédre! Nagyon, de nagyon finom lett. Pedig zabpehellyel készült, zsemlemorzsa helyett :)

    VálaszTörlés