2012. február 21., kedd

kakaós-fahéjas-kardamomos csiga

sokadjára készül, most útravaló gyanánt, remélem, marad is belőle. Kicsit változtattam, tettem a töltelékbe még fahéjat és kardamomot. És édesítővel készült, nem cukorral. :)
Tegnap este tanakodtunk, h mi legyen ma az ebéd. Először túrós lepény, majd rétes, aztán epres túrógombóc változatok kerültek elő. Majd a túró eldöntött mindent, mivel lejárt. Nem is lett volna baj, az a pár, de már az állaga is elég érdekes volt. Eztán jött az ötlet kakaós csigára. Kellett egy recept, a választás Macikonyhára esett, de nem csalódtam. Nagyon fincsi lett és nem is vészes az elkészítése!

 Egy az egyben Maci receptje alapján csináltam, ami a zárójelben van, az a módosítás, sokadszorra. :)
A tésztához:
  • 50 deka liszt
  • 7 deka puha vaj
  • 2 tk. szárított élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 4 ek. cukor (2ek édesítő)
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 rúd vanília kikapart magja 
Ezen kívül:
  • 1 csésze cukor (fél csésze édesítő)
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor+fahéj+őrölt kardamon
  • 1,5 dl tej
  • 1-1 ek. vaj
A hozzávalókat a kenyérsütőben dagasztottam és kelesztettem,  kb. 25x50 cm méretű lappá kinyújtottam.

Egy evőkanálnyi puha vajjal megkentem a tésztát. Egy csészényi cukrot elkevertem 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, fahéjjal, őrölt kardamommal, és a tésztára szórtam. Amennyire lehetett, szorosan felcsavartam, majd éles késsel 2 cm vastag szeleteket vágtam belőle. A csiga külső végét jól aláhajtottam, hogy ne folyjon ki az összes töltelék sülés közben.
175 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre, ami talán 25-30 percig tartott.
Félidőben, amikor már kezdtek színt kapni a csigák, kikaptam a tepsit, és forró tej-vaj keverékével meglocsoltam őket, majd visszatoltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése