- 16dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- egy citrom reszelt héja
- egy csomag vaníliás cukor
- egy csipetnyi só
- 7 tojás
- 9 dkg kristálycukor
- 19 dkg liszt
- egy késhegynyi sütőpor
- 6 dkg mazsola
- 1/3 rum
- 7 dkg apróra vágott főzőcsokoládé
- vaj és liszt a formához
- 10 dkg sárgabaracklekvár
- sötét csokoládémáz a kuglóf bevonásához
Előkészítés:
A mazsolát átválogatjuk és rummal meglocsoljuk; egy kuglófformát kivajazunk és lisztezünk. A szobahőmérsékletű vajat a szitált porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval habosra keverjük; egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a vajkrémbe; ezután a lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd a csokoládéval és a mazsolával együtt szintén belekeverjük.
Elkészítés:
A leírtak szerint elkészített tésztát kuglőfforában töltjük és a felületét elsimítjuk; majd előmelegített sütőben 160-170°C-on kb 70 percig sütjük kis lángon, és a formában hagyjuk kihűlni; ezután belisztezetett deszkára borítjuk és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Felforrósított sárgabaracklekvárral és a csokimázzal vonjuk be.
Forrás: Mester Kukta 1992/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése