2009. szeptember 24., csütörtök

kalács







Hozzávalók:

1kg liszt
20dkg cukor
1 kevés só
1 tojás
dió nagyságú zsír
3dkg élesztő
házi tej

Az élesztőt kevés tejjel, cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalót beletesszük egy nagy edénybe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejet apránként öntjük hozzá. Kézzel kidolgozzuk, kalács állagú tésztát kapjunk. Addig dolgozzunk, amíg kezünkről és az edényről le nem jön a tészta és hólyagos nem lesz. Kelesztjük kb. 2óra hosszát.
Közben a tölteléket elkészítjük.
kakós: 20dkg cukor, 5 evőkanál kakaó, összekeverjük és kész
mák: 20dkg darált mák, 5dkg mazsola, citromhéj, vanilia, 20dkg cukor
dió: 20dkg dió, 20dkg cukor, citromhéj

A tésztát deszkára teszem, kiborítom, 3 felé elosztom, kisodrom tepsi nagyságúra, beleteszem a tölteléket, felcsavarom,beteszem a kizsírozott tepsibe és kissé lelapítom. a másik két töltelékkel is, úgyanígy járok el.
1 tojást felverek és a kalács tetejét bekenem.
előmelegített sütőben, kis lángon sütöm, kb. 30-45 percig.
Megsült, kiveszem, leterítem, h hüljön.
Ha lehetőség van rá, akkor este dagasszuk be.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Kinga! De nehogy megbántódj.Én is a neten tanultam főzni, és sok-sok kedves segítőkész embernek köszönhetem, hogy szeretek is.Ajánlom kipróbálásra az alábbi linken található receptet (csak azért vettem a bátorságot, hogy ideírjak, mert mákoskalácsimádó vagyok és szerintem Te is)

    http://izrobbanas.freeblog.hu/archives/2008/04/03/Makos_hajtott/

    Ja, milyen hasonlóan jár az agyunk blogcímgyártás ügyében.

    VálaszTörlés
  2. Szia, semmi gond. Ez a nagymamám receptje, szeretem a hagyományokat, bizonyos dolgokban, de ugyanugy szeretem az új dolgokat is. Mindenképp megnézem az oldalad.

    VálaszTörlés