Az év utolsó napját Budapesten baráti társaságban töltöttük, nagyon jól sikerült. Mindenki hozott vmi finomságot. Mi sajttekercset, lencsés tésztasalátát és veszkényi süteményt vittünk. A sütit anyu készítette, sztem még nincs fenn, de most sem készül róla fotó. :) úgyh majd legközelebb, de ha fotó nélkül is megfelel, akkor majd felteszem. :)
Szóval, a lencséhez kértem egy kis segítséget, mert kb. vagy leves, vagy főzelék készül belőle más nem. :)
Így 3 receptből indultam ki és lett belőle egy. :) Sztem, finom lett,csak nagyon-nagyon sok. Fele pont elég lett volna. :)
Hozzávalók:
- 1 zacskó tészta (most mini kagylót használtam)
- 40dkg lencse
- 2-3 sárgarépa
- 2-3 szál újhagyma
- ízlés szerint tökmag, napraforgómag
- szalonna sütve
- 1 doboz fetasajt (kb. 20dkg)
- 6 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek méz
- 3-4 fokhagyma
- 2-3 ág kakukkfű
- 1 kk magos mustár
- 1 ek koriandermag
- 1 ek mustármag
- babérlevél
- bors,
- só
Elsőnek kiválogattam a lencsét, majd beáztattam kb. addig, míg beitta a vizet, majd feltettem főni pár babérlevél társaságában. Közben a tésztát is feltettem főni. Mikor mindegyik megfőtt, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem, lecsepegtettem, kivettem a babérleveleket, összekevertem.
Megpucoltam a sárgarépát, vékonyan lereszeltem, majd apróra vágtam az újhagymát is, ezt is hozzákevertem a lencsés tésztához. Megszórtam, tökmaggal és napraforgómaggal.
Opcionális: szeltem le 3-4 vékony szelet házi szalonnát, apró csíkokra vágtam, majd kissé megsütöttem és rászórtam a tésztára.
Majd a fetasajtot is elmorzsoltam rajta. Sózni nem sóztam, mert a szalonna és a feta sajt is lehet sós, borsoztam. Betettem a hűtőbe, hadd ismerkedjenek az ízek egymással. :)
Az öntethez, mozsárban megtörtem a koriander- és mustármagot. Egy kubus üvegbe tettem az öntet hozzávalóit: olívaolajat, almás balzsamecet (ez volt otthon), mézet, mustárt, az őrleményt, megpucolt fokhagymát és a kakukkfüvet. Ha vki nem akarja a lencsés tésztára szórni a sót, borsot, sztem, az öntetbe is teheti. Majd összeráztam és az egyvelegre öntöttem.
Érdemes plusz 1-2 adag öntetet készíteni, mert ha beszívja a tészta a lét - már pedig beszívja - akkor még meg lehet locsolni vele.
ihletet adó források: Gasztroréka mogyorós lencsesalátája , Flat-cat lencsesalátája, Édes és Keserű lencsés egytálétele
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése