Végre hozzám is elért az ihlet, h elkészítsem. Fázis késésben vagyok, úgyh macaron és pavlova is lesz idővel. :) Sok-sok receptet megnéztem, végül TücsökBogár leírására esett a választás. Egy az egyben úgy készítettem, legközelebb sztem, picit csökkentem a krém porcukor tartalmát, mert halandóknak is édes volt. :) Ajándékba ment volna, de csak a mikulás csomagig jutott, megettük. Akadt néhány törött is, majd este apu kérdi, h esetleg van-e még törött darab. Hát nem volt, de mivel én is csak 1et kóstoltam, ezért betudtam próbaadagnak. :)
Hozzávalók:
a kekszhez:
22,5 dkg liszt
12,5 dkg holland kakaó, cukrozatlan (szigorúan holland, mert attól lesz olyan szép sötét színe)
1 teaskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 db tojás
a krémhez:
5 dkg vaj
25 dkg porcukor,
4 evőkanál tejszín,
1 teáskanál vaníliakivonat
Először elkészítettem a krémet. A vajat habosra próbáltam keverni a cukorral. Legközelebb azt hiszem, picit megolvasztom, akkor jobban fog sikerülni, biztosan. , hozzáadjuk a vanília kivonatot is. Nálam, vanília rúd kikapart része volt. Majd kanalanként hozzákeverjük a tejszínt is, felhasználásig, a hűtőbe tesszük.
A lisztet átszitáltam, majd összekevertem a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, és a sóval.
A vajat picit megolvasztottam, habosra kevertem a cukorral, majd a tojást is hozzáadtam, majd addig kevertem, míg sima egynemű nem lett. Eztán hozzáadtam a lisztes keveréket és gyúrófejes géphiányában átváltottam kézi vezérlésre.. Addig kell vele dolgozni, míg szép fényes tészta nem lesz. Ha nincs gépünk, akkor kb. 20 percet a hűtőben pihentessük. Ha rendelkezünk géppel, akkor nem szükséges.
Kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtottam. 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Majd a sütipecséttel megnyomtam, h legyen rajt vmi minta is.
Sütőpapíros lemezre rakosgattam és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütöttem. Elég neki annyi, kb.hőfok van nálunk, de az időt azért figyeltem, és elég volt neki a 7 perc valóban.
Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtöttem.
A krémmel nem kell spórolni, mehet bele bőven, viszont óvatosan kell bánni a keksszel, mert hamar tőrik, aminek persze a család nagyon örül. :)
Technika az előbb leírtakat figyelembe véve:
Kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet tettem, majd rátettem a keksz másik felét és addig nyomtam össze óvatosan(!!!), amíg a krém elérte a kekszek széleit. Egy kés segítségével eltávolíttam a felesleget a szélekről.
Pár percre, amíg a krém megszilárdul hűtőbe tettem és már fogyasztható is.
30 darab keksz lesz belőle, bőven elég belőle 1db, nagyon tömény a kakaótól! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése