Marhahús adott volt a szabógallér levesből. :) Bár, elég kevéskének bizonyult, annak ellenér még maradt belőle. :) A tartalmas levesnek köszönhetően.
Almamártás:
Szintén ebből (Venesz József: A magyaros konyha, 1965) a régi könyvből készült. :)
Hozzávalók:
- 40dkg alma
- 6dkg liszt
- 1/2 citrom
- 2 dl tejföl (joghurttal ill. kb. 1dl tejszínnel felváltottam)
- 5dkg cukor
- 3dkg vaj
- só
- 1 db szegfűszeg (többet tettem bele)
- 2 dl tej
Az almát meghámozzuk, magját és magházát eltávolítjuk, majd almát apró kockákra vágjuk. A cukorral, szegfűszeggel és a tejjel feltsszük főni. Majd megsózzuk és kevés citromhéjat teszünk bele, utána nhány percig forraljuk. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Ezzel berántjuk, hozzáadjuk a tejfölt (én a joghurt+tejszínt), végül citromlével ízesítjük. Simára keverjük és újra felfőzzük.
Burgonyarúd:
Hozzávalók:
- 30dkg áttört burgonya
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- zöld petrezselyem
- só
- panírozáshoz 1 tojás
- liszt
- morzsa
- sütéshez olaj v zsír
A burgonyából 10 dkg liszttel, egy tojással, kevés zsírral, sóval, zöld petrezselyemmel tésztát gyúrúnk, 8 cm hosszú, 2 cm széles rudakat formálunk ( nekem ez most kisebb lett) lisztbe, tojásba, morzsába mártjuk és forró zsírban megsütjük.
Megjegyzés: ha a tésztát elkészítjük, akkor azonnal süssük ki a rudakat, ne tegyük félre.
Forrás: Horváth Ilona szakácskönyv
Nagyon finom összeállítás
VálaszTörlés