2010. szeptember 14., kedd

Marhahús almamártással burgonyarúddal

Marhahús adott volt a szabógallér levesből. :) Bár, elég kevéskének bizonyult, annak ellenér még maradt belőle. :) A tartalmas levesnek köszönhetően. 

Almamártás:

Szintén ebből (Venesz József: A magyaros konyha, 1965) a régi könyvből készült. :) 
Hozzávalók: 


  • 40dkg alma
  • 6dkg liszt
  • 1/2 citrom
  • 2 dl tejföl (joghurttal ill. kb. 1dl tejszínnel felváltottam)
  • 5dkg cukor
  • 3dkg vaj
  • 1 db szegfűszeg (többet tettem bele)
  • 2 dl tej 
Az almát meghámozzuk, magját és magházát eltávolítjuk, majd almát apró kockákra vágjuk. A cukorral, szegfűszeggel és a tejjel feltsszük főni. Majd megsózzuk és kevés citromhéjat teszünk bele, utána nhány percig forraljuk. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Ezzel berántjuk, hozzáadjuk a tejfölt (én a joghurt+tejszínt), végül citromlével ízesítjük. Simára keverjük és újra felfőzzük. 


Burgonyarúd:

Hozzávalók:

  •  30dkg áttört burgonya
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • zöld petrezselyem
  • só 
  • panírozáshoz 1 tojás
  • liszt
  • morzsa
  • sütéshez  olaj v zsír
A burgonyából 10 dkg liszttel, egy tojással, kevés zsírral, sóval, zöld petrezselyemmel tésztát gyúrúnk, 8 cm hosszú, 2 cm széles rudakat formálunk ( nekem ez most kisebb lett) lisztbe, tojásba, morzsába mártjuk és forró zsírban megsütjük. 
Megjegyzés: ha a tésztát elkészítjük, akkor azonnal süssük ki a rudakat, ne tegyük félre. 
Forrás: Horváth Ilona szakácskönyv

1 megjegyzés: