2009. június 17., szerda

Őszibarack befőtt

Tavaly nyáron Beledben jártunk, anyu nagynénjénél. Isteni finom őszibarack kompótot ettünk, olyat mint régen volt a bolgár őszibarack. Múlt héten újra eljutottam és már a recepttel a zsebemben tértünk haza.

A gyümölcsöt ( ne legyen túl érett) félbevágjuk, megmossuk, és citromlés vagy ecegtes vízben áztatjuk. Utána megmossuk, lecsepegtetjük és üvegekbe tesszük.
Szirupot főzünk: 1 liter vízhez 40dkg cukrot számítunk, lehűtjük és hidegen a barackokra öntjük és 15 percig - forrástól számítva - gőzöljük. A gözőlőfazékban hagyjuk kihűlni.

Ilyen gőzöléses verziót még nem csináltam, úgyhogy sztem, forró drótban leszek a Rózsi nénjével. Őszibarack szedd magad akciót is tavaly felfedeztük, csak épp korán mentünk, Fertőd környékén van vhol.

2013. Sajnos a forró drót elmaradt, pedig jó lett volna, de szerencsére a Fazekasok segítettek. Szóval, ez a nedves dunsztolás, nem az én világom lesz, túl macerás... 
Itt részletesen is olvashattok róla, h hogyan is megy. 
Végül is most 6 üveg dunsztolódik tefalos edényeim karjaiban. :) Remélem, sikerül, mert frászt kapok, ha nem. :)

2 megjegyzés:

  1. Olvasva is jónak néz ki Tmari28

    VálaszTörlés
  2. egyszeruen hangzik a recept. Most kiprobalom. Alig varom,hogy lassam milyen lesz!

    VálaszTörlés