2020. április 5., vasárnap

Képviselőfánk - cukormentes

Anyu főz nekünk mostanában,így mindenki jól jár. Néha befigyel egy-egy süti is. Ez is ilyen lett. Mentes. Finom, kb. észre se venni, h más. :) köszi

Hozzávalók a tésztához:

  • 1,5dl víz
  • 6dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 késhegyni dw 1:4
  • 12dkg barnarizs liszt
  • 3 m-es tojás 
hozzávalók a vanília krémhez ( ez már a mama féle krém cukormentessé alakítva)

  • 5 tojás
  • 6dl tej
  • 10dkg tk liszt
  • 4dkg dw 1:4
  • 1cs. xilites vanilia cukor

tészta, ugyanúgy készült, mint a Kifőztük oldalán, de azért ide is leírom:

Vastag aljú lábasban a vajat, a vizet és a sót forrásig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a barnarizs-lisztet, az édesítőszert, és csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzre, és addig kavargatjuk, amíg a tészta sercegni nem kezd. További néhány percig gyors mozdulatokkal keverjük, ezalatt összeáll. Levesszük a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve a tésztát, amíg a tojást teljesen fel nem vette. Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire 8 egyforma halmot nyomunk, és 15 percre félretesszük.
A sütőlapot és a fánkokat vízzel megspricceljük, és 185 fokon 15 percig, majd 170 fokon további kb. 30 percig sütjük. Sütés közben nem szabad kinyitni a sütőt, különben a fánkok összeesnek. Ha modern villanysütőnk van, ami magától lehűti magát, a sütési idő leteltekor elzárjuk a hőt, és a sütő ajtaját továbbra is zárva tartva hagyjuk a fánkokat a sütőben kihűlni. Gázsütőnél és régebbi villanysütőnél a sütési idő leteltekor a sütőajtót résnyire nyitjuk, és fakanállal kitámasztva hagyjuk a sütőt a fánkokkal együtt fokozatosan lehűlni.

 A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, az aljukba vaníliakrémet teszünk, erre tejszínhabot nyomunk, és ráhelyezzük a levágott tésztát. Hűtőben tároljuk.

krém:

 Tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. Tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Hideg porcelán tálba öntjük.


forrás: www.kifoztuk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése