2012. március 1., csütörtök

Ostoros kalács

készült Tücsök Bogár és anyu jóvoltából! Még tavaly Panyolán ettünk ilyet panyolai Maricánál reggelire. Nagyon finom volt. Azóta próbálom megsütni. Végül is most elkészült, még ha nem is én sütöttem volna. Egy az egyben TücsökBogár receptje alapján. Azért bemásolom ide is, h legyen meg. :) 
Ha esetleg legközelebb én sütöm, az édességen változtatnék. :) 





"Hozzávalók :

A tésztához :

60 dkg liszt
8 dkg cukor
4 dl tej
5 dkg élesztő
2 evőkanél olaj
3 db tojássárgája
csipet só

A töltelékhez :

25 dkg vaj
20 dkg cukor
5 dkg kakaó

A lekenéshez : 1 db felvert tojás .
A lisztet dagasztótálba tesszük . Közepébe kis fészket képezünk . Beletesszük a cukrot . Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük egy kevés langyos tejjel ( annyival ami az élesztőt ellepi ) . Hagyjuk hogy 15 perc alatt felfusson . Adjuk hozzá a többi anyagot és jól dagasszuk ki . Langyos helyen pihentessük 40-50 percig . Gyúrjuk át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen . Osszuk  2 részre . Nyújtsuk ki  45x36 centiméteres lapokká . Vágjunk belőlük 3-3 csíkot.
Mindegyik csík közepét kenjük meg a kakaós vajjal .
 Csavarjuk fel külön külön a csíkokat rolád szerűen , majd 3-3-at fonjunk össze ( ne túl szorosra ) .
Tegyük sütőpapíros ( fontos , ha nem akarjuk a tepsi aljáról a csokit vakargatni ) tepsibe ( az sem baj ha az oldaláig felér az a papír , a tepsi pedig akkora amibe kényelmesen belefér a két kalács , de mégsem marad túl nagy szabad hely ) . Meleg helyen kelesszük újabb 30 percig . Kenjük le a felvert tojással .
180 fokos sütőben 30 perc alatt süssük gyönyörű vörösbarnára . Ha minden jól ment , akkor bizony az oldalán kifolyt a töltelék egy része :))) , én ilyenkor egy kiskanállal szépen visszakanalazgatom a fonatok közötti mélyedésekbe ."

1 megjegyzés:

  1. Látom szeretitek a kalács féléket.
    Guszta nagyon.
    Nézz be hozzám, meglepetés vár.

    VálaszTörlés