2012. január 5., csütörtök

kosárka

Még tartozom egy süti recepttel. Bár, nagyon nem került felszolgálásra, mert elbaltáztam a tölteléket, de finom volt, míg ehető volt. :) 
A tészta receptet Tiszta tésztánál találtam meg, a töltelék pedig a sogórnőm próbatortájának a kréme volt. Finom lett volna, ha tálalás előtt 1-2 órával töltöm meg vele.


Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2  db tojássárgája
  • citrom reszelt héja 
Tisztatésztától idézve: "Gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat és a két tenyerünk közé véve összemorzsoljuk. Szakács tanulmányaim során azt az ötletet kaptam, hogy ha a zsiradék kemény, sajtreszelővel lereszelve, sokkal könnyebb összedolgozni. Hozzáöntjük a porcukrot (ha darabos leszitáljuk), vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Igyekezzünk gyors tempóban összeállítani a tésztát, mert ellenkező esetben kizsírosodhat és az alkalmatlanná teszi a további feldolgozásra. A gyúródeszkára ragadó tésztarészeket habkártya segítségével könnyen fel tudjuk kaparni. Az összegyúrt tésztát cipóra formázzuk és letakarva fél órát hűvös helyen pihentetjük.
Ezután a kosarakat kibéleljük a tésztával. (A mini formák átmérője 6 cm, nekünk a nagyobb méret volt) Csípjünk kisebb darabokat a tésztából és a formába egyenletes vastagságban oszlassuk el. Figyeljünk arra, hogy ne legyen se túl vékony, se túl vastag. A képen látható forma muffin sütővel helyettesíthető.
A megadott linzer tészta mennyiségéből 45 darab(nekünk kb. 22 lett) kosárka készült. Sütés előtt a tésztát villával megszurkáljuk és pár szem babot teszünk bele nehezékként (mi nem tettünk). (A tésztára formára vágott sütőpapírt szokás helyezni, erre kerülnek a babszemek. Én ezt a műveletet kihagytam és közvetlen a tésztára szórtam a nehezéket.) 
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 20 perc alatt aranysárgára. Folyamatosan ellenőrizzük, hisz a sütők sokfélesége miatt, előbb is elkészülhetnek. Ha megsültek a kosárkák hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a tölteléket."

Krém: 
Ennél a tortánál található krémet használtam. 


Hozzávalók:

  • 15dkg túró
  • 2dl tejszín (+habfixáló)
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 kk vanília kivonat - vaniliás cukrot tettem, de legközelebb vanília kikapart magját teszem
  • kb. 5 ek porcukor
  • 1 csapott ek. étkezési zselatin
  • 0,5 dl tej
  • 10 dkg málna
  • 5 dkg feketeribizli (nálam csak málna volt)
A krémhez, a tejfölt, a gyümölcsöket, a túrót, a porcukrot és a vaníliát botmixerrel simára keverjük, ha kell, tovább édesíthetjük. A nagyon hideg tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a túrós gyümölcsös péphez. A zselatint elkeverjük a tejben, oldódásig melegítjük. A gyümölcsös-tejszínes-túróból 1-2 evőkanálnyit rakunk a zselatinhoz, elkeverjük, majd az egészet, a lazán a felvert habhoz adjuk.

forrás: tészta: Tiszta tészta

fotót pótlom :)

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki!
    Egy nagy sóhajtással várólistára kerül nálam, nem tudom mikor fog következni.

    VálaszTörlés
  2. Gondolom nagyon finom lett és ez a lényeg!

    VálaszTörlés
  3. és nagyon finom, könnyű, puha volt a tésztája! Simán csinálnám újra, csak hát még van süti ilyen-olyan, úgyh nem halmozok belőle!!! Az íze a számban van!!!

    VálaszTörlés