2010. október 19., kedd

Almatorta

Duendénél jártam és nagyon megtetszett a mogyorós almatortája. Gondoltam, elkészítem. Igen ám, de nekem csak mandulám volt, ez is jó lesz.
Tehát a recept:

28 cm átmérőjű formához

Tésztához:

eredetileg: 12 dkg fehér liszt,12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
nem volt teljes kiörlésű így az egész finom lisztből ment
10 dkg szobahőmérsékletű vaj,
2 tojás sárgája,
3 evőkanál tejföl,
1 csipet só,
8 dkg porcukor.

Az almás töltelékhez:

1,3 kg alma (tisztítatlanul),
1/2 rúd vanília vagy 2 csapott evőkanál vaníliás cukor vagy vanília-kivonat,
beleraktam 1 egész rúdat - van elég...
 kb. 3 evőkanál barna nádcukor, nekem ebből több kellett, de érdemes kóstolni
1 csipet só,
1 csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,ezt nem kíméltem, sőt, még mehetett volna
szegfűszeg, ánizs
1/4 citrom leve és reszelt  héja.

A tetejére:

2 tojásfehérje, ahogy írta, találtam még a hűtőben és sztem, 4-5 tojásfehérjét is felvertem...
2 evőkanál vaníliás cukor.

10 dkg pörkölt, sózatlan földimogyoró, nekem ez kb. 20dkg mandula volt

A tésztát összedolgoztam, lefóliáztam és betettem a hűtőbe 1 órára, de sztem ez több lett, mivel elpepecseltem az időt. De gondolom, ez nem árt neki. :)
Utána, megmostam, meghámoztam az almát, majd szeletekre vágtam. Kb. a 3. lábosba sikeresen el is fért, ezért egy jó nagy edényt kell választani. A fűszerek, a cukor, a citromhéj és lé kíséretében feltettem főni az almát. Duende úgy írja, h akkor jó, ha már megpuhult az alma ill. már annyira elfőtte a levét, h már nem folyós. Na ez nekem nem jött össze, úgyh lemertem az almát, a lét pedig eltettem. Persze, közben kóstolgatni kell, mindenki saját ízére kell, h formálja, mert az alma lehet nagyon édes és savankás is.
Közben a mandulát megpirítottam egy serpenyőben és aprítóban durvára daráltam.
Felvertem a tojásfehérjét nem túl keményre, majd hozzáadtam a vaniliáscukrot eztán már keményre.

Vmivel nagyobb tésztát nyújtottam ki, mint a forma, feltekertem a sodrófára és a forma fölé emeltem, majd szépen belehelyeztem. Ami lelógott a formáról azt letépkedtem, és, ha a forma faláról hiányzott volna tészta, oda nyomkodtam. Beleszórtam a mandulát, majd az alma és a felvert hab, majd megint a mandula.

Kb. 30-40 percig sütöttem kis lángon. Nagyon fincsi lett.







3 megjegyzés:

  1. Örülök hogy ízlett! :)
    Úgy látszik, az én almám kevésbé levesedős fajta lehetett. Meg jó nagy lángon sütöttem.
    Az is jó trükk, ha kissé lecukrozod az almát, aztán kinyomkodod sütés előtt. Valóban almafajtája válogatja, mennyire édes, savanyú vagy leveses.

    VálaszTörlés
  2. legközelebb keresek egy még nagyobb edényt és meg próbálom nagy lángon "elsütni" a levét! Apunak nem jött be a magok miatt, de mi kettesével ettük! :)

    VálaszTörlés
  3. :)) Az én apukám is a magokat emlegette... meg a fogsorát... :)) De amúgy neki is ízlett! :)

    Egyébként igen, a legnagyobb lábasomban sütöttem, hogy jól szétterülhessen az alma.

    VálaszTörlés