2021. február 15., hétfő

kovászos kifli

 Anyu szeretne olyan igazi, régi, letekerhető kiflit. Gondoltam, megtaláltam, de nem. De már kaptam hozzá praktikát is. Ez is finom. 

Mindent úgy csináltam, ahogy a talált blogon van: Vadkovászsuli Hosszan érlelt kifli

Sütőm pedig túlbuzgó volt, s kissé megbarnította őket. 

 


 Kovász előkészítése:

  • 5dkg anyakovász
  • 50ml víz
  • 10dkg kenyérliszt (garat malom félfehér kenyérliszt)-

Ezt alaposan összegyúrni, kemény kovászt kapunk és a konyhapulton érleljük  8-12 órát. 


További hozzávalók:

  • az egész kovász
  • 350ml langyon tej (laktozmentes lidl tejet használtam)
  • 5dkg tk , simára őrölt tönköly liszt (garat malom tk tönköly)
  • 45dkg kenyérliszt (garat malom félfehér kenyérliszt)
  • 5dkg vaj
  • 3dkg méz
  • 2tk parajdi só 
  • és legközelebb még a felhajtásnál fogok használni vajat, többek ajánlására, hogy letekerhető legyen.

Kivételesen a kenyérsütőgép dagasztó programját használtam: beletettem a tejet a liszteket, a kovász, majd mikor már jól összeállt a tészta, akkor a vajat, mézet és a legvégén a sót. 

Közepesen kemény tésztát kapunk, enyhén olajozott műanyag edénybe rajtam és szirom hajtást végeztem el rajta. 1 órát állni hagytam, majd még egyszer szirom hajtást végeztem el rajta, hasra fordítottam beraktam  egy nylonba és nekem 5 fokos hűtőbe sikerült rakni 12-16 órára. 

Másnap kivettem, 10 egyenlő részre osztottam, kb 10-11dkg-s, nem túl feszes zsemle formára  gömbölyítettem, kb mint a kenyeret mikor feszesítem. Letakarva pihent 30 percet, majd még egyszer laza zsemlére formáztam. 2 db konyharuhával takartam le, majd újabb 30 percet pihent. 

Ezután kézzel kilapogattam és kinyújtottam csepp alakúra, nem mindig sikerült. És legközelebb itt kell majd megkenni vajjal és csak utána feltekerni a kiflit. Szélesebb felétől indulva a keskeny felé. 

Sütőpapírral bélelt tepsire tenni,lespriccelem vízzel,  elméletileg nylonba húzni, levegőt fújni a táskába, h ne érjen a kiflihez, majd lezárni. Sztem, legközelebb csak simán hagyom, h duplájára keljen. Ez 2-3 órát vett igénybe. 

200 fokon 20 perc, de sütője válogatja, az enyémek túlságosan megsültek. Elég lett volna 13-15 perc is.  Megszórtam fekete szezámmaggal. 

Végül is, finom. 

Forrás: ITT

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése