2009. április 23., csütörtök

bolognai ragu

hozzávalók:
1 sárgarépa
1 zellerszár (helyette gumót használtam)
50g pancetta v érett füstölt szalonna
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
300g vegyes darált hús
1 kis konzerv hámozott paradicsom (400g)
3dl vörösbor és húsleves vegyesen vagy csak leves
só, frissen őrölt bor, még tettem bele olasz fűszerkeveréket

Apróra kockázzuk a megtisztított sárgarépát, zellert, fokhagymát, hagymát és pancettát. Egy serpenyőben vagy egy lábosban felmelegítjük a vajat és az olajat, majd megpíritjuk benne a pancettát, a zöldséget , a hagymát és a fokhagymát. Belekeverjük a darált húst, tovább pirítjuk és kevergetjük míg morzsalékos nem lesz. A nagyobb húsdarabokat a fakanál hátoldalával nyomkodjuk szét.
felaprítjuk a paradicsomot a borral és a húslével a húshoz öntjük, enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd alacsony fokozaton, lefedve 1 óra hosszat főzzük. Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük.
forrás:
az olasz konyha alapjai

Sajtos rúd





35 dkg Liszt - bár sztem felveszi a 40dkgt is
1 kocka Rama
1 ek. zsír
1 ek. ecet
7 ek. víz
1/2 ek. só
1 dl tejföl

Érdemes előmelegíteni a sütőt.
Összedolgozni (ha igényli a lisztet, nyugodtan lehet hozzátenni) A kezdeti állapotoknál nem hittem volna, h ebből normálisan gyúrható, nyújtható anyag lesz. Nyújtani (kb.5-7 mm vastagra), egész tojást elkeverni és ezzel megkenni, majd köménymaggal és sajttal megszórni.Derejevágóval rúdakra vágni és sütni! Érdemes egyszerre dupla adagot készíteni, tuti elfogy!
Jó étvágyat!