2010. június 17., csütörtök

Epermisu




Nagyon szeretjük, az idei első adag eperből is ez készült. Általában búcsúra is elfogy egy adag.

Hozzávalók:
A sziruphoz:
  • 10 dkg cukor
  • 2dl víz
  • 2 citrom

a krémhez:
  • 50dkg eper
  • 30dkg mascarpone  ( mizo natúr vajkrémet használunk, ugyanolyan jó)
  • 20 dkg fehér csoki
  • 1 dl tejszín

40 db babapiskóta
30dkg eper
a tetejére cukrozatlan kakaópor

Először a cukros szirupot készítem el. Ehhez beleszórom egy kis lábosba a cukrot, ráöntöm a vizet, és kevergetve felmelegítem, hogy a cukor teljesen feloldódjon avízben. Lereszelem a citromok héját, beleszórom a cukros szirupba, és két lekopasztott citromnak kifacsarom a levét. A teaszűrőn átszűrt cirtomlevet hozzákeverem a sziruphoz.
Krém:
Epret megmosom, kicsumázom, felaprítva a turmixgépbe szórom, pépesre töröm. A piros, illatos kulimászt összekeverem a mascarponéval, és máris mehet bele a gőzön megolvasztott fehér csoki is. Ha ezzel végezte, fellazítom a krémet a tejszínnel.
Egy 30*20cm-es nagyságú, öblösebb tálba lerakok egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, erre rákenek egy kis fehér csokis krémet, amit megszórok apróra vágott eper darabokkal és addig folytatom a babapiskóta-krém-gyümölcsdarab rétegezést, ameddig csak van miből. A vége mindig krémréteg, h a rászórt kakaópornka legyen mihez tapadnia.
Jót tesz neki, ha néhány órát vagy akár egy teljes napot álldogál a hűtőben.

Forrás: Stahl – Enni jó!