2009. március 27., péntek

bodzás eperlekvár

Miközben süti receptek között kutakodtam erre leltem!!!
Bodzás eperlekvár
Hozzávalók: 1.2 kg eper, 500 gr befőző-cukor (2:1), 5-6 szem citrompótló, 6 db bodzavirág.A megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Ha nagyok vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük egy lábasba, szórjuk rá a befőző-cukrot, tegyük hozzá a bodzavirágot, citrompótlót, és jól keverjük össze. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, majd forraljuk még körülbelül tíz percig kis lángon míg a habját el nem fövi. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le tetejét, és utána pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.

Sült madártej, avagy intelligens krémes

20 dkg cukor, 8 tojás, 5 dkg margarin, 5 csomag vaníliáscukor,,csipet só, 1 liter tej, 9 evőkanál liszt

elkészíteni meg úgy szoktam, hogy kimérem a cukrot, belerakom a vaníliáscukrot is, és ebbe keverem bele a tojások sárgáját. aztán ebbe egy kis tejet keverek, aztán egy kis lisztet, aztán megint tejet, és így tovább, hogy ne legyen csomós. Az utolsó adag liszt után szoktam belekeverni, a mikróban felolvasztott vajat, de nem túl melegen, mert a tojássárgája összecsomósodik vagy mit csinál tőle. Amikor összekevertem mindent, akkor szoktam bekapcsolni a sütőt 200 °C-ra, sütőpapírt rakok a tepsibe, utána csak fel kell verni a tojásfehérjét, óvatosan belekeverni a tejes lötyibe, aztán mehet is a tepsibe, kb 10 perc 200 °C-on, aztán kb fél óra 150°C-on

Termesszék velem: csicsóka

Decemberben már nincs mit betakarítani, gondolja az átlagember, pedig most jött el a szezonja igen értékes növényünknek, a csicsókának. Megéri kiskertekben ültetni, mert biztos a termés, nem kell permetezni. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!
Csicsóka (Helianthus tuberosus) – ízlelgeti az ember e különleges nevet. Sokan még nem is hallottak róla, de a háborús generációknak annál ismerősebb...
Nagyon megéri kiskertekben ültetni, mert biztos a termés, nem kell permetezni. Szereti a laza szerkezetű, levegős talajokat, a pangó vizet viszont nem viseli el. Beszerezhető bármely piacon az őstermelőknél. A gumókat tavasszal (áprilisban) és ősszel kell ültetni. Télen folyamatosan szedhetjük. Nem érdemes sokat felszedni, mert hamar fonnyad. A gumója fagyálló, ezért bátran szedhetjük fagymentes napokon, mikor az ásóval hozzáférünk.
Gyógyhatása régóta ismert, hiszen a csicsókagumóban lévő poliszacharidok (inulin, levulin) megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, ezek zöme ugyanis gyümölcscukorrá alakul. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!
A burgonyához hasonlóan párolva, főzve, sütve használhatjuk fel. A gumó nyersen dióízű.
Nem kell hámozni, elég folyóvízben a földtől kefével megtisztítani. A szomszédom remek tippet adott: Mivel a családom évek óta használja a szivacstököt fürdéshez, hát kipróbálta a kacsapucoláshoz is, a tokot kiszedni. A fiatal madárról könnyedén lejöttek a tokok.Nos, a csicsókára is érvényes ez, s mivel nincs tok, csak a szennyeződést kell letakarítani.
A zöldségekhez hasonlóan párolhatjuk, palacsintatésztában süthető, salátákba reszelve kitűnő ízt ad. Édeskés ízét ízesítéssel, sózással tompíthatjuk, de a nyers salátákban még előnyt is jelenthet. A nyers salátákhoz utoljára adjuk a lereszelt csicsókát, így érik kellően össze az íze.
Receptek

Csicsókafőzelék: A megtisztított, feldarabolt csicsókát kockára vágott vöröshagymával egy evőkanál olajban megpároljuk, majd vízzel felengedve, fűszerekkel ízesítve, puhára főzzük. Világos rántással besűrítve, tejföllel gazdagítva, finomra vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk. Fűszerként a són kívül bors vagy borsikafű, gyömbér, szerecsendió, esetleg tárkony ajánlható.
Csicsókasaláta: A megmosott csicsókát megfőzzük, karikára vágjuk. Vöröshagymát karikára szelünk, majd citromos, sós, cukros páclevet öntünk rá. 2-3 órai állás után fogyaszthatjuk. Főzés nélkül is elkészíthetjük hasonlóképpen.
Rakott csicsóka: A megfőzött csicsókát karikára szeljük és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A rétegezést addig ismételjük, amíg a tál megtelik (közben enyhén megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük, és sütőben pirosra sütjük.
Csicsókalepény: 60 dkg gumót megfőzünk kb. 20-25 perc alatt, áttörjük, liszttel és 2 tojással összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd nagykanállal forró olajban kiszaggatjuk. Csirkehússal és kelbimbóval a legízletesebb.
Grosz Tamás
Forrás: Szabad Föld

receptek még: Chili & Vanilia; Dolce Vita

Teakeverékek

Teázom és kávézom egyszerre. A fejfájásom miatt jót tesz a fűzfakéreg tea, de az iszonyatosan szörnyű ízvilágú. Úgyhogy kevertem még hozzá levendulát, bodzát, körömvirágot és hársfát, mivel néminemű köhögés és orrfolyást is észleltem. :)

Így télvíz idején, sztem többet teázunk, én legalábbis így vagyok vele. Annak idején (2004) mikor Erdélyben jártunk, sogórnőm elkérte az ottani tea összetételét. Nagyon finom, így közzé teszem itt is:
A teához a hozzávalókból egy marék kell.
1.tea hozzávalói:
- Fodormenta
- Cickafark
- Zsurló
- Körömvirág
- csipkebogyó vagy bodza (amit nálam ittál abban bodza volt)
- áfonya bogyó vagy ágacska


2.tea hozzávalói:
- Bodza
- Hársfa
- Csipkebogyó
- Fodormenta
- Akác


Gyógynövényboltba , majdnem mindent lehet kapni , egyedül az áfonyabogyó nem volt , de volt ág.Jó kutyulást!

Ahogy elnézem az összetevőket épp jó kis a mostani köhögös, prüsszögős napokra. :) No meg, itt van Lilafüge összeállítása is a dáthás napokra

fokhagyma krémleves + tepsis tészta

Vmelyik nap vettem multi csomagolásban főzőtejszínt, adtak hozzá két tasak görög rakott burgonya alapot. Gondoltam, majd azzal, az alapján elkészítjük. Igen ám, de a hátulján találtam egy jobbank ígérkező receptet.

Mediterrán rakott tészta. Én átneveztem tepsis tésztának :)

hozzávalók:
25dkg orsó tészta, 40 dkg darált hús, 1 tasak knorr görög rakott burgonya alap, 1dl tejszín - nekem egy kicsit több löttyent bele - 20 dkg feta sajt, 2 paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, citromlé, 1-2 ek olívaolaj, só, amit még tettem hozzá: pizza fűszerkeverék, 2-3 szardellafilét, csak óvatosan, mert ugye a feta is sós, meg ez a szardella is...

A tésztát megfőzöm, leszűröm. A darált húst kevél olívaolajon a zúzott fokhagymával megpirítom, 5dl hideg vizzel felöntöm, belekeverem a tasak tartalmát és folyamatos kevergetés mellett felforralom. Sajt felét elmorzsolom és a szószhoz adom, és egy kis citromlevet csepegtetek belé. A paradicsomot megmosom, kockázom. A tésztát a húshoz keverem, rárakom a paradicsomot. Maradék sajtot elkeverem a tejszínnel és itt raktam bele a fűszereket és a szardellát, szerettem volna még egy kis olívabogyót is, de épp nincs itthon. Ráöntöm a tésztára és kb. 30 percig sütöm.





Fokhagymakrémleves
Ez megint két receptből tevődött össze, az egyik Beatbulltól, a másik Ízbolygótól.
hozzávalók:
1 fej fokhagyma, 3 dl tejszín, 7dl húsleves alaplé, 2,5 ek vaj+0,5 kanál olívaolaj, 2ek liszt, frissen reszelt szerecsendió, só, bors, kakukkfű, házi vegetám, konyak helyett whiskeyt találtam, citromlé, 2-3 szelet kenyér, olívaolaj, márványsajt helyett penészes :)
Felolvasztottam a vajat az olívaolajjal, belenyomkodtam a fokhagymát - nem tudom miért így csináltam - kicsit sütöttem, rászórtam a lisztet és elkavartam. Majd felöntöttem az alaplével és a tejszínnel. Fűszereztem, majd botmixereztem. Beleöntöttem a citromlevet is, újra fűszerez, majd a konyak, és legvégén két kis gerezd sajtot is adtam hozzá. Újra összerottyantottam és késznek tituláltam.
Kockára vágtam a kenyeret, 2-3 ek olívaolajat felforrósítottam, rádobtam a kenyereket.Forgatás, pirulás, csöpögtetés.


Ananászos misu


Azt, h milyen az íze, azt még nem tudom, de az összetevőkből ítélve, nem lehet rossz. Jövő héten piknikezünk, ha az időjárás is engedi és epermisut kértek tőlem. Bár, sztem, ez nem kimondottan piknikes étek. Igazándiból, ez két receptből tettem össze. A tutitippek oldalon volt az ananászos misu ill. Stahl epermisujából.

Hozzávalók:

2 doboz konzerv ananász
3dkg vaj v margarin
5dkg cukor
1cs. + 4db babapiskóta (tescos használtam)
25dkg mizo natúr vajkrém (eredetileg mascarponet ír, de az nagyon drága)
20dkg fehér csoki
1 citrom
menta
kókuszlikőr helyett blue curacao-t használtam, mivel nem kaptam mást :)
ananászlé
1dl tejszín
pár db körszeletes ananász

Az ananászt lecsepegtettem, majd darabokra vágtam. Egy kis lábosban felolvasztottam a vajat, majd a cukrot és beledobáltam az ananászt és megpároltam. Majd félretettem hűlni. A levét leöntöttem, tettem még hozzá ananászlét ill. a likőrből is. Ebben áztattam a babapiskótákat.
A krémhez felolvasztottam a csokikat, hozzáadtam a vajkrémhez, ill. hozzáöntöttem a tejszínt és egy kis ananászlét, mentát és citromhéjat és pár csepp citromot.
Egy jénai tálban a megáztatott babapiskótával indítottam, majd rá a kihűlt ananász fele, krém fele, egy kis kakaópor, babapiskóta maradék ananász, maradék krém. A tetejére tettem még félbevágott körszeletes ananászt és meghintettem kakaóporral. Hűtőbe tettem, h az ízek jól megismerhessék egymást.

az "agyserkentő" csicseriborsó világhódítása

Képes volt-e megváltoztatni a szerény csicseriborsó a történelem folyását? Mint az ókori Mezopotámia termékeny földjén elsőként termesztett növények egyike, a csicseriborsó táplálkozási előnyeit szokták fölhozni az itteni civilizáció kialakulásának egyik okaként.

Most a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója, Zohar Kerem úgy véli, hogy bizonyítékokat talált az iménti nézőpont alátámasztására.
Kerem és munkatársai vad csicseriborsót (Cicer reticulatum) gyűjtöttek be, és összehasonlították a tápértékét a termesztett változatokéival. A vad csicseriborsó ritka és nehéz termeszteni, ezért őseinknek minden bizonnyal jó okuk volt arra, miért tartottak ki a termesztése mellett 11000 évvel ez előtt.
Kerem szerint ez az ok a triptofán aminosav, a szerotonin nevű idegingerület-átvivő anyag előanyaga. A triptofán megnövekedett mennyisége az étrendben valószínűleg javítja a stresszhatás alatt mutatott agyteljesítményt. A triptofán serkenti a peteérést is, ami szintén előny volt az emberi terjeszkedés idején. A termesztett csicseriborsó háromszor annyi triptofánt tartalmaz, mint a vad rokonai.
Kerem úgy okoskodik, hogy a történelem előtti emberek tisztában voltak a csicseriborsó tápláló voltával. „Valószínűleg jól érezték magukat a fogyasztása következtében” – mondja
Forrás: National Geographic
A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, a Közel-Keleti térségben kb. 7,500 éves maradványokat is találtak. Legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia, és az indiai szubkontinens.Közepes méretű száraz hüvelyes, jellegzetes csúcsos kitüremkedéssel. A csicseriborsó kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal.Rendszeres fogysztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magas pektintartalma csökkenti a vércukorszint jelentős ingadozását, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer (vigyázat! viszonylag magas a szénhidráttartalma).Beszerezhető konzervben és szárítottan is. Előző esetben könnyebb dolgunk van, ugyanis jelentősen lerövidül főzési ideje. Utóbbi esetben egy nap áztatás után is körülbelül két órán át kell főzni (bő, sós vízben, lassú tűzön kell puhára főzni). Számos receptben találkozhatunk a csicseriborsóliszttel, mint alapanyaggal. Ezt otthon is könnyen előállíthatjuk: a száraz csicseriborsót óvatosan megpirítjuk, állandóan mozgatva a serpenyőt, hogy ne legyenek a borsókon égett pontok, majd turmixba téve addig őröljük, míg porózus nem lesz.

mexikói guacamole

Fakanálban olvastam melóhelyen, ki is másoltam. Íme a recept:

Vágjuk ketté az avokádót, vegyük ki a magját. Hámozzuk meg, és kockázzuk fel. Reszeljük rá egy citrom héját, és öntsük rá a levét. Adjunk hozzá egy erős paprikát meg egy zöld hagymát és turmixoljuk össze. Amint elkészült a mártás, tegyük hűtőbe legalább fél órára. Tálalás előtt szórjuk meg szeletelt mandulával és erős paprikával. Kínáljuk tortillával vagy pirítóssal.
Holnap majd lesz fotó is. :)

Puha mézeskalács

Hozzávalók: 25 dkg méz, 10 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 egész tojás és egy sárgája ( a fehérje jó lesz a díszítéshez), 1 teáskanál őrölt fahéj, fél-fél teáskanál őrölt gyömbér és szegfűszeg, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 tk. szódabikarbóna, egy csipet só, fél kg liszt.
A mázhoz: 1 tojásfehérje, 25 dkg porcukor (nagyon keménynek kell lenni, különben nem köt meg, azért ilyen sok a cukor).

Megmelegíted a mézet – lábosban vagy mikróban -, elolvasztod benne a margarint, majd az összes többi hozzávalóval együtt jó alaposan összegyúrod. Hűtőben pihentesd, másnap kinyújthatod, és mindenféle formával kiszaggathatod. A kinyújtott tészta ne legyen vékony, mert az gyorsan sül és megkeményedik, én kisujjnyi vastagra szoktam hagyni. A tésztát megkenheted egy tojássárgája és egy evőkanál tej keverékével, attól szép fényes lesz a teteje (szerintem a natúr szebb, én nem kenem meg).
Tedd sütőpapírra, - ne túl közel, mert szépen megnőnek - süsd szép pirosra. Ne várd meg, míg bebarnul a sütőben, mert akkor megkeményedik, ha a forma széle már sötétedik, akkor kész. Gázsütő 4-es fokozat, 8-10 perc előmelegített sütőben, persze a sülési idő a tészta nagyságától függ.
Ha kihűlt, a tojásfehérjéből és a porcukorból kevert jó sűrű, csomómentes mázzal díszítsd. (Kilyukasztott nejlonzacskóval szoktam, a spricnit eltömítette.) A mázba nyomhatsz mandulát, diót, vagy színes cukrokat is.

Boldogság sütemény

Eredeti nevén Non plus ultra. Nálunk tavaly búcsú óta már csak Boldogság sütemény. Sogórnőm 3 éves keresztlánya, csak tömte magába, egyszercsak megszólal: Én olyan boldog vagyok! - Miért? - Mert olyan finom ez a sütemény! Fotó sajna nincs, mivel hamar elfogy. :)

Hogyan készül:
20dkg liszt, 12dkg vajjal 3 dkg cukorral, csipet sóval és egy 1 tojás sárgájával összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk. Kis kerek formával kiszaggatjuk, a lehető legkisebbel. 2 tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 18dkg porcukrot. Minden lapocskára "kis halmot" rakunk.Lassan, kis lángon világosra sütjük. Lekvárral összeragasztjuk.

Levendula lekvár

Az alap recept Marmalade érdeme. :) És ezer köszi!!!
Az én verzióm:

1kg alma megtisztítva (hámozva, kimagozva, kockákra vágva)
30dkg fekete szeder (nálam fagyasztott volt)
szárított levendula (megérzés alapján egy jó adagot öntött bele, kb. 5 eknyi biztos volt)
1 L víz
25dkg cukor (barnacukorral vegyesen sikerült)
1 zacsi haas 3in1 zselírozó
fűszerek: vanília kikaparva és a rúd beletéve, pár szem kardamon, fahéj, szegfűszeg, egy kevés frissen reszelt szerecsendió,citrom és gyömbér.

Almát felkockáztam, szedret, levendulát, vizet, fűszereket lábosba tettem. Mikor kicsit már kezdett forrni, botmixerrel összeturmixoltam. Beleraktam a cukrot és a zselírozót. Majd ezzel is összerottyantottam. Üvegekbe töltöttem, egy kevés szalicilt tettem a tetejére, celofánnal bekötöttem, száraz dunsztba tettem. (Talán holnap ilyenkor már lehet belőle enni)

Kb. 6*300ml lett belőle.

Sztem nem ez volt az utolsó adag idén... :) Isteni finom lett!!!
Már csak a címkegyártást kellene előkotorni emlékeimből. :))))

Kulináris ízbombák :) képekben :)

Chili&Vanilia ötfűszerporja - ebből betankoltam, úgyhogy egy dbig még lesz nekünk itthon
Mamma fűszertea keksze - azt hiszem, h most más fűszerekkel próbálkoztam :)

Bodzaízú akácméz


mézes-diós fokhagyma - jól jött influenza idején



Mamma vegetája - most fogyott el a napokban




Pálinkás sajtrkém - amit már kb. 3 hete kóstolnánk,ha nem szólna közbe az influenza





Marmalade levendula lekvárja - kissé a saját ízemre formázva