2022. január 9., vasárnap

Kurkumás karfiol leves

 Részt veszek KicsiVú 5 elem konyhája Fűszerezd meg! kihívásán. 5 napig tart, mindennap egy-egy fűszerről van szó. Van előadásról róla, egy-egy recept, s magáról a fűszerről egy leírás. Nagyon jó. 

Az első ilyen fűszer a kurkuma volt. 





Hozzávalók:

  • Kevés olívaolaj - FÖLD
  • 2-3 szál új hagyma (nekem vöröshagyma volt) - Fém
  • 1 közepes fej karfiol - Föld
  • 2 közepes krumpli - Föld
  • 1 tekerés frissen őrölt bors - Fém
  • víz, amennyi ellepi - Víz
  • só-Víz
  • kb 1tk citromlé - Fa
  • 1/4 tk őrölt kurkuma - Tűz
  • kb 1dl kókusztej - Föld ( nekem csak zabtej volt itthon)

Tetejére:

  • 1 marék napraforgómag szárazon megpirítva - Föld
  • 1 marék tökmag szárazon megpirítva - Föld
  • újhagyma zöldje felkarikázva - Fa (póréhagyma zöldjét tettem)
  • aprÍtott petrezselyemzöld - Fa

 Elkészítés:

Karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Krumplit meghámozzuk, felkockázzuk.

Új hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. 

Fazékban kevés olajat melegítünk, megpároljuk rajta a hagymát. Utána hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a karfiolrózsákat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Felforraljuk, egy tekerés borssal és sóval ízesítjük, pici citromlevet s késhegyni kurkumát teszünk bele.Mikor megpuhult, botmixerrel kicsit pürésítjük, de nem teljesen, maradjanak benne darabkák is. Kevés kókusztejjel selymesítjük, épp hogy felforraljuk s készen is van.

Tálaláskor megszórjuk a magokkal és a zöldekkel. 

 

Hatása: nedvesíti a kiszáradt Tüdőt, a légutakat, a Gyomrot és indirekt módon a bőr a folyadékai is táplálja. 

Száraz tünetek esetén gyógyétel. pl. száraz köhécselés, száraz torok, száraz bőr és kiszáradt, égő gyomor.

 

Forrás: Kicsivú 5 elem konyha - Fűszerezd meg! Kihívás